Yaklaşık 30 yıldır Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube’nin yetkili olduğu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde geçtiğimiz günlerde ‘bir ilk’ yaşandı! Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şubesi 2022 yetki belirleme süreci sonunda yetkili sendika oldu. Şüphesiz ortada tarihi bir ‘başarı’ var. Peki, bu başarı nasıl sağlandı? Türk Eğitim-Sen’in geride kalan süreçte bir hatası, kusuru mu oldu? Yoksa Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şubesi 30 yılın ardından gönülleri mi fethetti?

2021 yetki döneminde Türk Eğitim-Sen 404 üyeye sahipken 2022’de 395’e düşüyor. Eğitim Bir-Sen ise 266 olan üye sayısın 424’e çıkarıyor. Yetki de 29 oyla Eğitim Bir-Sen’e geçiyor. Türk Eğitim-Sen’deki düşüş için ‘normal’ denebilir! Öte yandan Eğitim Bir-Sen’in ‘uçuşunu’ neye bağlayacağız?

İşte tam bu noktada bazı sorular Eğitim Bir-Sen’in zaferini gölgeliyor. Eğitim Bir-Sen’in tarihi başarısının daha iyi anlaşılması için yanıt bekleyen sorular var.

  • Eğitim Bir-Sen’in 30 yılın ardından yetkili sendika olmasında YÖK Üyesi olarak atanan Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın herhangi bir dahli oldu mu?
  • Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube’nin önceki başkanının bir süre önce Personel Daire Başkanlığına atanması bu süreci etkiledi mi?
  • Yetki öncesinde 41 sözleşmeli alındı mı? Bunların 37’si Eğitim Bir-Sen’e üye oldu mu?
  • Sağlık-Sen üyesi bazıları kendi sendikalarından ayrılıp bu süreçte Eğitim Bir-Sen üyesi oldu mu?
  • Eğitim Bir-Sen görülmemiş başarısını neye bağlıyor?