Haber: Atahan Gezer

Tornacılar ve Oto Sanayiciler Odası Başkanı Adnan Karamanlı, 15 Mayıs’ta yapılacak olan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği seçiminde mevcut başkan Ekrem Birsen’le karşı karşıya gelecek. Seçimde Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Safa Şen’in de adaylıkları konuşulmuş fakat Bilen ve Şen, Karamanlı’yı destekleyeceklerini açıklamıştı. Öte yandan Karamanlı’ya Saatçiler Odası Başkanı Sema Ersoy ile Yunus Emre Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi de destek veriyor.

eskisehir.net’in sorularını yanıtlayan Karamanlı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Oda başkanlarının birbirlerini tanımadığını, bazı odaların maddi zorluklar çektiğini, Ekrem Birsen’in başkanlar üzerinde baskı kurduğunu ve ESESOB’un prestijinin kalmadığını öne süren Karamanlı, seçildiği takdirde tüm bu sorunları çözeceğini söyledi.

İşte Karamanlı’nın konuşmasından öne çıkan satırbaşları;

Ekrem Birsen görevini yerine getiremiyor

“Esnaf ve sanatkârlarımızın birlik ve beraberliğini sağlamak için aday oldum. Eskişehir’de 34 tane oda var; 22’si merkezde, 12’si ilçelerde. Esnaf Odaları Birliği de bizim üst kuruluşumuzdur. Bu odalarımızın birlik ve beraberliğini sağlayacak. Mevcut başkanımız Ekrem Birsen, Esnaf Odaları Birliği’nin görevini yerine getiremiyor. 34 odamızın birlik ve beraberliğini sağlayamadığını düşünüyorum. Tabi bu Eskişehir’de yapılmıyor; başka vilayetlerde yapılıyor.”

“Birbirlerini tanırlarsa karşıma aday çıkartırlar”

“Niye yapmıyor? Şöyle düşünüyorum; herhalde ‘Bu oda başkanları birbirlerini tanımasın, birbirleriyle kaynaşmasınlar. Tanırlarsa karşıma aday çıkartırlar’ gibi bir şey mi düşünüyor bilemiyorum. Onun için yapmıyor diye düşünüyorum.”

"Büyük bir aileyiz" diyoruz; odalar birbirini tanımıyor

“34 odamızın başkanları bile birbirini tanımıyor; bırakın yönetim kurulu üyelerini… Ben başkan olursam bu 34 odamıza her yıl bir seminer düzenleyeceğim. Birlik beraberliği ve tanışmayı, kaynaşmayı sağlayacağım. Akabinde genel sekreterlerimiz bile birbirini tanımıyor. Bizim federasyonlarımız var. 81 ili topluyorlar senede bir sefer… Beş-altı gün seminer, konferans veriyorlar. Başkanlarımız hem stres atıyor hem de birbirlerini tanıyorlar. 'Büyük bir aileyiz' diyoruz; Eskişehir’de 34 oda birbirini tanımıyor.”

4-5 bin lira her ay maddi destek olacağım

“Bizim üyesi az olan odalarımız var; ciddi maddi sıkıntı çekiyorlar. İlçelerdeki odalarımız; beş-altı tane de burada odalarımız var. Onlara da ciddi maddi ve manevi destek olacağım. Hakikaten ben de bu üyesi az olan, küçük odalarımızın böyle mağdur olduğunu bilmiyordum. Aday olunca gördüm. Bunlara en az 4-5 bin lira her ay maddi destek olacağım. Hesabına yatıracağım bu arkadaşlarımızın… Çünkü bu arkadaşlarımız da hesabını ona göre yapsın. Baktım; ilçelerde oda başkanlarımız maaş almıyor, yönetim kurulu huzur hakkı almıyor, kiralarını ödeyemiyorlar… Genel sekreterlerimizin maaşlarını ödeyemiyorlar… Nereden ödeyecek bunları? Bakıyoruz; 120-130 üyesi var… Biz odalarımızı rezil etmeyeceğiz. Odalarımızın prestijini sağlayacağız. Finansı da hazır… Finansını da devreye sokacağım; bu oda başkanlarına destek olacağım.”

ESESOB’u ziyaret bile etmiyorlar

“Bu odalarımızın bir prestiji vardı. Esnaf Odaları Birliğimizin de bir prestiji vardı. Şu anda kaybolmuş o prestij… Bu başkanın becerisine bağlı… En büyük STK başkanı Esnaf Odaları Birliği başkanıdır. 25 bin civarında üyemiz var. Ticaret Odası’nın kaç üyesi vardır? 17-18 bin… Dört-beş sene önce bir büyük geldiği zaman önce Vilayet Makamını ziyaret eder; STK’lardan da Esnaf Odaları Birliği başkanını ziyaret ederdi. Şimdi hiç etmiyorlar… Bırakın önce etmeyi; şimdi hiç etmiyorlar… Böyle bir prestiji kalmamış… Bu kalmayınca odaların hiç kalmamış…”

Orası Ekrem Birsen’in babasının yeri değil

“İlçelerdeki odalarımızın aşağı yukarı tamamı mağdur durumda; beş-altı tane de odamız burada… Şimdi Esnaf Odaları Birliği’nin altına koymuş sayın başkan; küçücük bir oda… Onları da baskı altında tutuyor. İşte; ‘satarım’ diyor. ‘Şöyle yaparım’ diyor… Hiçbirini atamaz… Orası Sayın Başkan Ekrem Birsen’in babasının yeri değil; Esnaf Odaları Birliği’nin yeri… Bizim oda başkanlarımızın da yeri… Çünkü üst başkanımız; biz hep bütünüz. Onun babasının yeri değil. Ben onlara daha güzel yerler de yapacağım; öyle küçücük odalar değil. Bunu adam gibi yapacağım inşallah seçilirsem.”

Adaylığını açıklıyor; “Hadi güle güle” diyor

(Ekrem Birsen’in ’28 odamızın katılımıyla adaylığımızı açıkladık. Dört oda karşı tarafta’ söyleminin hatırlatılması üzerine) “Tabi sayın başkanımız mevcut başkan. Esnaf Odaları Birliği’nin başkanı… Çağırıyor hepsini; diyor ki; ‘Gelin, ben basın açıklaması yapacağım.’ Mecbur geliyor başkanlarımız. Sivrihisar’daki geliyor, Çifteler’deki geliyor… Araçlarının benzin parasını cebinden koyup geliyorlar; adaylığını açıklıyor; ‘Hadi güle güle’ diyor, gidiyor. Mevcut başkan… Bizde de hakikaten dört tane resmi görünen başkanımız var. Biz de diyoruz; öyle görünsün… Ekrem Bey öyle bilsin… O Ekrem Bey’in görüşü… Biz de aday olurken hesabını kitabını yaptık.”

Ayın 15’inde görüşeceğiz

“Ben de duyuyorum; ‘Adnan Bey’in sağından bakıyoruz dört oda var. Solundan bakıyoruz dört oda var.’ Benim de işime geliyor; öyle bilsin Ekrem Birsen… Ayın 15’inde seçimi yaptığımızda göreceğiz kaç oda var… Dedim ya; odalarımız zorda olunca sıkıyor; ‘Size şöyle yaparım, böyle yaparım…’ Oda başkanlarımız da çekiniyor. Böyle bilsin istiyoruz Ekrem Bey… Allah nasip ederse beşinci ayın 15’inde görüşeceğiz.”