Haber: Atahan Gezer

Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, eskisehir.net ekranlarına konuk oldu. Önümüzdeki cumartesi günü olağan genel kurula gidecek olan odanın seçim sürecinin ve lokantacıların güncel durumunun konuşulduğu programda Bilen, pek çok konuya değindi.

İşte programdan öne çıkan satırbaşları;

Dolabımızı dolduruyoruz, bir genelgeyle kapatılıyoruz

“İki yılı geçkin bir zamandır pandemi yaşıyoruz. Paket servis yapan arkadaşlar da mutlu değiller bu süreçte… Çünkü açma kapatmalar bize çok büyük zararlar verdi. Dolabımızı dolduruyoruz; dükkânımız açılacak, çalışacağız diye… Bir akşam bir genelgeyle kapatılıyoruz. Dolaptaki ürünleri falan ya komşuya dağıtıyoruz ya da çöpe gidiyor. Bunlar hep zarar yazdı bize… Bu arada biriken borçlarımız vardı, kiralarımız vardı. Devlete birikenlerimiz vardı. Esnafın kasaba, markete biriken borçları vardı. Tabi bunlar büyük yük teşkil etti. Bunların altından kalkmak kolay değildi.”

Zor bir süreç bekliyor bizi…

“Bir de halkın alım gücü ve tedirginliği… Herkes evinde yemek yapmaya başladı. İnsanların alışkanlıkları değişmeye başladı. Bu da bize sektör olarak çok sıkıntılar yaratmaya başladı. Şu anda çok büyük bir borç yükü altındayız. Zaten devlete olan borçlarımızı falan göremiyoruz şu anda… Onları yetiştiremiyoruz. Burada elektrik, doğalgaz, kiralara ve personelin maaşını verebildik mi kendimizi başarılı sayıyoruz. Çok sıkıntılı ve zor bir süreç bekliyor bizi… Yılbaşından sonra gelen elektrik ve doğalgaz zamları, vergilere gelen zamlar, ÖTV’lere gelen zamlar; onlar da ayrıca halkın alım gücünü düşürdü. Sıkıntılı bir süreç bekliyor… Eskişehir esnafı mutlu değil…”

Odamızın ismini değiştireceğiz

“İnşallah cumartesi günü 26’ncı Olağan Genel Kurulumuzu gerçekleştireceğiz. Tüm üyelerimize buradan duyuruyorum. Bütün oda başkanlarımıza, sivil toplum örgütlerine… Genel kurulumuza davetliler… Ne yapacağız? Dört yılda ne yaptığımızı anlatacağız önce… Çalışmalarımızı sunacağız üyelerimize. Odamızın ismini yenileyeceğiz. Odamızın ismi artık o eski şeyini yitirdi. 'Eskişehir Umum Lokanta ve Gazinocular Odası'ydı. Umum ve gazino kelimelerini kaldıracağız. Çünkü gazinolar kalmadı artık… Bu arada Kasaplar Odası kapandı, kayıtlarını bizim odamıza yaptırıyorlar. Bakanlıktan aldığımız onaylar ve genel kurulumuzun onayıyla cumartesi günü inşallah odamızın adını ‘Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası’ olarak değiştireceğiz.”

Önümüze ne çıkacağını bilemiyoruz

“Ondan sonra tabi ki üyelerimizle iletişimimizi biraz daha geliştireceğiz. Onların isteklerine, talepleri doğrultusunda ‘Ne yapabiliriz? Onların sesini nasıl duyurabiliriz?’ Biliyorsunuz; odalarımızın çok imkanları yok… Biz kendi gayretlerimizle, kendi imkanlarımızla bir şeyler çevirmeye çalışıyoruz. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın fedakarlıklarını burada görüyoruz. Çalışan personel arkadaşlarımız fedakarlıklarla, üstün gayretleriyle üyelerimize hizmet etmeye çalışıyorlar. Onlar da bunun farkında zaten… Önümüzdeki süreçte bu şekilde devam edecek. Eğitim seferberliğimiz aynı şekilde devam edecek. Bu şekilde ne gerektirirse… Önümüze ne çıkacağını bilemiyoruz… Şimdi 2018’de geldik, güllük gülistanlıktı… Ama 2019’da pandemiyle tanıştık. Bundan sonra neyle tanışırız? Önümüze ne çıkar? Bilemiyoruz… Yani görevimizin başındayız. Üyelerimizin talepleri ve istekleri doğrultusunda ne gerekiyorsa onlara hizmet etmeye devam edeceğiz.”

Talep olursa cevap veririz

(Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı için isminin konuşulduğunun hatırlatılması üzerine) “Yani benim şu anda öyle bir talebim, öyle bir niyetim yok. Ama insanlar yakıştırıyorlar, çiziyorlar… Güzel şeyler tabi… İnsanlar birilerini bir yerlerde görmek istiyorlar. Zamanı gelirse, o gün geldikten sonra bilemiyorum… Neden olmasın? Olabilir de… Bunun kararını o gün vereceğiz… Bugün ‘ben istiyorum’ demekle olmaz. O gün bakarız… Böyle bir talep de varsa; çevremizin, camiamızın talepleri doğrultusunda biz de onlara cevap veririz herhalde…”