Çakacak mesajında, "İnsanlık, varoluşundan bu yana çevresini kendi ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirmeye çalışmış, gün geçtikçe artan bu çaba özellikle 20. yy’da insanlığın ortak değeri olan çevreye büyük zararlar vermeye başlamıştır.

Yapılan tahribata dikkat çekerek insanlara sorumluluklarını hatırlatmak, kamuoyunda çevre bilinci ile hassasiyetinin oluşmasına vesile olmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla 1972 yılından bu yana ülkemizde ve dünyada ‘5 Haziran ‘Dünya Çevre Günü’ olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır

Anayasamızın 56. maddesinde ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir…’ hükmüne yer verilmiştir. Bu bağlamda, yaşadığımız çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, çevrenin kirlenmesini önlemek devlet ve vatandaşlar için anayasal bir ödev olarak düzenlenmiştir.

Geride bıraktığımız yüzyıldaki hızlı sanayileşme ve kentleşme süreci ile hızlı nüfus artışı önemli çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Çevre sorunları, doğal dengeyi bozan ve insanlığı tehdit eden boyutlarıyla tehlikeli bir nitelik kazanmıştır.

Biz kültürümüzde çevreyi, yani tabiatı, Allah'ın eseri ve emaneti olarak görürüz. Bütün insanların ortak hayat alanı olan çevreyi korumak, kollamak ve muhafaza etmek; tek yaşam alanımız olan dünyamızı yaşanır kılmak ve gelecek nesillere yaşamlarını en temiz ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerine imkân sağlayacak nitelikte bırakabilmek için çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olan etkenleri asgariye indirmek ve doğal dokunun bozulmasını önleyecek tedbirleri almak devlet ve birey olarak hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur.

İlimizin gerek sanayi gerek tarım gerekse turizm alanında daha da kalkınması için çalışırken bizler de çevreye karşı sorumluluğumuzu unutmadan adımlar atmaya gayret gösteriyoruz. Tüm Eskişehirli hemşerilerimizin daha temiz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha mutlu bir fizikî çevrede yaşaması için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm Eskişehirli hemşerilerimin  ‘Dünya Çevre Günü’nü kutluyor; temiz, kaliteli ve daha yaşanılabilir bir dünya temennisi ile sağlıklı bir gelecek diliyorum" dedi.