Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yeşil Bursa Çalışma Grubu ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı / İş dünyası için fırsatlar ve tehditler’ konulu online toplantı düzenledi. Prof. Dr. Cengiz Türe, ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı Akademik Boyutu’ başlıklı bir sunum yaptı. Sunumuna, ‘havadan sudan’ deyimiyle lüzumsuz olan işlerin tanımlandığını ifade ederek başlayan, Prof. Dr. Türe, “Artık bundan vazgeçmemiz gerekir. Havasız üç dakika, susuz üç gün dayanabiliriz. Bu kültürün değişmesi gerekir. Havadan sudan basit konuları değil yaşamsal konuları anlatan bir deyim olmalı” dedi.

BİR BUĞDAY TANESİNİ ÜRETEMEZSİNİZ
Prof. Dr. Türe, şöyle devam etti: "Havası kirlenen, suyu tükenen dünyada telaşa kapıldık. Sınırsız bir dünyada yaşamadığımızı anlatan bir takım kurgular ortaya çıktı. Bunlara günümüze kadar geldi ve AB Yeşil Mutabakatı olarak ortaya çıktı. Eğer bir ekolojiniz yoksa zaten ekonominiz de yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde gıda fabrikası yoktur. Gıda işleyen fabrika vardır. Gıdayı sadece doğa üretebilmektedir. Ne kadar gelişmiş bir teknolojiniz olsa da bir buğday tanesini üretemezsiniz. Var olan ekosistem servislerine çok dikkat etmemiz gerekir. Ekonominin devam etmesi için ekolojiye önem vermek zorundayız. Yeni bir anlayışla yeni bir üretim ve tüketim anlayışla modeller gelişmeye başladı. Ve AB Yeşil Mutabakatı da bunun ürünü.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ CEBE DE DOKUNUYOR
Konuşmasında iklim değişikliğine de değinen Prof. Dr. Türe, dünyanın 1,5 derece ısınacağını hatırlatarak, “İklim değişikliği cebe de dokunuyor. İklim değişikliği nedeniyle 2009'da Türkiye, yüzde 24,4 daha pahalıya tüketmiş. İklim değişikliğinin 1997 yılında ABD'ye maliyeti 300 milyar dolar. Burada ciddi bir sigorta maliyeti de var” dedi.
Türkiye'nin durumunun çok parlak olmadığını rakamlarla ifade eden Prof. Dr. Türe, Yale Üniversitesi'nin Çevresel Performans Endeksi'nde 2016'da 99. sırada olan Türkiye'nin 2018'de 108. sıraya gerilediğini söyledi.

Kaynak: busiad.org.tr