Haber Merkezi

Yüksek enflasyon sonucu artan kira fiyatları ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan problemleri de artırdı. Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, yaşanan ekonomik krizden dolayı ev sahiplerinin kiracı adaylarına çalıştığı iş yeri gibi kişisel bilgilerini sormak zorunda kaldıklarını ifade ederek, “Eve yanlış beyanlarla giriyorlar, girdikten sonra da kira ödemediklerinden dolayı ev sahipleri çok zor durumda kalıyorlar. Kira ödemiyorlar, evden çıkmak istemiyorlar. Şartlar ev sahibini de kiracıyı da bu hale getirdi. Herkes garanti istiyor” yorumunu yaptı.

“Ev sahiplerinin iyi niyetlerini kötüye kullanıyorlar”

Basın toplantısında konuşan Çelik, yaşanan ekonomik krizin ev sahiplerini kiracılara bazı sorular yöneltmeye mecbur bıraktığını belirterek, “Bunun hem ev sahipleri hem de kiracılar yönünden çeşitli sebepleri var. Bazı insanların ev sahiplerinin iyi niyetlerini kötüye kullandıklarını görüyoruz. Eve yanlış beyanlarla giriyorlar, girdikten sonra da kira ödemediklerinden dolayı ev sahipleri çok zor durumda kalıyorlar. Kira ödemiyorlar, evden çıkmak istemiyorlar. Ev sahipleri de Borçlar Kanunu’na göre çok zor durumda kalıyor” diye konuştu.

“Kendini garanti altına almak istiyor”

Kiracıyı bulunduğu evden çıkartmanın Borçlar Kanunu’na göre zor bir süreç olduğunu anlatan Çelik, “Kiracının bazı şartları yerine getirmemesi gerekiyor ki ev sahibi kanunen kiracıyı çıkarabilsin. Ev sahipleri gerçekten zor durumda kalıyorlar. Bu sefer ne yapıyorlar? Evlerini kiraya verecekleri zaman eski kiracılarından ağızları yandığı için iş yerlerini soruyor, nerede çalıştıklarını soruyor… Bunları teyit etmek istiyor, kefil istiyor… Her yönden kendini garanti altına almak istiyor. Bu da gayet normal” bilgisini verdi.

“Şartlar ev sahibini de kiracıyı da bu hale getirdi”

Çelik, “Kiracının çalıştığı yeri öğrenmek ve oradan teyit almak istiyor. Bunun da sebebi şu, benim bir birikimim var. Yatırım yaptım, kiraya vereceğim. Kiramı sağlıklı bir şekilde alabilmek için bu soruları yöneltmek zorundayım. Bunun kime zararı oluyor? Kirasını gününde ödeyen, insan ilişkileri iyi olan ve görevini iyi yapan kiracılara zararı oluyor. Ev tutacağı zaman karşısında engellerle karşılaşmış gibi oluyor. Şartlar ev sahibini de kiracıyı da bu hale getirdi. Herkes garanti istiyor” dedi.

“Genelde istediklerimiz bunlar”

Eskişehir’de bununla alakalı bir duyum almadıklarını dile getiren Çelik, “Ama biz bunları biliyoruz. Bizim de arkadaşlarımızın da evlerini kiraya verirken genelde istediklerimiz bunlar. Ne iş yaptığını sorguluyor. Devlet kurumunda mı çalışıyor? Bir fabrikada mı çalışıyor? Ev sahipleri kiracıların kiralarını garanti ödeyebilecekleri bir yerde çalışıp çalışmadığını öğrenmek istiyor” ifadelerini kullandı.

“Ekonomik krizden dükkan kiraları da etkilendi”

Dükkan kiralarındaki artıştan da bahseden Çelik, iş yerlerini daire gibi değerlendirmenin yanlış olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

“Dükkan kiralarındaki artış için kesin bir miktar vermek doğru olmaz. Evlerde belli bir standart olabilir fakat iş yerlerinde bu olmuyor. Çarşıda 2 metrekare bir dükkan olur fakat hareketli bir yer olur. Fiyatı da arz-talep dengesi belirler. Dolayısıyla bir standart koyamayız. Merkezdeki dükkanlar niye boşalıyor? Yaşadığımız ekonomik krizden dolayı ev kiralarında olduğu gibi dükkan kiralarında da artış oluyor. Bunu çevirebilen esnafımız var, çeviremeyen esnafımız var. Kışın gelmesiyle birlikte yakıt paraları var… Dükkan kiraları da hayli yüksek. Sebeplerinden bir tanesi bu.

“Eskişehir’de diğer şehirlere göre dükkan kiraları yüksek”

Diğer şehirlerle kıyasladığımızda bizim şehrimizde çarşı merkezindeki dükkan fiyatları hayli yüksek. İnsanların alışveriş alışkanlıkları değişti. Nasıl değişti? İnsanlar eskiden bir pantolon alacağı zaman Hamamyolu’na, Taşbaşı’na giderlerdi. Artık AVM’lere gidiyorlar. Eskişehir’deki AVM’ler çarşı merkezinde. İnsanlar AVM’lere rahatlıkla arabalarını park edebiliyor, saatlerce gezebiliyor. İstediği malı 5-10 tane mağazada bulabiliyor. Aynı yerde yemek yiyebiliyor. Sıcak bir ortamda alışveriş yapabiliyor.”

“Çarşıdaki dükkanlar boşalıyor çünkü iş yapamıyorlar”

Çelik, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Alışverişini çarşıda yapmak istediğinde arabasını park edecek yer bulamıyor. Bir dükkandan başka bir dükkana giderken daha uzun mesafe yürümek zorunda kalıyor. İnsanların bu yönden alışveriş alışkanlıkları değiştiğinden dolayı çarşıdaki dükkanlar boşalıyor çünkü iş yapamıyorlar. Kiraları da yüksek olduğundan dolayı dükkanları mecbur boşaltmak zorunda kalıyorlar.”