Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB); Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Bankası Grubu (DBG)-IFC ve Güney Kore Hükümeti iş birliğinde yürütülen ‘Türkiye’de Yeşil OSB Uygulama Projesi’ kapsamında 334 organize sanayi bölgesi arasında pilot OSB seçildi. Yürütülen çalışma kapsamında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde “Türkiye İçin Yeşil OSB Çerçevesinin Uygulama Projesi Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştaya EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Başkan Vekili Metin Saraç, yönetim ve denetim kurulu üyeleri, Dünya Bankası-IFC Proje Lideri Sinem Demir, Kore Endüstriyel Teknoloji Enstitüsü (KITECH) ile OSB firma temsilcileri katıldı. Düzenlenen çalıştayda organize sanayi bölgesinde yürütülen teknik çalışmaların firma ayağındaki bulguları, EOSB’nin Yeşil OSB Dönüşümü için aksiyon planı ve Kasım 2019’dan bu yana yürütülen saha çalışmalarından ilk çıktılar katılımcılarla paylaşıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Dünya Bankası-IFC Proje Lideri Sinem Demir, “2016 yılı kasım ayında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliğinde başlattığımız Yeşil OSB projesinin ikinci fazındayız. İlk fazda Bakanlıkla birlikte Ulusal Yeşil OSB çerçevesini geliştirdik. Projenin bu ayağında ise geliştirilen çerçevenin uygulanmasına geçildi. Uygulama fazında iki tane pilot OSB seçildi. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi bunlardan biri. Buradaki proje Güney Kore hükümetinin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Nisan 2018’de yaptığı iş birliği anlaşması uyarınca Güney Kore hükümeti tarafından görevlendirilen Kore Enerji Ajansı ve Kore Endüstriyel Teknoloji enstitüleri ile birlikte yönetiliyor. Kasım 2019’da Eskişehir’e geldiğimizde firma ziyaretlerinde bulunarak hem firmalardaki verimlilik imkânları ve isleyişi hem de OSB’nin gelişmeye imkân veren altyapısını yakından tanıma fırsatı bulduk. Hem firma ziyaretlerimiz hem de OSB ziyaretimizde çalışmalarımıza yön veren veriler elde ettik. Bunları teknik ve finansal olarak değerlendirip uygulanabilir vaka çalışmalarına dönüştürerek hem katılımcı firmaların hem de EOSB’nin rekabet gücü ne şekilde artırılabilir bunlar üzerinde çalışmalar yaptık. Bugün düzenlediğimiz çalıştay ile projedeki ilk çıktıları sizlere sunacağız” dedi.

Çevre konusundaki çalışmalarımızı geliştirerek sürdürdük

Daha sonra söz alan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli yeşile ve çevreye önem veren bir OSB olduklarını belirterek, “Eskişehir OSB bugün sahip olduğu 32,4 milyon metrekarelik büyüklüğü ile ülkemizin en büyük ikinci OSB’si durumunda. Bu alanın 18 milyon metrekaresi yatırımcılara tahsis edilmiş durumda ve bölgemizdeki tesislerde 44 bin kişi çalışıyor. Bu arada 1. Gelişme Bölgemiz olan İmişehir’deki yeni OSB alanımızda da yer tahsislerimiz hızla devam ediyor. Orada da yeni sanayi kuruluşlarımız hızla binalarını inşa ediyorlar ve yakın zamanda 2 sanayi kuruluşumuzda üretime başladı. Bu güzel gelişme ve büyüme trendi içinde bizim için hiç kuşkusuz en önemlisi, çevreci bir OSB olmamız ve bu konudaki uzun yıllardır sürdürdüğümüz çalışmalardır. Bu konudaki çabalarımızın ilk güzel sonucunu, geçmiş yıllarda dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye’nin en Yeşil OSB’si seçilerek görmüştük. Sonraki yıllarda çevre konusundaki çalışmalarımızı her yıl daha da geliştirerek sürdürdük. Çevreye ve yeşile verdiğimiz önemi daha ileri boyutlara taşıdık, önce atıksu arıtma tesislerimizi kurduk, zamanla buranın kapasitesini arttırdık. Bu merkezin bünyesinde bir çevre laboratuvarı kurduk ve onu akredite ettirdik. Şimdi bu merkezimiz bizim OSB’miz dışında çevre illerde de çok sayıda denetim, test ve analiz çalışması yapıyor” dedi.

