Hayat pahalılığı karşısında geçinebilmek için kendince çeşitli yöntemler geliştiren vatandaşlar, düğün takısında da ekonomik seçeneklere yöneldi. Çeyrek altın 1.700 liraya dayanırken, 1 gram altın ise 1000 lira seviyelerinde. Alım gücü düşen vatandaş, çeyrek altının yanına bile yaklaşmazken düğünlerde tercihi çeyrek gram altına kadar düşürdü. 250 liralık altını almakta güçlük çeken vatandaşlar ise çareyi 100 lira takmakta buluyor.

Altın fiyatlarını eskisehir.net’e değerlendiren Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Alper Yönlüer ve vatandaşlar alım gücünün düştüğüne vurgu yaparken, vitrinlerin sadece bakıp geçenlerle dolu olduğunu belirtti.

Çeyrek altının yerini gramlar aldı

Alper Yönlüer, “Son dönemde altın fiyatları yatay seyrediyor. Geçen seneki talep bu sene fazla yok. Döviz fiyatları, dolar endeksli olduğu için altın oldukça yüksek seyrediyor. Bu yüzden halkımız da eskisi kadar çok talep gösteremiyor. Malum düğün sezonunu atlattık, düğün yapanlar ve düğünlere iştirak edenler takıları mecbur takmak zorundalar. Daha önceden çeyrek altın standart bir hediyeydi. 1 gram, yarım gram ve artık 0,25 gram olan çeyrek gram altını misafirlerimize sunuyoruz. Alım gücü yüksek değil. Daha önceki yıllarda Cumhuriyet altını bile takılırken artık 0,25 gramlara kadar indirdik. 250-260 lira civarındaki fiyatlar, en makul hediye olarak kabul ediliyor.

Yönlüer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Düğün sahipleri hoşnut değiller

“Çeyrek gram altın aslında rahatlık getirdi. 0,25 gramlık altının çıkmasıyla 250 liralık bir hediye makul sayılabilir. Çünkü yarım gram neredeyse 480 lira, 1 gram 1000 liraya yakın, çeyrek altın zaten 1600-1700 lira civarında o yüzden 250 liralık bir fiyat herkese bir rahatlık sağladı. Tabi düğün sahipleri bu konuda çok hoşnut değiller.”

Laf olsun diye vitrinlere bakıyoruz

60 yaşındaki vatandaş Fatma Öztekin, vitrinlere bakıp geçtiklerini söyleyerek, “Millet ne yapsın? Nasıl çeyrek altın alıp takalım? Gramın da çeyreğini alabilir anca. Bu hayat şartlarında insan karnını doyuramıyor. Altını unuttuk zaten. Hayat şartları çok zor. Allah düğün yapanlara yardım etsin. Unuttuk zaten altını, laf olsun diye bakıyoruz. Altın alışverişi yapamıyorum. Önceden gezerken çarşıdan bir altın alıp gidiyordum eve. Şimdi imkanı yok. Laf olsun diye geçerken vitrine bakıyoruz. Altın borcu olan mecbur alıyor ama olmayan almıyor. Neyle alsın? Borcum yoksa alamıyorum, kusura bakmayacak kimse” yorumunu yaptı.

Çeyrek gramı da alamıyoruz 100 lira takıyoruz

Köksal Tayat da “Fiyatlara artık yetişemiyoruz. Alamıyoruz sadece vitrinden seyrediyoruz. Hayal kuruyoruz, bu kadar. Düğün yaptık, gelen arkadaşlarımız fiyatlar düşük olduğu zaman çeyrek altın, gram altın getirdiler. Biz de onlara borçlandık. Şimdi onlar bizi çağırıyorlar ya duymuyoruz ya da görmemezlikten geliyoruz. Gitmemek için bir sürü bahane üretmeye çağırıyoruz, alamıyoruz. Çeyrek gram altın da 250 lira. Onu da alamıyoruz. 100 lira takabiliyoruz. Vatandaşlar olarak maalesef çok zor durumdayız” ifadelerini kullandı.