Atahan Gezer

Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Başkan Büyükerşen ile AK Parti’li Birsen arasında, gündemin 20’nci maddesinde yer alan, “Tepebaşı İlçesi, Fabrikalar Bölgesi ile ilgili komisyondan gelen raporla alakalı” gerginliğe sahne oldu.

Büyükerşen, Birsen’in, “Sizi, AK Parti grubuyla birlikte oy kullanmaya davet ediyorum” teklifine, “Sizin, beni ne taraftan oy kullanacağıma davet etme yetkiniz yok. Ben de sizin isteğinize göre hareket etmem. Gerekirse oy kullanmam ama başka kanuni yetkilerim varsa o yetkileri kullanırım” diye cevap verdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclisi, belediyenin meclis salonunda, Başkan Yılmaz Büyükerşen’in başkanlığında toplandı.

Toplantıda, 34 maddelik gündemin okunmasının akabinde, 26 madde, oy birliğiyle okunmuş olarak kabul edildi. Ardından, meclis gündemine gelecek maddelerin görüşülmesine geçildi.

Gündemdeki 20’nci madde olan, “Tepebaşı ilçesi, Fabrikalar Bölgesi, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine yapılan itirazlar ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu”nun görüşülmesi sırasında, Büyükerşen ile AK Parti ve CHP grupları arasında birtakım tartışmalar yaşandı.

“AK Parti’li ve CHP’li üyelerin oy birliğiyle alınan bir karardı”

Söz konusu maddenin okunmasının ardından söz alan Birsen, “AK Parti grubu olarak, bu konuda çoğunluk görüşüne katılmadığımızı beyan etmiştik” diyerek, “Konu, Mart 2017’den beri devam eden bir konu… Şahsınızın da hatırlayacağı üzere, Espark bitişiğindeki bir alandan bahsediyoruz. Bu alanın Espark’ın yapıldığı dönemde, AVM’nin yoğunluğu artırdığı gerekçesiyle rekreasyon alanı olarak planlanması tarafınızdan teklif edilmişti. Bu konu, 2017’de, AK Parti’li ve CHP’li meclis üyelerinin oy birliğiyle alınan bir karardı” ifadelerini kullandı.

“Sizin teklifinizle kabul etmiştik”

Birsen, şöyle devam etti:

“Sonrasında, gerek Tepebaşı Belediyesi gerekse oradaki bir mülk sahibi tarafından, bu konu yargıya taşındı. Yargının verdiği karara ilişkin, Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin istinaf mahkemesine yapmış olduğu başvuru da reddedildi. 2017 yılında, sizinle yapmış olduğumuz görüşmelerde, oradaki yoğunluğu artırdığı gerekçesiyle, söz konusu alanın, ‘rekreasyon alanı’ olmasını, sizin teklifinizle kabul etmiştik. Bugün gelinen noktada, buraya bir ticaret merkezi yapılması ve oradaki yoğunluğun tekrardan artırılması noktasında, çevre ve şehircilik ilkelerine uymayan noktalar olduğu noktasındaki kanaatimize ısrarlı olarak devam ediyoruz.”

“Bu, bir hukuk kararıdır”

Birsen’in ardından söz alan CHP’li Erdoğan Aydoğmuş ise şunları söyledi:

“Komisyon raporu incelendiğinde bu, bir hukuk kararıdır. Hukukun ilkelerine, Anayasa gereği uymak zorunda olduğumuz bir husus… Evet, bahsettiğiniz husus, 2017 yılından itibaren süregelen bir konudur. Netice itibariyle, gerek Danıştay gerekse Bursa 2. İdare Mahkemesi, alınan bu kararın hukuk ilkelerine uygun olmadığını söylemişti. Söz konusu alanın, ‘kentsel servis alanı’ olarak kalması yönünde karar vermiştik.

“‘Bu hukuki kararı tanımıyorum’ diyemezsiniz”

Netice itibariyle, bu karar esas alınarak, 15 Haziran 2022 tarihinde, 1/5000’lik Revizyon İmar Planı’nda, söz konusu alanı, ‘ticaret alanı’ olarak onaylamadık mı? Burası, 15 Haziran 2022 tarihli, 1/5000 ölçekli Revizyon İmar Planı’nda ‘ticari’ olarak onaylandı. Yani, hukukun kararlarına uyduk. Siz, meclis üyesi olarak, ‘Bu hukuki kararı tanımıyorum. Burayı tekrardan rekreasyon alanı yapalım’ diyemezsiniz. Böyle bir şey yok… Hukuk, bunun gerekçelerini açık ve net olarak ortaya koymuştur. Yapılan uygulama neticesinde de burasının, ‘kentsel servis alanı’ olarak uygulanmasını uygun bulmuştur.”

