Sedef Medya Grup Başkanı Cihan Yıldırım’ın konuğu olan Çalışkan’a ESKİ’deki iddialar da soruldu. Çalışkan, şöyle konuştu: “Büyükşehir’in hemen hemen her alanında sıkıntılı bölgeler var. Mesela Estram, Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi. Estram’ı bir programa alsak Estram’da ne kadar büyük sıkıntı olduğu hatta personelin kendi içinde ne kadar büyük sıkıntı çektiği, tramvayların sinyalizasyonlarına ilişkin nasıl problemler olduğu da ayrıca bir programda konuşmak mümkün olabilir. Biz İmar AŞ’yi 2010’lu yıllarda nasıl konuşuyorsak bugün Estram’a ilişkin benzer iddia ve konular var. Büyükşehir Belediyesi’nin her bir kurumunda ESKİ dahil ayrı ayrı şikayetler, serzenişler ve feryatlar yükseliyor. ESKİ bunların başında en elzem ve en kritik noktada çünkü bizim en temel ihtiyacımız içme ve kullanma suyu. Maalesef 20 yıla rağmen mevcut belediye başkanı şehrimize içme suyu sağlayabilmiş değil. Porsuk Barajı’ndan gelen su içilebilir nitelikte değil. İçilebilir nitelikte olduğunu iddia ettikleri zaman hemşerilerimizin çeşmeden akan suyu içebilmeleri lazım. Ama böyle bir şey yok. Çeşmeden akar suyu kimse içme suyu olarak kullanmıyor.”
Kötü yönetildiği için ESKİ yıpranıyor…
“ESKİ’de geçen yıl damacana sorunu çıktı. Kanserojen olma ihtimali olan 15-16 yıllık damacanaların kullanıldığını gördük. Ve sonraki süreçte 3-4 aylık süreci hep birlikte yaşadık. Tam bitti, damacanalar geldi diyorduk ki damacanaların içinden bir şeyler çıkmaya başladı. Kalabak Suyu, Eskişehirspor, Anadolu Üniversitesi, TÜLOMSAŞ, Şeker Fabrikası… Bunlar, bu şehrin değerleri… Benim hiçbir şekilde şehrin değerlerini yıpratmak gibi bir derdim olmaz. Şehrin değerlerini korumak gibi bir derdim olur. Koruyamayanları da meclislerde, orada dinlenmiyorsa basın karşısında anlatma zorunluluğum ve görevim var. Dolayısıyla bu ESKİ’yi yıpratma değil kaldı ki ESKİ’yi bürokratlar ve belediye başkanı yıpratıyor. Bu kadar kötü yönetildiği için ESKİ yıpranıyor.”
ESKİ yakın markajımızda…
“Son olaya gelince… Hem içeride hem dışarıda ayağı olan bir olay bu. Anladığımız kadarıyla ESKİ’nin paletlerinin çıkarılması söz konusu… Ücret alınmadan su çıkarılması söz konusuymuş. Bunların çıkarıldığı yer de yine bir şekilde siyasi bağlantısı olan karı-koca arasında yapılıyormuş gibi bir iddia var. Bu iddialara ilişkin yerel yönetimler başkanımız soruları ilettiğinde bunun içinde haksız kazanç elde edilmesinden bahsediliyor. Biz bunu açıkladığımızda ‘soruşturma devam ediyor’ dendi. Peki, bu soruşturma hangi noktada? Bu soruşturmanın idari bir kısmı var, adli kısmı da var mı? Bu konuya ilişkin bilgilendirme ne noktada? Çalışan arkadaşlar görevden el çektirildi mi? Kamu zararı var mı? Ne nispette var? Buna ilişkin tazminat davaları açıldı mı? Dışarıya ilişkin ilişkilerde ticari şirketler veya işletmeler… Bu işletmeler için bir yaptırımınız oldu mu? Bu işletmelerden zararınızı veya ücretsiz temin edilenlere ilişkin bir talebiniz oldu mu? Bakın bunlar dedikodu noktasındaysa ‘hayır, böyle bir şey yok’ desinler. Biz duyumlarımızdan size bahsediyoruz. Bu duyumlara ilişkin cevap ‘soruşturma açıldı’ tarzında oldu. Bu soruşturmaya ilişkin de kamuoyunun bilgilendirilme lazım. Sadece soruşturma açıldı, ee soruşturma açıldı soruşturma kapatıldı hayır olmaz. Biz bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bunlar millet adına takip etmemiz gereken işlemler. Ki sonuna kadar takip edeceğiz. ESKİ yakın markajımızda… Bu ay ESKİ’nin Genel Kurulu var, orada da bu soruları yöneltmeye devam edeceğiz.”
Ne olmuştu?
AK Parti Eskişehir Yerel Yönetimler Başkanı Pınar Turhanoğlu Gücüyener, ESKİ’ye yönelik kendilerine yoğun şikâyetler geldiğini söylemiş ve “ESKİ’de bedelini ödemediği halde kendine ait işletmeye yüksek miktarlarda su gönderen, ESKİ personelini kendine ait işletmede çalıştıran, kuruma ait ikinci el paletleri satan yönetici olduğu, ESKİ’nin kendi malını ESKİ’nin kendi kamyonu ile dışarı çıkartıp, sonra tekrar ESKİ’ye fatura ettirdiği, büfelere, restoranlara sahte belge ile kendi namına ürün sattığı, bu yöneticinin haksız edindiği kazancın ve kuruma verdiği zararın milyonlarca lirayı bulduğu iddia ediliyor. Her gün yeni bir şikâyet duymaktan, gereğinin yapılmadığına ilişkin bizlere şikâyet gelmesinden yorulduk. Bu iddia edilenler doğru mu? Adli makamlara intikal etti mi? Gereği yapılmazsa yapanın yanına kar kalır. Önceki dönemde zimmetle yargılanan bir memurunuz hala görevinin başındaydı. Artık bu kez gereğini, gereğince yapın” demişti.