Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, eskisehir.net yayınında Cihan Yıldırım’ın sorularını yanıtladı. Küpeli, ilk olarak atlattığı kovid süreci hakkında bilgi verdi, tavsiyelerde bulundu.

ŞEHRİN DİĞER AKTÖRLERİ DE VAR 
Küpeli, şöyle konuştu: “Malum süreçten dolayı konunun epey dışında kaldım. Herkes gibi gazetecilerden okudum, takip ettim. Sanayi Odası Başkanı ile henüz konuyu görüşme imkânım olmadı. Ama ilk fırsatta yüz yüze gelerek tam olarak düşünceleri nelerdir, bu konuda neyi hedefliyorlar bunu konuşmak lazım. Mevcut bizim bölgede daha önce düşündüğümüz raylı sistemlerle ilgili oluşturmayı düşündüğümüz yerler var acaba oraların mı değerlendirilmesi lazım yoksa onların bildiği bizim aklımıza gelmeyen başka verileri var mı bunları değerlendirmek lazım. Tabi bunu benim ve Sanayi Odası Başkanı’nın söylemesiyle değil de şehrin diğer aktörleri de var. Belediyeler şunlar bunlar hepsini bütün olarak değerlendirip faydaları zararları nelerdir diye analiz etmek lazım. Alpu Ovası ile ilgili bundan önce de birçok konuyu konuştuk. Özellikle termik santral kurulmasıyla ilgili olarak… Mahkemeye intikal etmiş bir konu vardı, orada hukuk kararını verdi. Bundan dolayı ben konunun biraz dışındayım. Bilgi sahibi olmadığım için çok net ifadelerle yorum yapamayacağım.”

O DA KONUYU TAM OLARAK KAVRAYAMAMIŞ
“Raylı Sistemler Kümesi Başkanı ile Sanayi Odası Başkanı ile ve diğer aktörlerle konuşmak lazım. Raylı Sistemler’in Başkanı beni aradı o da konuyu tam olarak kavrayamamış… Ona da dedim şu işleri bi atlatalım siz bana gelin ya da ben size geleyim istişare yapalım. Şehir içi yapılacak doğru iş neyse bu yönde karar alalım.”

BİR ARAYA GELİNCE DEĞERLENDİRİRİZ
“1/25 binlik planlar belediyelerden geçiyor. Onların bu konudaki görüşleri, şehir plancılarının görüşleri… Faydası nedir, zararı nedir? Bunları görmek, hesaplamak lazım. Celalettin Bey’de hangi veriler ben bunları bilmiyorum. Biz sık sık biraya gelip görüşüyoruz ama bu süreçten dolayı görüşemedik. Bir araya gelince değerlendiririz. Hangi gerekçelerle böyle bir çabası var, onu bilmediğim için bir yorum yapmam doğru olmayacak.”

HASANBEY’İN SAĞINDA VE SOLUNDA…
“Mevcut OSB’mizin yüzde 55-60’ı dolu. Özellikle Hasanbey Lojistik Merkezi’nin sağında ve solunda yani demiryolunun güney ve kuzeyinde bizim iki tane arazimiz var. Savaş Bey döneminde Raylı Sistemler Organize Sanayi Bölgesi diye ayrılmış. Planlama yapmışız. Ciddi bir talep geldiği zaman bunlar yararlandırılır. Şu ana kadar Eskişehir’de isim vermekte sıkıntı yok benim gördüğüm EsRay firması dışında tam olarak raylı sistemlerde çalışan yoğun çalışan bir firmadan da talep gelmedi. Hasanbey’deki zaten raylı sistemler diye düşünülmüş. Orada her şeyi bitmiş, planlama da yapılmış parseller de oluşturulmuş yapılacak iş ne bundan sonra sadece ve sadece istimlak edip alt yapı ile beraber arsa tahsisi yapmak. Orası planlara işlenmiş, OSB ilan edilmiş, imar planları yapılmış hepsi hazır.”
Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, 3 Kasım Salı günü düzenlediği basın toplantısıyla Alpu’ya Raylı Sistemler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma hedeflerinin olduğunu açıklamıştı.