Vakti Sıhhat Programında Uzm. Dr. Murat Taraktaş’ın konuğu olan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, Kovid-19 aşısının öneminden bahsetti.

İşte programdaki ilgili bölümden öne çıkan konu başlıkları;

KISITLAMAYA BAĞIMLIYIZ

“Eğer bir salgını durdurmak istiyorsanız bunun iki yöntemi var; Ya herkes bu enfeksiyonu geçirecek ya da aşılanacak. Ya da tedavisi bulunacak. Doğal bağışıklık denen ülkelerin hallerini gördük… Ne yoğun bakım yatağı yetiştirebildiler ne de kapasiteleri yetebildi. Demek ki bir kısıtlamaya bağımlıyız. Bu dünyanın bir gerçeği…”

ATLATTIĞINIZ ZAMAN KURTULAMIYORSUNUZ

“Kovid-19 çok değişik bir hastalık… Daha önce yaşadığımız kuş gribi, domuz gribi gibi salgınlardan çok farklı… Atlattığınız zaman kurtulamıyorsunuz bir kere… İnsanlar diyorlar ki; ben tat alma duyumu kaybettim, koku alma duyumu kaybettim. Aslında baktığınızda bu bir beyin tutulumunun göstergesi…” eskişehir diş doktoru

HALA UYKU BOZUKLUKLARI YAŞIYORUM

“Nörolojik bir tutulum yapıyor. Kovid-19’u bugün atlatsanız bile daha sonrasında post-kovid sendromlar gelişmeye başlıyor. Cinsel işlev bozukluklarından tutun uyku bozukluklarına, karar vermede güçlükten unutkanlığa kadar… Kas ağrılarından halsizliğe kadar bir süreci var. Kovid’i atlatmış bir insan olarak hala çok ciddi uyku bozuklukları yaşıyorum mesela…” 

AŞI ÇOK BÜYÜK BİR ŞANS

“Aşı çok büyük bir şans… Aynı anda birkaç aşının dünyada piyasaya sürülüyor olması belki biraz kafa karışıklığı yaratıyor. Şu da bir gerçek; insan olarak görevimiz bu hastalığın yayılmasını önlemek. Siz belki ayakta atlatabilirsiniz fakat bulaştırdığınız kişinin ölümüne neden olabilirsiniz.”

AŞI KARŞITLIĞI DÜNYADA DA BİR SORUN

“Aşı karşıtlığı dünyada da bir sıkıntı… Mesela biz bunu kızamık vakalarında gördük. Aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık vakaları görüldü dünyada… Eğer biz aşıyla komple ortadan kaldırdığımız bir hastalığı, sırf birilerinin aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık vakalarını görüyorsak ve bunlardan birileri hasta oluyorsa; bunların vebalini de bir anlamda taşıyoruz açıkçası…”

ÖLÜMLERİN HESABINI YAPMAK ZORUNDA KALACAĞIZ

“Aşı karşıtlığıyla ilgili çok güzel bir cümle vardı; Eğer biz bu aşıyı yaptırmazsak hala kaç ölüm olacak, kaç yatağa, kaç yoğun bakıma ihtiyacımız var diye hesap yapmak zorunda kalacağız. Bu çok önemli bir nokta bence… Bu gerçekten bir vatandaşlık sorumluluğu… “

RİSKE ATTIĞIMIZ ŞEY İNSAN HAYATI

“Her şeyden önce insanın devletine güvenmesi lazım… Sonuç itibariyle Sağlık Bakanlığı çok ciddi hocalarımızla çalışıyorlar. Bu aşıya da bir güven olduğunu ve yüzde doksan üzerinde etkin olduğunu açıklıyorlar. Bu saatten sonra insanların aşı olmaması hem kendilerini hem de çevrelerini riske atması demek… Riske attığımız şey insan hayatı ve geri döndürülemez bir şey… Bu kadar ciddi komplikasyonları olan bir şeyde aşı çok ciddi bir sorumluluk… “