Elektrik Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcakların etkisini göstermeye başladığı bu günlerde, insanlar serinlemek ve eğlenmek için havuzlara akın etmektedir. Bu nedenle son zamanlarda özellikle havuzu bulunan binalarda ya da havuz işleten tesislerde elektrik kaynaklı kazaların sayısı artış göstermektedir. Elektrik çarpması sonucunda ölümlere neden olan kazalar büyük ölçüde yeterli önlem alınmaması ve elektrik tesisatlarının denetlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Öncelikle elektrik tesisatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun tesis edilmemesi, işletme ve bakımına da önem verilmemesi nedeniyle kaçınılmaz olarak bu tür kazalara neden olacağını vurgulamamız gerekir.

Geçtiğimiz Ramazan Bayram’ı tatili döneminde Çeşme Alaçatı`da bir sitede havuzun bakımını ve temizliğini yapan iki işçi motor dairesinde elektrik akımına kapılarak, hayatını kaybetti. Kazaya ilişkin detaylar bilirkişi incelemesi sonucu ortaya çıkacak olmasına rağmen, söz konusu tesiste iyi projelendirilmiş, kontrolden geçmiş, kontrol sonrası eksikleri giderilmiş bir elektrik tesisatı olsaydı, olası insan hatalarına rağmen bu kaza önlenebilirdi.  
Öncelikle can ve mal güvenliğinin sağlanması için binalarda elektrik tesisatının uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından projelendirilmesi ön şarttır. Tesisin yapımında standartlara uygun malzeme seçilmelidir. İşletmeye alırken tesisat kontrolü; bilgi sahibi ve deneyimli elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yerine getirilmelidir. Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı ve yıldırımdan korunma sistemlerinin periyodik kontrolleri de düzenli olarak uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Kontroller sonucu oluşturulan raporlar sıradan evraklar gibi raflara kaldırılmamalıdır. Bu raporlarda tespit edilen eksiklikler ve hatalar hızla giderilmelidir.  

Standarda Uygunluk Sağlanmalı 
Ayrıca hemen hemen her yaz, onlarca çocuk serinlemek için girdikleri süs havuzlarında hayatını kaybetmektedir. Uzun yıllardır dile getirdiğimiz önlemler alınmadığı için bu yaz da çocukların hayatından endişe duyduğumuz kamuoyu ile paylaşmak isteriz. 
Bu konuda temel sorumluluk, EMO tarafından ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan ve 31 Mayıs 2005 tarihinde gönderilen Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`ni tüm çabalarımıza ve aradan geçen 14 yıla rağmen yayımlamayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ‘ndadır. Belediyeler, yönetmelikte havuzlara ilişkin detaylar yer almasa da ek tedbirler almaları zorundadır. Elektrik çarpmalarına karşı tüm elektriksel donanım ve cihazlar için doğrudan veya dolaylı temasa karşı koruma önlemleri alınmalıdır. 

EMO Göreve Hazır
Tüm elektrik tesislerinin düzenli olarak bakımının yapılması ve bu tesislerin periyodik olarak kontrol edilmesinin hayati önemde olduğu unutulmamalıdır. Özelikle havuzlarda su altında çalışan elektrik tesisatı acilen denetlenmelidir. Ölümlü kazaların önlenmesi adına EMO olarak, havuzlarının denetlenmesi ve eksiklerin giderilmesi için göreve hazır olduğumuzu, kamuoyuna duyurmak isteriz. Odamız, can güvenliği için alınacak önlemleri "kaynak israfı" olarak gören anlayışa karşı uzun yıllardır mücadele etmektedir. Yurttaşlara, bina yöneticilerine, işletmecilere, hastane, yurt ve okul yönetimlerine “kanunen zorunlu" olmasa da “hayati önem taşıyan bu konuda” ek önlem alma çağrımızı yeniliyoruz. Yurttaşlar, can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla binaları veya tesislerindeki elektrik ve elektronik sistemlerin kontrol edilmesi ve eksiklerinin belirlenmesi için şubemizden bilgi alabilirler.