Haber Merkezi

Eyleme Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, TEÇ-SEN Şube Başkanı İsmail Sakarya, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Kamuran Arıkan ve çok sayıda sendikalı katıldı.

Burada söz alan Alkan, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile üniversiteler tarafından bankalar ile maaş promosyon anlaşmaları yapıldığını, bu kapsamda alınan promosyon ücretlerinin de memurlara ödendiğini söyledi. Alkan, promosyon anlaşmalarının sürelerinin ise 3 ile 5 yıl arasında değiştiğini belirtti.

Alkan, yaşadıkları sorunu “2022 Temmuz ayı öncesinde promosyon sözleşmesi yapılan kamu çalışanlarının ciddi bir ekonomik kayıp ile karşı karşıya kalmasıdır” diye açıklayarak, “Hatırlanacağı üzere pandemi döneminde ülkemiz ağır bir süreç yaşadı. Hemen hemen her alanda yaşanan olumsuz gelişmeden toplumun tüm kesimleri olduğu gibi kamu çalışanları da etkilendi. O dönemlerde yapılan promosyon sözleşmeleri de gelişen ekonomik koşullar karşısında değerini yitirdi. Temmuz 2022 öncesinde yapılan sözleşmeler ile eğitim çalışanların eline geçen promosyon ödemeleri çok komik rakamlar haline geldi” ifadelerini kullandı.

Promosyona düzenleme şart

Alkan, son bir yıllık süreçte enflasyon oranında meydana gelen artışla birlikte memur maaşlarında da artış gerçekleştiğini söyleyerek, “Öyle ki 2022 yılında memur maaşlarına yaklaşık yüzde 80 civarında artış yapıldı. Memur maaşlarına yapılan artışla birlikte bankalara gönderilen aylık nakit miktarı da aynı oranda arttı. Bu kez Temmuz 2022 öncesinde promosyon anlaşması imzalayan kurum çalışanları mağdur oldu. Zira sözleşmeler eski maaşlara göre yapılmıştı ve bu da çalışanların promosyon kaybına uğramasına yol açtı” diye konuştu.

Düşük ücretlerle promosyon anlaşması yapılan kamu çalışanlarının suçu ne?

Alkan, şöyle devam etti:

“2022 yılında bankalarla yapılan promosyon anlaşmalarında verilen ücretler hayli yüksek. Hatta son olarak promosyon ücretlerinin 41 bin 500 TL’ye kadar çıktığı kamuoyuna yansıdı. Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında, Temmuz 2022 öncesinde ödemesi yapılan promosyon ücretlerinin enflasyon oranı ve memur maaş artışları karşısında değer kaybetmesi, bu anlaşmaların ise uzun yıllar uygulanmaya devam edecek olması nedeniyle promosyon ücretlerinin güncellenmesi ve ekonomik gelişmelere göre artış yapılması gereklidir.”

Karar banka yöneticilerinin inisiyatifine bırakılmamalıdır

Eskişehir’de promosyon mağduru 13 bin 500 MEB personeli bulunduğunu, bunların da 10 bin kadarını öğretmenlerin oluşturduğunu kaydeden Alkan, “Bu konuda bir kısım il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin promosyon ücretlerinin güncellenmesi yönünde girişimlerde bulunduklarına dair bilgiler elimize ulaşmaktadır. Bu önemli bir adım olmakla birlikte yeterli değildir. Emekli promosyon ücretlerinin 10 bin liraya yaklaştığı, bankaların emeklileri çekebilmek için promosyon konusunda adeta yarışa girdiği bu dönemde, kamu çalışanlarının promosyon miktarlarının güncellenmesi kararı banka yöneticilerinin inisiyatifine bırakılmamalıdır” dedi.

Promosyon anlaşmaları güncelliğini yitirdi

Alkan, şunları kaydetti:

“Bankalarla yapılan promosyon sözleşmelerinin, 3 ya da 4 yıllık bir süreyi kapsadığı için enflasyon artışı, buna bağlı olarak maaş artışları ya da döviz kurundaki hareketlenmeler ile birlikte güncelliğini yitirdiği inkar edilemez bir gerçekken soruyoruz:

Bankaların çekici promosyon vaatleri ile müşterilerinin artmasına ve bununla doğru orantılı olarak kar oranlarının yükselmesine rağmen, kamu çalışanlarının bundan faydalanamaması, promosyon kaybı yaşaması ne kadar adildir?”

Gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz

Alkan, “Bu bağlamda, MEB’e bağlı tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ve üniversitelerimizin bankalarla yaptıkları promosyon anlaşmalarının revize edilmesini, güncel ekonomik gelişmeler ışığında promosyon ücretlerinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından, promosyon sözleşmelerinin, öngörülemeyen ekonomik gelişmelere uygun olarak düzenlenmesi için hüküm getirilmesi de çok önemli bir adım olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Tüm yaptırımları yapacağımızdan kuşkunuz olmasın

Alkan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Eskişehir ilimizde ilçe milli eğitim müdürlüklerine Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen, Eğitim İş ve TEÇ-SEN olarak dilekçe ile başvuruldu. Bunun sonucunda kurumlarımız il şube müdürlüklerine yazı yazarak promosyonun revize edilmesini istedi. Şubelerden olumsuz dönüş geldi. Bunun akabinde genel müdürlüklerden promosyon ödemelerinin revize edilmesi veya tek taraflı fesih halinde kurumların ödemesi gereken toplam borç bilgisi istenmiştir. Bu açıklamada yer alan 4 sendika olarak diyoruz ki: hakkımızı alıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu süreçte bizleri yalnız bırakmayan Odunpazarı ve Tepebaşı ilçe milli eğitim müdürlerimize teşekkür ediyoruz. Sırtımızdan yüzde 500 kar elde eden bankaları uyarıyoruz: Hakkımızı almak için de her türlü gücümüzü kullanacağız. Kredi kullanmama, kredi kartı iptali gibi bizi alakadar eden tüm yaptırımları yapacağımızdan kuşkunuz olmasın.”