Eskişehir Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Naci Erdemli ve ilçe ziraat odaları başkanları milletvekillerine çiftçinin ve üreticinin talep ve sorunlarının yazılı olduğu dosyayı sunarken, Çakırözer ve Süllü çiftçilerin talep ve sıkıntılarının takipçisi olacaklarının sözünü verdi. Çakırözer ve Süllü, “5 bin çiftçimiz borçlarını ödeyemediği için icralık. Oda Başkanlarımızla Meclis’ten çiftçinin tarımda kullandığı elektrik ve sudan KDV’nin kaldırılmasını, çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarındaki faiz oranlarının düşürülmesi, borçlarının sıfır faizle ertelenmesi ve taksitlendirilmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

CHP milletvekilleri Çakırözer ve Jale Nur Süllü Eskişehir Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Naci Erdemli ve Tepebaşı, Mahmudiye, Alpu, Beylikova, Çifteler, Mihallıçcık, Seyitgazi, İnönü, Sarıcakaya ilçe ziraat odaları başkanlarını Meclis’te ağırladı. Çakırözer ve Süllü Ziraat Odası Başkanlarından Eskişehirli çiftçi ve üreticilerinin talep ve sıkıntılarını dinledi. Başkanlar artan girdi maliyetler nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu belirtirken, CHP’li milletvekillerine talep ve sıkıntılarını aktardı.

HER ZAMAN ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ

Çiftçi ve üreticinin her zaman yanında olduklarını belirten Çakırözer ve Süllü, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak çiftçimizin hangi mağduriyetleri yaşadıklarını biliyoruz. Hem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, hem biz milletvekilleri Meclis’te her zaman çiftçimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için çağrıda bulunuyor, önergeler veriyoruz. Eskişehirimizde yaşanan sel felaketinin ardından hep birlikte mücadele verdik, ama 2 binin üzerinde çiftçimiz için dalga geçer gibi 201 lira ödenek çıkardılar. Kırsal Kalkınma Destekleri (İPARD) programına Eskişehirimizin alınmasını istedik maalesef alınmadı” dedi.

ÖTV VE KDV KALDIRILSIN, FAİZLER DÜŞÜRÜLSÜN

Ziraat Odaları Başkanları ile Meclis’ten çağrıda bulunan Milletvekilleri Çakırözer ve Süllü, çiftçinin taleplerini şöyle sıraladı:

“Çiftçi borç batağında. BDDK’nın 2019 yılına ait resmi raporuna göre, üreticiler bankalardan 108 Milyon TL kredi kullandı. Ekim ayı itibariyle 5 bin üreticimiz icralık. Çiftçimizin öncelikli talebi borçlarının bir an önce yapılandırılması ve sıfır faizle en az beş yıl taksitlendirilmesidir. Eskişehirli Ziraat Odaları Başkanlarıyla Meclis’ten çiftçinin tarımda kullandığı elektrik ve sudan KDV’nin kaldırılmasını, çiftçinin kullandığı kredilerdeki faiz oranlarının düşürülmesini çağrısında bulunuyoruz. 2019 yılı tarımsal ve hayvansal desteklemeler bir an önce ödenmeli. Tüm tarımsal ve hayvansal destek ödemeleri zamanında ve bir takvim çerçevesinde yapılmalı. Çiftçinin tarım girdilerinde, mazotta, tarımda kullandığı elektrik ve sudan ÖTV ve KDV gibi vergiler kaldırılmalı. Çiftçimize alım garantili ürün ekimi sağlanmalı. Eskişehirimiz İPARD programına dahil edilmeli. Çiftçinin bankalardan ve tarım kredi kooperatiflerinden kullandığı kredilerin faiz oranları düşürülmeli.”

TAKİPÇİSİYİZ

Çakırözer ve Süllü, Ziraat Odaları Başkanlarına ziyaretleri için teşekkür ederken, çiftçinin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için Meclis’te çalışmalarını sürdüreceklerinin sözünü verdi.