Eskişehir’de Ticaret Odası ve Sanayi Odası’nın hazırladığı raporları hatırlatan Çakırözer, “Eskişehir'de Ticaret Odamız, Sanayi Odamızın salgın döneminde hazırladığı raporlar var. Esnaf, tüccar, iş insanları çok zor durumda. Bankalar kredi vermiyor. Bu insanlar çalışanlarına maaşlarını nasıl ödeyecek. Bunlar için de bir an önce kaynak sağlamalıyız. Geçilmeyen yollara, tünellere, uçulmayan havalimanlarına verdiğiniz garantileri erteleyin, o garantilere ödenecek parayla salgında 83 milyonun, işçinin, emekçinin, esnafın, tüccarın, çiftçinin mağdur olmamasını sağlayın ” dedi.

Çakırözer, AKP’nin torba yasadaki, salgın döneminden en çok etkilenen işçiler için ücretsiz izin ve günlük 39,24 lira vadeden teklifine de karşı çıkarak, “ Diyanet’in fıtır sadakası bile kişi başına 27 lira. Siz, tüm aileye ‘Günde 39 lirayla geçin’ diyeceksiniz. 39,24 lirayla nasıl geçinecek? Kirayı mı ödesin? Ailesinin, çocuklarının gıda parasını mı ödesin” dedi.

İŞÇİYE 39 LİRA VADEDEN TEKLİFE TEPKİ

İşçiyi ücretsiz izne çıkaran ve geçinmesi için asgari ücretin yarısını vadeden teklif, TBMM’den geçerek yasalaştı. AKP’nin torba yasa teklifinde, salgın döneminden en çok etkilenen işçiler için ücretsiz izin ve günlük 39,24 lira vadetti. CHP’li Utku Çakırözer torba teklifin TBMM Genel Kurul görüşmelerinde söz alarak, emekçiye günlük 39 lira verilecek olmasına tepki gösterdi.

“BÜYÜK VİCDANSIZLIK”

Diyanet’in bu yılki fıtır sadakasının kişi başına 27 lira olduğunu hatırlatan Çakırözer, “Emekçiye günlük 39 lira verilecek olması büyük vicdansızlık. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl için belirlediği fıtır sadakasından bile az bu. Fıtır sadakası kişi başına 27 lira. Diyanet, bir kişinin bir günde 27 liralık masrafı olacağını söylemiş. Verilen bu 39,24 lira dört kişilik ailenin bir öğünün harcamasına bile yetmiyor. Siz, tüm aileye ‘Günde 39 lirayla geçin’ diyeceksiniz. 39 lirayla nasıl geçinecek? Yani aylık bin 170 lira. Kirayı mı ödesin? Ailesinin, çocuklarının gıda parasını mı ödesin? Elektrik faturasını mı, gaz faturasını mı ödesin? İşsizlik Fonu'nda 130 milyar lira dururken bu yapılan insafsızlıktan başka bir şey değil. Ücretsiz izne çıkarılan tüm işçilere en az, kısa çalışma ödeneği kadar ödeme yapılmalıdır” dedi.

“ÇOCUKLAR YATAĞA AÇ GİRMESİN”

Çakırözer, “Faturaları erteleyin dedik, belediyelerimizin su faturaları hariç ertelenen olmadı. Çalışırken aldıkları ücretlere güvenerek yaptıkları harcamalarla oluşan kredi kartı borçları ne olacak? Bu insanlar 39 lira ile karınlarını mı doyuracaklar yoksa sürekli borcunuzu ödeyin diye arayan şirketlerin faturalarını mı ödeyecek? Emekçilere açlık dışında hiçbir çözüm sunmayan bu uygulamadan geri dönülmeli, çocuklar yataklarına aç girmesin diye halka bu salgın döneminde insanca yaşayabilecekleri destek verilmelidir” ifadelerini kullandı.

ESNAF, TÜCCAR, İŞ İNSANLARI DESTEK BEKLİYOR

Çakırözer konuşmasında Eskişehir’de Ticaret Odası ve Sanayi Odası’nın salgın döneminde odaya bağlı esnaf, tüccar ve iş insanlarının talep ve sıkıntılarını içerin raporları da hatırlatarak, destek istedi. Çakırözer, “Eskişehir'de esnaf, tüccar, iş insanları feryat figan, bankalar kredi vermiyor. Eskişehir'de sadece Ticaret Odasına bağlı hizmet sektöründe çalışanların sayısı en az 5 bin kişi, dükkânlar kapalı. Bu insanların maaşları nasıl ödenecek. Esnafımız, tüccarımız, iş insanımız için acil kaynak sağlamalıyız” dedi.

GEÇİLMEYEN YOLLARDAN, UÇULMAYAN HAVALİMANLARINDAN KAYNAK AYIRALIM

“Geçilmeyen yollardan, tünellerden, uçulmayan havalimanlarından biz bu kaynakları yaratabiliriz” diyen Çakırözer, “Onlara milyarlarca liralık garantiler verdiniz, o garantilerin en azından bir yıl süreyle ertelenmesini sağlarsak, o garantilere ödenecek parayla 83 milyonun mağdur olmamasını sağlayabiliriz. Bunu hep birlikte becerebiliriz” ifadelerini kullandı.