Avusturya’da camilerin, derneklerinin ve kurucularının adres ve kişisel bilgilerini internet üzerinden açıklayan ‘dijital İslam haritası’ uygulamasına tepki gösteren Çakırözer, “Avusturya’daki yurttaşlarımızı ve genel anlamda Avusturya’da yaşayan Müslüman toplumunda fişleme hissi yaratan, kaygılandıran, ayrımcılığı, nefreti, ırkçılığı körükleyebilecek bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Hangi inançtan olursa olsun, nerede olursa olsun ayrımcılığı körükleyen ve bazı kesimleri hedef haline getiren politika ve uygulamalar yanlıştır” dedi. Çakırözer, yurtdışındaki vatandaşların Türkiye’deki finansal bilgilerinin bulundukları ülkelerle paylaşılmasına ilişkin Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’nın yurttaşlara bilgi verilmeden yürürlüğe sokulmasını da eleştirdi. Çakırözer, “AKP yurtdışında yaşayan yurttaşlarımıza sırtını döndü. Yurtdışındaki 7 milyon Türkü yalnız bıraktı” dedi.

YURTDIŞINDAKİ TÜRKLERİ DİNLEDİ

TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, resmi temaslarda bulunmak için gittiği Avusturya’da yurttaşlarla bir araya gelerek, yurtdışında yaşayan Türklerin sorun ve taleplerini dinledi. CHP Avusturya Örgütünün ev sahipliğinde Aşağı Avusturya eyaletinin Başkenti St. Pölten'de gerçekleştirilen buluşmada, Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması ile yurtdışında yaşayan Türklerin yaşadığı sorunlar konuşuldu.

GURBETÇİYİ FİŞLEYEN İSLAM HARİTASINDAN VAZGEÇİLMELİ

Avusturya’daki Türkler, ülkedeki 600 cami ve bunlarla ilgili derneklerinin ayrıntılı bilgilerinin yer aldığı, Müslümanların tepkisini çeken dijital ‘İslam haritasının’ uygulaması konusunda kaygılarını da dile getirdi. Dijital İslam haritasının ülkedeki Müslümanları fişlediği dile getirilirken, Çakırözer, uygulamaya tepki göstererek, “Avusturya’daki yurttaşlarımızı ve genel anlamda Avusturya’da yaşayan Müslüman toplumunda fişleme hissi yaratan, kaygılandıran, ayrımcılığı, nefreti, ırkçılığı körükleyebilecek bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Hangi inançtan olursa olsun, nerede olursa olsun ayrımcılığı körükleyen ve bazı kesimleri hedef haline getiren politika ve uygulamalar yanlıştır. Böyle bir harita sosyal barış ve uyum politikalarına zarar veriyor ve toplum içinde ayrımcılığı körüklüyorsa uygulanması konusunda bir kez daha düşünülmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

7 MİLYON YALNIZ BIRAKILDI

Çakırözer, yurtdışındaki yurttaşların Türkiye’deki finansal bilgilerinin bulundukları ülkelerle paylaşılmasına ilişkin Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması’nın yurttaşlara bilgi verilmeden yürürlüğe sokulmasını da eleştirdi. Yurtdışındaki Türker bilgilendirilene kadar anlaşmanın ertelenmesini isteyen Çakırözer, şöyle konuştu, “Tüm çağrılarımıza rağmen iktidar yurtdışında yaşayan yurttaşlarımıza sırtını döndü. Yurtdışındaki Türklerin Türkiye’deki finansal bilgilerinin bulundukları ülkelerle paylaşılmasını öngören Otomatik Bilgi Değişimi Anlaşması Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe sokuldu ve yurtdışındaki 7 milyon Türk yalnız bırakıldı. Yurtdışındaki Türklere Otomatik Bilgi Paylaşımı ve sonuçları konusunda aydınlatıcı bilgiler verilmeden bu anlaşma yürürlüğe girmemeliydi. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği duyuruldu ama hala kimse bir şey bilmiyor. Tek bilinen 2019 ve 2020 bilgilerinin de paylaşılacağı. Ne zaman paylaşılacağı, hangi ülkelere paylaşılacağı ise belli değil. Bu yapılan büyük haksızlıktır, vefasızlıktır. Yapılması gereken bellidir. Bu anlaşmadan etkilenecek tüm yurttaşlarımız ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmelidir. Bu anlaşma kapsamında geçmişe dönük bilgiler verilmemelidir. Bu anlaşma 2022’ye ertelenmelidir. Önemli olan Türkiye vatandaşının hakkının, hukukunun korunmasıdır.”

ÇİFTE STANDART BİTMELİ, DERDİNİZ DERDİMİZ OLMALI

TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu üyesi de olan CHP’li Çakırözer ile buluşan Avusturya’daki Türkler, sağlık, emeklik, askerlik gibi konularda yaşadığı sorunların çözümü konusunda da çifte standartla, ikinci sınıf muameleyle karşı karşıya kaldıklarını belirtirken, CHP’li Çakırözer bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Çakırözer, “Avusturya’da ve yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın emeklilik, sağlık hizmetlerinden faydalanma, askerlik gibi konularda yaşadığı sıkıntılar karşısında ikinci sınıf muamele uygulamaya maruz bırakılması kabul edilemez. Acil dışında sağlık hizmeti alamamaları, yurtdışı emekliliklerde yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi konusunda çifte standart kabul edilemez. Bu çifte standardın son bulması ve ikinci sınıf muamelenin sonlandırılarak eşit olunmasının sağlanması lazım. Sizin derdiniz bizim derdimiz olmalı” dedi.