Gerçekleştirilen açılış törenine Türk Edebiyatının ve Türk Siyasetinin usta isimleri katıldı. Törende konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Bugün Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nin açılışını hep birlikte yapmaktan büyük bir onur duyuyorum. Türkiye’nin düzeninin tartışıldığı bugünlerde, Türkiye’nin yönünün de burada bulunabileceğini düşünenlerdenim. Birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz. Ama Türkiye’yi mutlaka çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracağız” dedi.

Türk edebiyatının usta isimlerinin okuduğu, kütüphanelerinde tuttuğu kitapları, Eskişehirliler ile buluşturan Odunpazarı Belediyesi, o kitaplıklardan müzeler kuruyor; usta isimleri bu müze-kütüphanelerde yaşatıyor. Odunpazarı Belediyesi’nin tarihi konakları restore ederek adını yaşattığı isimlerden biri de Türkiye’nin en üretken aydınlarından biri olan Doğan Avcıoğlu oldu. Odunpazarı Belediyesi, Başkan Kazım Kurt’un talimatıyla Akcami Mahallesi Zeytinler Sokak’ta bulunan tarihi Taş Binayı restore ederek kütüphaneye dönüştürdü. Kütüphanede Doğan Avcıoğlu’nun eserlerini ve arşivini sergileniyor. Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nde ayrıca yazar Doğan Yurdakul bölümü de bulunuyor. Usta kalemlerin kendi kitaplıklarında bulunan yaklaşık üç bin kitaba ev sahipliği yapan Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nde kitapların yanı sıra Avcıoğlu’na ait çok kıymetli el yazması eserleri ile Avcıoğlu ile Yurdakul’a ait pek çok belge ve özel eşya yer alıyor.

Uzun süredir çalışmaları devam eden Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nin açılışı, Avcıoğlu’nun ölümünün 39’uncu yıl dönümünde töreninle yapıldı. Gerçekleştirilen törene Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Doğan Avcıoğlu’nun oğlu Ahmet Avcıoğlu, CHP’nin Eski Genel Başkanlarından Altan Öymen, Kültür Eski Bakanı Ercan Karakaş, Tekin Yayınevi Genel Yayın Koordinatörü Elif Akkaya, Uluç Gürkan, Orhan Gökdemir, Tolga Gürakar, Gülseli Yurteri,

Gamze Yücesan Özdemir’in yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar ile çok sayıda Eskişehirli katıldı.

AKKAYA’DAN BAŞKAN KURT’TA TEŞEKKÜR

Törende konuşan isim Tekin Yayınevi Genel Yayın Koordinatörü Elif Akkaya oldu. Çok büyük bir çalışmayı sonlandırdıklarını belirten Akkaya, konuşmasına “Tarihi Odunpazarı bölgesinde yerel yönetimler anlamında kültürel sanatsal tüm çalışmayı yerele yayan, yerelde halka ulaştırılan ve bu çalışmaları çok büyük bir heyecanla zevkle ilçesine şehrine taşıyan Kazım Kurt’a öncelikle hepinizin huzurunda yayın evim, danışma kurulu üyeleri ve jüri üyeleri adına çok teşekkür ediyorum” sözleri ile başladı. Doğan Avcıoğlu’nun Türkiye’nin en önemli aydınlarından biri olduğunu ifade eden Akkaya, “Diğer akademisyen ve düşünürlerden ayıran bir yönü aktif siyasette yer alması ve Türkiye’nin yönüne dair 1960’lardan itibaren ülkenin yönünü belirlemek üzere ortaya koyduğu düşünceleridir, ideolojisidir ve Türkiye’de yarattığı o büyük ayağa kalkışın simgesidir Doğan Avcıoğlu. Yayınevi olarak onu çok ayrı değerlendiririz. Kültürel, siyasal ve ekonomik olarak büyük bir çoraklığa sebep olmuş olanlara inat biz böyle yerel yönetimlerle birlikte bu alanları genişleterek bir yol bulmaya çalışıyoruz. O yolu bulurken de Doğan Avcıoğlu’nun eserleri, el yazmaları, bize çok yardımcı olacak” dedi.

BU AÇILIŞA TANIK OLMAK ONUR VERİCİ BİR ŞEY

Akkaya’dan sonra söz konuşan isim Ercan Karakaş oldu. Avcıoğlu’nu saygı ve sevgiyle andığını belirten Ercan Karakaş, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Burada bu açılışa tanık olmak onur verici bir şey. Kültür sanata verdikleri değer çok önemli. Çünkü kültür sanatta gelişmeyen ülkelerin başka alanlarda gelişmesi, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması kolay değil. Hepsi bir arada olması gerekiyor. Doğan Avcıoğlu bütün bir ömrü boyunca daha güzel bir Türkiye, sömürüsüz bir Türkiye halkçı bir Türkiye için mücadele etmiş bir insan. Biz gerçekten özellikle siyasetle uğraşan insanların Doğan Avcıoğlu’nun yaşam serüvenini, yazdıklarını, önerdiklerini bilmesi öğrenmesi çok yararlı.”

