Haber Merkezi

“Demir yollarının babası” olarak da bilinen TCDD’nin kurucusu Behiç Erkin, vefatının 61’inci yılı sebebiyle Demiryol Meslek Okulu Mezunları Derneğinin Eskişehir şubesince düzenlenen törenle, Enveriye İstasyonu’ndaki mezarı başında anıldı.

Törene Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu, Ulaştırma Memur-Sen Şube Başkanı Zafer Karadağ, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Erol İpekli ile TCDD ve TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğü çalışanları katıldı.

Demiryol Meslek Okulu Mezunları Derneği Şube Başkanı Uğur Yılmaz, yaptığı konuşmada, Erkin’in TCDD kurucusu olmasının yanı sıra, “İstiklal Madalyası sahibi bir kurmay subay, bakan ve milletvekili, büyükelçi, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emekli Sandığı kurucusu” vasıflarına da dikkat çekti. Yılmaz, Erkin’in, 2. Dünya Savaşı’nda, 20 bin Yahudi vatandaşın hayatını kurtardığını da sözlerine ekledi.

Yılmaz, şunları kaydetti:

“Behiç Erkin’in Eskişehir’e ve demir yollarına özel ilgi gösterdiğini biliyoruz. Anadolu’da demir yolları bakımından lider olan şehrimizde, demir yollarıyla ilgili pek çok tesis ve ünitenin var olmasını sağlayan Behiç Erkin’i bu anlamda duayenimiz olarak kabul etmekteyiz. 11 Kasım 1961 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybeden Behiç Erkin, rahatsızlığı döneminde yakınlarına, ‘Vefatımda beni üç tarafımdan tren geçen, tren sesi ve düdüğü eksik olmayan bir bölgeye defnedin’ vasiyetinde bulunmuştur. Vasiyeti üzerine ilk genel müdürlük görevini aldığı, İzmir-İstanbul-Ankara hatlarının birleştiği Enveriye İstasyonu’nda bulunan bu üçgendeki anıt mezara defnedilmiştir. Ülkemize ve demir yollarına çok büyük emeği geçen bu büyük insana, demir yolcular olarak bize emanet bırakılan demir yollarının önemini hiçbir vakit unutmayacağımızı, demir yollarının gerçek sahipleri olarak kurumumuza her koşulda ve zor şartlarda sahip çıkacağımızın sözünü veriyor, kendisini saygı ve minnetle anıyoruz.”

Yılmaz, talepleri üzerine Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı arkasında bulunan cadde ile Tepebaşı bölgesinde bulunan bir spor tesisinin adının “Behiç Erkin” konulduğunu anımsatarak, çabalarından dolayı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a teşekkür etti.