“Birlikte konuşarak karar vermiştik”

Birsen, Aydoğmuş’un ardından, şu ifadeleri kullandı:

“Kendisi, konunun mahkeme kararıyla geçmesi sebebiyle Anayasa’ya uymamız gerektiğini söylüyor. Son yaptığımız planda, ‘ticaret merkezi’ olarak görülüyor. Burasının ‘rekreasyon alanı’ olarak kalması gerektiğine dair kararı sizinle birlikte vermiştik. Bölgedeki yoğunluğun daha fazla artırılmaması gerektiğine, birlikte konuşarak karar vermiştik. Bugün burada konu, mahkemenin verdiği ‘kentsel servis alanı’ olarak değil, ‘ticaret bölgesi’ olarak açılıyor. Orada, şehircilik ilkelerine aykırı bir durum vardır. Bizim görüşümüze göre oradaki yoğunluk artacaktır. O bölgedeki yoğunluğun ne demek olduğunu hepimiz biliyoruz.”

“’Kentsel servis alanı’ tanımı yok”

Aydoğmuş, Birsen’e, şöyle cevap verdi:

“En son yayınlanan, ‘Mekansal Reformlar Yapım Yönetmeliği’nde, ‘kentsel servis alanı’ tanımı yok… Tanım olarak, ‘ticaret’ tanımı var. Dolayısıyla bu tanıma uyduk. Özü bu… O bölgenin yoğunluğunun artacağı ayrı bir tartışma konusu…”

“Mustafa Bey’in hassasiyeti, sizin hassasiyetiniz”

Birsen ve Aydoğmuş’un ardından söz alan CHP’li Aydın Ünlüce, Büyükerşen’e, şunları söyledi:

“Mustafa Bey’in hassasiyeti, sizin hassasiyetiniz… Bizim, ‘Revizyon İmar Planı’nda, bu şekilde düzenlememiz ve söz konusu planda, durum zaten düzenlenmiş olduğu için bugün, karar verilmesine yeri olmadığı yönünde bir karar alıyoruz. Bu, tamamen yargı kararı neticesidir. Danıştay’dan çıkmış, Bursa Bölge İdare Mahkemesinden çıkmış, yargı kararı bu şekilde kesinleşmiş. Yargı kararı, itiraz edenlerin itirazlarını da kısmen haklı bulan bir karar olduğu için biz, yargı kararına uymaktan başka bir şey yapmıyoruz.

“Tekrardan karar verilmesinin yeri olmadığını düşünüyoruz”

Bu konu, Revizyon İmar Planı’nda düzenlendiği için, İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi’nin önünde bu itiraz konuları vardı. Bizim bugün ele aldığımız konu, yargı kararlarına ve tarafların itirazlarına uygun bir şekilde Revizyon İmar Planı’nda düzenlendiği için, yeniden bir karar verilmesine gerek olmadığı yönünde bir karar aldık. Durum, tamamen yargı kararının uygulanmasıdır. Bu alan, Revizyon İmar Planı’nda zaten düzenlendi. Şimdi, tekrardan karar verilmesinin, yeri olmadığını düşünüyoruz.”

“Sizin, beni ne taraftan oy kullanacağıma davet etme yetkiniz yok”

Konuşmaların ardından Birsen, Büyükerşen’e, “Sizi, AK Parti grubuyla birlikte oy kullanmaya davet ediyorum” teklifinde bulundu. Büyükerşen, Birsen’in teklifine şöyle cevap verdi:

“Sizin, beni ne taraftan oy kullanacağıma davet etme yetkiniz yok. Ben de sizin isteğinize göre hareket etmem. Gerekirse oy kullanmam ama başka kanuni yetkilerim varsa o yetkileri kullanırım. Bu, şehrin geleceğine yönelik, can alıcı bir noktadaki plan değişikliğidir. Ben, bu durumu son derece önemsiyorum ve herkesin vicdanına ve namusuna bırakıyorum. İsteyen, istediği oyu kullanabilir. Benim şehircilik anlayışıma ters…”

Öte yandan madde, AK Parti grubunun itirazına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

“Bu, şehri mahvedecek bir değişikliktir”

Oylamanın ardından Büyükerşen, şunları kaydetti:

“Ben, yine de eski kararımdayım. Bu, şehri mahvedecek bir değişikliktir. Karar sizindir… Çünkü orası çok çirkin bir hal alacaktır. Çok büyük problemler getirecektir. Kişisel inancımı söylüyorum… Revizyon İmar Planı’nda geçtiyse itiraz ederiz. Altını çizerek belirtiyorum, ben katılmıyorum. Karar alındı ama bu yanlıştır. Ben, o gerekçeleri kullanmak suretiyle dava edeceğim.”