Türkiye’de bu kapsamda ilk kez kullanılan bir teknoloji ile ziyaretçilerine inanılmaz bir deneyim yaşatacak olan bu dev eser gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı.

Galerinin açılışına CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çarkırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Rabia Akman, CHP Odunpazarı İl Başkanı Akın Sallarel ile çok sayıda Eskişehirli katıldı. 

“ODUNPAZARI GELECEKTE MÜZELER ŞEHRİ OLARAK ÜN YAPACAK”
Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nin açılışında konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, konuşmasına Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’a, galerinin meydana oluşmasında emeği geçen akademisyenlere ve Odunpazarı Belediyesi personellerine teşekkür ederek başlayan Büyükerşen, galeriyi hazırlık aşamasındayken gezdiğini anlattı. Büyükerşen, “Odunpazarı gelecekte müzeler şehri olarak ün yapacak ve müzeleri çok olan bir Orta Avrupa şehirleri arasında yer alacak. Bu gibi müzeler aslında bizim Eskişehir’e ait, Eskişehir’in hafızası sayılabilecek bilgilere sahip olmamıza ait karşı büyük bir inatla gösterilen gayretler sonucunda ortaya çıkan eserler. Bu müze Eskişehir’in kültür hayatına kendi başına bir değer kazandıracak. Müzeler şehri olacağız. Hayırlı uğurlu olsun, tebrik ederim” dedi.

 “İNADINA BİR ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞI TARİHİNİN OLDUĞUNU ANLATMALIYIZ”
Yaptığı konuşmada ‘Atatürk ile Bir Gün Galerisi’nin açılış tarihine dikkat çeken Odunpazarı Beldiye Başkanı Av. Kazım Kurt,  “Bu gün 27 Ağustos. 27 Ağustos 1920’de Kurban Bayramı’nın birinci günüde Atatürk, Batı Cephesi’ndeki ordulara moral olsun diye Eskişehir’e gelmiş. Eskişehir’e geldiği gün bu konakta kalmış” dedi. Yeşil Efendi’nin o dönemin Kuva-i Milliye hareketinin temsilcilerinden, Sivas Kongresi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk üyelerinden olduğunu kaydeden Başkan Kurt, Yeşil Efendi’nin Eskişehir için önemli işler yapmış kişilerden birisi olduğunu vurguladı. Bu nedenle de Yeşil Efendi’ye sahip çıkarak unutulmaması gerektiğini belirten Başkan Kazım Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Özellikle de bu günlerde, 26 Ağustos 1071’den sonra sanki tarih yokmuş gibi davranmaya karşı, inadına bir Ulusal Kurtuluş Savaşı tarihinin olduğunu anlatabilmemiz lazım. 19 Mayıs 1919’da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşı başarılı olmasaydı, bugün biz Malazgirt’i kutlama noktasında olmazdık. Malazgirt’i kutlayabiliyorsak, Osmanlıyı anabiliyorsak, İstanbul’un fethini kutlayabiliyor isek bunların tamamını Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başarısına borçluyuz. O deneden de Eskişehir’in 1920 ve 1922’deki durumunu anlatan somut bir eser bulmamız lazım. Bu galeri, o günleri Eskişehirlilere anlatacak. O günlerin hayalini kurduracak bir galeri olsun istiyoruz. Bu galeride ilk defa bir müzecilik çalışması yapan Umay Müzecilik, Rıdvan Hocam ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bugün belki hepinizin Atatürk ile bir anısı olacak. Belki Atatürk ile yan yana olmanın, Atatürkçü olmanın keyfini yaşayacaksınız.  Ben hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun diyorum.” 

Konuşmaların ardından galerinin açılı gerçekleştirildi. Kurdele kesiminin ardından, açılışa katılanlar Atatürk ile Bir Gün Galerisi’ni gezdi.  Atatürk ile Bir Gün Galerisi’ni ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, her gün 10:00 -18:00 saatleri arasında ziyaret edebilir.