"Banka promosyonları güncellenmelidir" diyen sendikalar, "Daha bir-iki yıl önce 2 ile 3 bin bin lira tutarlarında alınan banka promosyonları, günümüzde 30- 40 bin lira düzeyine çıkarken, iş kolumuzdaki bazı İlçelerin sözleşmelerinin bitmesine daha 1-2 yıl olduğu göz önüne alındığında, eğitim çalışanlarının karşı karşıya kaldığı bu mağduriyet bir an önce çözülmelidir" diyerek yetkililere seslendi.

Grubun açıklaması şöyle:
Ülkemizde son yıllarda enflasyon tamamen kontrolden çıkmış, eğitim çalışanları başta olmak üzere geniş halk kitleleri zamlar altında ezilerek geçim derdine düşmüştür.

Yıl başından bu yana Türk lirasında yaşanan aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle, kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıyadır. Enflasyonun yüzde 20’nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle arttığı dönemde bütün anlamını yitirmiştir.

Promosyonlar komik düzeyde kalmıştır
Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar komik düzeyde kalmıştır. Bu nedenle başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankalar, maaş ödediği çalışanlara verdiği promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellenmelidir.

Bankaların Merkez Bankasından gecelik yüze 13 ile aldığı paraları yüze 28 ile halka verdiği bilinen bir gerçektir. Halk yoksullaşırken bankaların kasaları dolmaktadır. Bankaların aylık net karı Temmuz ayında %505 artışla 38,7 milyar TL'ye çıkmışken, eğitim çalışanlarının promosyon anlaşmaları kadük kalmıştır.

Hakkımız olanı istiyoruz. Güncelleme olmazsa, tüketimden gelen gücümüzü kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.