DOĞAN AVCIOĞLU’NU BÖYLE ANMAK BENİ DUYGULANDIRDI

Doğan Avcıoğlu’nun çok çalışkan biri olduğunu anlatan Altan Öymen, “Bugün aslında çok önemli bir gün. Doğan Avcıoğlu’nu böyle anmak beni duygulandırdı. Doğan Avcıoğlu çok çalışkan bir insandı. Sabah akşam gece durmadan yazardı, okurdu, çalışırdı. Türkiye’nin Düzeni kitabını yazdığında İstanbul’da bir sayfiye yerinde ev tuttu. Epey bir zaman orada çalıştı. Onu görmek için oraya giderdik. 1961’de dergiyi çıkarmadan önce de hazırlık aşamalarında çok çalıştı” diye konuştu.

BU KÜTÜPHANE MİHENK TAŞI OLSUN!

Konuşmasına “Bugün Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nin açılışını hep birlikte yapmaktan

büyük bir onur duyuyorum” sözleri ile başlayan Kazım Kurt, “Türkiye’nin düzeninin tartışıldığı bugünlerde, Türkiye’nin yönünün de burada bulunabileceğini düşünenlerdenim. Birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz. Ama mutlaka Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracağız. Bunu yaparken halkçı, katılımcı, demokrat bir mantığı oturtmak hepimizin boynunun borcu. Türk solu yıllardır tartışıyor. Doğan Avcıoğlu yazdığı eserlerde dünü, bugünü, yarını da planlayarak çizmeye çalışan aydınlardan birisi. Her aydın gibi sıkıntılar çekmiş, hapishanelere düşmüş, işkenceler görmüş ama yılmadan mücadeleyi devam ettirmiş. Şimdi 2023’ten sonra cumhuriyetin ikinci yüzyılında nasıl bir cumhuriyet, nasıl bir demokrasi, nasıl bir anlayış, hep birlikte arayalım ve burası, bu kütüphane oraya bir mihenk taşı olsun istiyoruz” diye konuştu.

ARŞİV BİR DEPODA DURDUĞUNDA BİR İŞE YARAMAZ

Doğan Avcıoğlu gibi aydınların çoğalması gerektiğinin altını çizen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu hikâyeye başlarken oldukça iştahla sarıldık. Çükü gerçekten Doğan Avcıoğlu gibi aydınların çoğalması lazım. Hedefe ulaşılamayabilir ama mücadelenin sürmesi lazım. Bu mücadeleyi de biz Eskişehir’de geliştirerek sürdürürüz diye düşünüyorum. Odunpazarı’nda sanat ve kültür hizmetlerini önemli hizmetlerin başına koyduk ve bu bölgede kütüphane müzeleri, sanatçılara açmış olduğumuz olanakların çoğaltmaya çalışıyoruz. Bir belediye niçin böyle bir kütüphaneyi açar? Devletin işiyken bu neden yerel yönetimlere düşer, bunun ayrıca sorgulanması lazım. Ama bizim burayı yaparken temel hedeflerimizden birincisi şuydu: Sanatçı, bilim insanı eğer Türkiye için bir şeyler yazmış, çizmişse onun karşılığını vermek, okuyanlar için, aydınlar için bir görevdir diye düşünüyoruz. Yine yok olmak üzere olan bu arşivlerin yok olmasına engel olmak, gerçekten alın teriyle, göz nuruyla hazırlanmış eserlerin yeni kuşaklara aktarılmasını bir görev diye düşünüyoruz. Herkes bunu incelemeli, değerlendirmeli. Aydınların ve bilim insanlarının bu eserlerden yararlanmasını sağlamak önemli. Arşiv bir depoda durduğunda bir işe yaramaz. Ama burada çok önemli işlere yarayacağını düşünüyoruz. Geleceğimizin kültürel yaşamına da bunları aktarabilmemiz gerekiyor. Kültür turizmine de ciddi bir katkı olacağını düşünüyoruz.”

Konuşmaların ardından Başkan Kurt ve protokolde bulunanlar Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Başkan Kurt ve protokol üyeleri, açılışın ardından Doğan Avcıoğlu Kütüphanesini gezdi. Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi, açılışa katılan protokol üyeleri ve Eskişehirlilerden tam not aldı.

USTA KALEMLER AVCIOĞLU’NU ANLATACAK

5 Kasım Cumartesi günü (YARIN) Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde Odunpazarı Belediyesi ve Tekin Yayınevi tarafından düzenlenen Doğan Avcıoğlu Ödülleri’nin töreni ve usta kalemlerin konuşmacı olarak katılacağı bir panel gerçekleştirilecek.14.00’de başlayacak olan panele ve ödül törenine Altan Öymen, Barış Zeren, Behlül Özkan, Cangül Örnek, Deniz Hakyemez, Elif Akkaya, Ercan Karakaş, Gamze Yücesan Özdemir, Merdan Yanardağ, Okan İrtem, Orhan Gökdemir, Özge İzdeş, Tolga Gürakar ve Uluç Gürkan katılacak. Bu yıl ilk kez Tekin Yayınevi ve Odunpazarı Belediyesi işbirliğinde verilecek Doğan Avcıoğlu Ödülleri töreni ise saat 17.00'de gerçekleştirilecek.