Haber merkezi

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası yönetimi, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt fiyatını 7,5 lirada sabit tutmasına tepki gösterdi.

Oda yönetim kurulu imzasıyla yapılan açıklamada,  Ulusal Süt Konseyi'nin '1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) üreticinin eline net 7,50 TL geçecek şekilde belirlediği, soğutma, nakliye ve diğer cari giderlerin üretici tarafından karşılanmasına karar verdiği kaydedildi.

Buna göre çiğ süt fiyatının sabit kaldığının anlaşıldığı aktarılan açıkmlamada, şunlar belirtildi:

"Artan maliyetler sebebiyle hayvancılığımızın yaşadığı şu zor günlerde üreticilerimize alınacak kararın bir umut olması için süt yem paritesinin istenen oranda oluşması ülkemiz hayvancılığı için net bir çözüm olacaktır. Uzun vadeli hayvancılık politikaları hazırlanırken, hayvancılıkta özellikle süt ve et üretiminde destekleme sistemi değiştirilmeli, yem, alet ekipman vs. gibi girdi fiyatları gerçekçi olarak değerlendirilerek, süt üretim maliyetini düşürecek destekleme politikaları oluşturulmalıdır. Destekleme sistemi değiştirilmediği takdirde, ahırların boşalması devam edecektir. Bunun için damızlık hayvanların kesime gönderilmesini önlemek amacıyla mevcut süt yem paritesinin istenilen düzeyde olması gerekmektedir.

Başta süt inekçiliğinin yoğun olarak yapıldığı ve arzın yüksek olduğu bölgeler olmak üzere; üretilen çiğ sütün bir kısmının katma değeri yüksek yöresel ürünlere dönüştürülmesi için gerekli makine ekipman ve altyapı olarak desteklenmeli ve bu çerçevede üretici birlikleri ile kooperatifler aktif olarak görev almalıdır. Sütün, kooperatifler üretici birlikleri aracılığı ile devlet tarafından satın alınarak, okul sütü programları ile okullarda çocuklarımız ve gençlerimize dağıtılması, okul kantinlerinde çocuklarımıza ve gençlerimize birer öğünlük, peynir, tereyağı verilmesi, hem gençlerimizin hayvansal protein tüketmesini sağlayarak, sağlıklı nesiller ile geleceğimiz garanti altına alınacak, hem de üreticinin sütünün gerçekçi fiyattan değerlendirilmesine neden olacaktır."

Açıklamada, ayrıca çiğ sütün üretilmesinden son ürüne dönüştürülmesine kadarki süreçlerde Veteriner Hekim meslektaşlarımızın bu süreçte aktif olarak görev almasının da halk sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı ve gıda güvenliği açısından ciddi önem arz ettiği kaydedildi.

Çiğ süt fiyatının sabit kalmasının ülke süt üreticilerinin ve dolayısıyla ülke hayvancılığının geri dönüşü zor duruma düşürebileceği belirtilen açıklamada, artan maliyetler karşısında süt üreticilerinin ayakta durabilmesi, damızlık dişi hayvanlarının kesiminin engellenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın litrede 20 kuruş olan mevcut prim desteğinin 1-1,20 TL seviyesine çıkarmasını oda olarak talep edildiği de vurgulandı.