Haber: Atahan Gezer

2019 yılında Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle kurulan Özel Gereksinimli Gençler Kooperatifi, özel çocukların sosyal hayata entegre olmasını ve istihdam edilmesini amaçlıyor. Kooperatif bünyesinde hali hazırda faal durumda olan Montaj Atölyesi’nin yanı sıra Öğretmen Mehmet Güney Oto Yıkama Atölyesi’nin de faaliyete geçmesiyle birlikte özel gereksinimli çocuklar, hem sosyal hayatla iç içe olacak hem de iş hayatında yer bulacak.

Kafeteryamız da hizmete girecek

Konu hakkında bilgi veren kooperatif üyelerinden Abdurrahman Kocaoğlu, çocukların 15 gündür eğitim aldığını ve atölyenin bir hafta içerisinde faaliyete geçeceğini anlatarak “Bunun yanında kooperatifimiz bünyesinde kurulmuş olan Montaj Atölyemiz var, faal durumda. Firmalardan bize montaj amaçlı ürünler geliyor. Burada yine özel gereksinimli gençlerimiz montajlama yaparak hem kendilerine bir kazanç sağlıyorlar hem de yine sosyal hayatta olduklarını bir şekilde gösteriyorlar. Yine kooperatifimiz bünyesinde şu anda açılması girişiminde bulunmuş olduğumuz Çamaşırhane ve Kuru Temizleme Atölyemiz var. İlerleyen zamanlarda kafeteryamız da hizmete girecek. Şu anda dört ana temelli proje kurulumu olarak öğrencilerimizle birlikte ve velilerimizin de desteğiyle bu şekilde faaliyetlerimizi yürütüyoruz” dedi.

Gıda üretimine yönelik çalışmalarımız devam ediyor

Kocaoğlu, kooperatif olarak reçel, salça ve erişte gibi ürünler de ürettiklerini söyleyerek “Gençlerimiz de yine buna dahil oldu o süreçte. Bunları çeşitli şekilde Eskişehir halkına, ulusal çapta olarak da satış amaçlı sunduk. Çok da beğeni aldık. O anlamda gayet başarılı çalışmalarımız oldu. Bu dört temel atölyenin yanında bizler kooperatif üyeleri olarak gerek velilerimiz gerek öğrencilerimizle birlikte gıda üretimine yönelik de çalışmalarımız devam etmekte” şeklinde konuştu.

Bu çocukları hayata kazandırabilelim

Diana Detailing İşletmecisi ve Oto Yıkama Eğitmeni Caner Dayıoğlu ise, projenin kendisini heyecanlandırdığını ve meslektaşları adına onore ettiğini belirterek, şu şekilde konuştu;

“15 gündür burada eğitim veriyoruz. 15 gün dolu dolu gelemedik. Çok yoğun bir sezon geçiriyoruz. Bugün bizim eğitimimizin son günü. Akşama kadar buradayım. İnşallah bir 5-10 tane daha araba yıkayacağız. Bize burada iki tane veli bayan yardım ediyor. İç temizliği onlar yapıyorlar mesela. Bu arkadaşlarımızı biz hazırladık. Bomba gibi araba yıkıyorlar. Herkes buraya bu arkadaşlarımıza araba yıkatmaya gelsinler. Burada bir sürü sürücü kursları var. Buraya araba yıkatmaya gelsinler. Bu çocukları hayata kazandırabilelim.”

Oto yıkama aslında kolay bir şey değil

Dayıoğlu, 15 günlük eğitim sürecinin güzel geçtiğini anlatarak, sözlerini şöyle sonlandırdı;

“Bizim oto yıkama aslında kolay bir şey değil. Yani dışarıdan bakıldığında herkesin çok kolay sandığı bir şey ama bizim basınçlı yıkama makinelerimiz mesela çok tehlikeli. Allah korusun; keskin bir bıçak gibi… 15 günlük süreçte önce bu makinenin ne kadar tehlikeli olduğunu öğreterek başladık. Önce dış yıkama, sonra iç yıkama… Daha hala da devam ediyoruz. Çocukların maşallahı var, öğrendiler. Güveniyorum. Kendi arabamı da yıkatmaya getireceğim inşallah açıldığı gün.”

Adres: Ihlamurkent Mahallesi Kadim Sokak No:1 Odunpazarı/Eskişehir