Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yerel üretimi desteklemek adına hayata geçirdiği proje Türkiye’ye örnek oluyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Üretme Merkezi’nde çoğaltılan ve geçtiğimiz yıllarda Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlenen tohum takas şenliklerine gönderilen atalık tohumlar, Türkiye'nin tarımda dışa bağlılığının önüne geçmesine destek oluyor. Yerel tohumların o bölgenin genetik zenginliğini yansıttığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Eskişehir başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından topladıkları yerel tohumların üretime alınmasıyla Yerel Tohum Üretim Merkezi'nin kurulduğunu belirttiler. Üretime alınan ve bölgeye uyum sağlayan verimli tohumların çoğaltılarak hasatının yapıldığını ifade eden yetkililer, tohum kurutma ve ayıklama işlemlerinin ardından ekim zamanına kadar tohumların uygun ortamlarda saklandığını belirttiler. Saklanan tohumların Mart ve Nisan aylarında Tohum Takas Şenlikleri'nde üreticilere ulaştırdıklarını ifade eden yetkililer, kent merkezinde Üretici Marketlerde, kırsalda ise tüm ilçe pazarlarında açılan stantlarda üreticilere yerel tohumların ulaştırıldığını belirttiler.

İlçelerde yerel tohumlara büyük ilgi

‘Yerel tohum paylaştıkça çoğalacak, onlar çoğaldıkça biz özgürleşeceğiz!’ sloganıyla 11 Mart tarihinde Mihalgazi ilçesinde başlayan Tohum Takas Günleri’ne üreticilerin büyük ilgi gösterdiğini ifade eden yetkililer, 13 Mart tarihinde Alpu’da, 16 Mart tarihinde ise Beylikova’da üreticiyle buluştuklarını belirttiler. 2020 yılında 5 milyon adet tohumun ücretsiz olarak dağıtıldığını belirten Park ve Bahçeler Dairesi yetkilileri, bu yıl bu sayıyı 10 milyona çıkaracaklarının altını çizerek, seneye hedeflerinin 15 milyon olduğunu ifade ettiler.

Büyükşehir Belediyesi’nin yerel tohum konusundaki hassasiyetinin çok değerli olduğunu ifade eden üreticiler ise Başkan Büyükerşen’e bu konudaki çalışmaları dolayısıyla teşekkür ettiler.

Tohum Takas Günleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 18 Mart Mahmudiye, 19 Mart Sarıcakaya, 20 Mart Mihalıççık, 22 Mart Seyitgazi, 24 Mart Sivrihisar, 25 Mart İnönü, 26 Mart Çifteler, 29 Mart Günyüzü ve 1 Nisan’da Han’da Pazar alanlarında üreticilerle buluşacak.