Her zaman destek oluyoruz

“Çevrenin korunması bizim en hassas olduğumuz konulardan biri” diyen Küpeli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eskişehir OSB olarak, Avrupa Birliği projesi kapsamında yabancı ortaklarımızla çok başarılı ve örnek gösterilen bir simbiyoz projesini tamamladık. Keza bu projemizi yerelde ise BEBKA kalkınma ajansımızla daha ileri boyutlara taşıdık ve OSB’mizdeki sanayi kuruluşlarımız arasında simbiyozun uygulanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Bu arada çevre faaliyetlerimizi sürekli geliştirmeye devam ettik. OSB’de yapılaşmaya açtığımız tüm yeni alanlarda yoğun bir ağaçlandırma çalışmasına devam ediyoruz. Atıksu arıtma tesisimizin hem kapasitesini hem de ileri biyolojik arıtmaya yönelik teknik özelliklerini geliştirmeyi sürdürüyoruz. Çevrenin korunması hususunun, bizim en hassas olduğumuz konulardan biri olduğunu biliyorsunuz. Hem bizler yönetim olarak hem de idari personelimiz ve bu konuda çalışan birim yetkililerimiz sanayi kuruluşlarımıza yönelik denetim çalışmalarında yol gösterici bir şekilde sizlere her zaman destek oluyoruz.”

İlklere imza atacağız

Başkan Küpeli Yeşil OSB projesi ile birlikte EOSB’nin yine bir ilke imza atacağını aktararak, “İşte yıllardır çevre konusundaki çalışmalarımızın ve hassasiyetimizin sonuçlarını bugün bir adım daha ileriye taşımış durumdayız. Eskişehir OSB, bu çalışmaların sonucunda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Bankası Grubu ve Güney Kore Hükümeti iş birliğinde yürütülen “Türkiye’de Yeşil OSB Uygulama Projesi” kapsamında ülkemizdeki 334 organize sanayi bölgesi arasında pilot OSB olarak seçilmiştir. Bu projenin siz değerli sanayicilerimizi ve bizleri de ilgilendiren çok farklı boyutları olduğunu da bilmenizi isterim. Özellikle çevreci inovasyon projelerinin gelişimi, yeni simbiyoz projeleri ve bu yolla ortaya çıkacak yeni sanayi ürünleri gibi konularda zaman içinde çok başarılı işlerin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Eskişehir OSB bu proje ile yine bir ilke imza atmış olacak” ifadelerinde bulundu.

İlk çıktılar sunuldu

Konuşmaların ardından Çalıştaya geçildi. İki bölümden oluşan çalıştayın ilk bölümünde Ernst & Young Hindistan İklim Değişikliği ve Çevre Müdürü Tania Banerjee ve Yardımcı Ortağı Ashish Kulkarni “Eskişehir OSB’nin Yeşil OSB Dönüşümü İçin Aksiyon Planı”, KITECH Kıdemli Araştırmacı Dr. Sangjoon An, “Eskişehir OSB’de Yürütülen Teknik Çalışmaların Firma Ayağındaki Bulguları” hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Çalıştayın ikinci bölümünde ise Bağımsız Danışman Dr. Han Duk Gyu, “Potansiyel Vaka Çalışması: Katı Atık Endüstriyel Simbiyoz Projesi”, BK ENG Corporation Başkanı Dr. Sangyoon Lee, “Vaka Çalışması: Ulsan Buhar Hattı Projesi-Güney Kore” ve son olarak ise Solutis Co. Ltd. Endüstriyel Gelişim Ekibi Direktörü Jihoon Kang, “Buhar Hattı Projesi ve Atıktan Enerji Üretim Tesisi Ön Fizibilite Sonuçları, Teknik ve Finansal Analizi” hakkında bilgiler verdi.