Eskisehir.Net Ekibi, Çarşamba Ziyareti’ni Başkan Ali Safa Şen’e yaptı. Piyasaları ve esnafın durumunu değerlendiren Şen, şöyle konuştu:
“Pandemi nedeniyle esnafımız sağlıklı iş yapamadı. Yaz sezonundan çok ciddi beklentimiz var idi. Düğünler olur, bayramlar var, yurt dışından gelen arkadaşlarla birlikte işlerimiz olur diye düşünüyorduk.  Yurt dışından gelen vatandaşlarımıza Avrupa ülkeleri çok ciddi manada kota koyunca Türkiye’ye gelmemeleri yönünde yurt dışında çalışan vatandaşlarımız işlerinden olmamak için gelemediler.  Alınan tedbirler neticesinde düğünler de çok sağlıklı olmadı. Bayramlarda iş bekliyorduk. Eskiden bayrama 10-15 gün kala işlerimiz açılsa da bu bayram pandemi nedeniyle 5-6 gün iş olur diye düşünürken maalesef bir ya da iki gün esnafımız umduğunun altında iş yaptı. Dolayısıyla beklentilerimiz gerçekleşmedi.”
ÇOK DAHA CİDDİ TEDBİRLER ALINACAĞI…
“Önümüz kış… Kışın pandeminin daha da artacağı bilim insanları tarafından söyleniyor. Çok daha ciddi tedbirler alınacağı söyleniyor. Dolayısıyla bu halkımlızın üzerinde negatif bir etki yapacak, alışverişini de etkileyecek. Biz hakikaten ciddi tedbirler almazsak önümüz sıkıntılı ve zor. Kış zor geçecek. Okullar açılacak, açılma sürecinde belki bir hareket gelir diye düşünüyoruz ama okulların getireceği hareket de kışın esnafımızı ne kadar besler belli değil.”
ESNAF KURULU OLUŞTURULMALI
“Esnafımızın şu anki durumu ve ileriye bakışı gerçekten çok ciddi sıkıntılı. Mart ayında devletimiz, hükümetimiz esnafa yardım olsun diye 25’er bin lira düşük faizli kredi verdi. Esnafın bazıları bu krediyi kullandı.  Ödemesi bu ay başlıyor. Biraz önce saydığım nedenlerden dolayı esnaf iş yapamadı, bu kredileri nasıl ödeyecek o da belli değil. Dolayısıyla yetkililerden bu krediler için kolaylık isteyebiliriz. Esnafın durumunu konuşmak için bir kurul toplanmalı. Pandemi kurulu, bilim kurulu gibi esnaf kurulu oluşturulmalı. Bir iki gün süren toplantılar olmalı.”
KÜÇÜK ESNAF DEVLETİN BEL KEMİĞİ
“Esnafın durumu net şekilde ortaya konmalı. Çözüm yolu araştırılmalı. Aksi takdirde ileride çok ciddi sıkıntılar olacak. Küçük esnafımız da devletimizin bel kemiği. Devlete olan yükümlülüklerini yerine getiren, devletine sadık bir grup, çalışan, üreten bir grup. Devletimizin her zaman çalışmaya ve üretmeye ihtiyacı var. Dolayısıyla esnafımızın işlerini canlandıracak bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum.”