Ektaş'ın açıklaması şöyle:

"Bildiğiniz gibi İYİ Parti olarak, TÜLOMSAŞ’ın Yerli ve Milli Yüksek Hızlı Tren üretmesi için mücadele veriyoruz. Bu konuda standlar açtık. İmza kampanyaları düzenleyip, hemşerilerimizin “Milli Tren Eskişehir’de Üretilsin” diye sunduğu imzaları dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Cahit Turhan’a teslim ettik.

TÜLOMSAŞ, “şöyle büyüyecek, böyle gelişecek, Milli Yüksek Hızlı Tren üretecek, Dünyanın en büyük üç demiryolu lokomotif üreticisi firmasından biri olacak hikayeleri yıllardır Ulaştırma Bakanları, TÜLOMSAŞ Genel Müdürleri ve AK Parti Milletvekilleri tarafından dillendirilirken” hatırlayacağınız gibi birkaç ay öncesi birden acı gerçekle yüzleşmiş ve TÜLOMSAŞ’ın Ankara’da kurulan TÜRASAŞ’a bağlandığını öğrenmiştik.

Eskişehir’in işini, aşını ve geleceğini kendine dert edinen bizler, bu kararı eleştirmiş, bu kararın önümüzdeki dönemde TÜLOMSAŞ’ın özelleştirilmesi veya tamamen kapatılmasıyla sonuçlanacak hazin bir hikayeye dönüşebileceğini belirtmiştik.

Daha açılan bu yaranın kanı kurumadan, TCDD 2. Bölge Müdürlüğü tarafından, içinde TÜLOMSAŞ’ın da bulunduğu 123 hektarlık TCDD arazisi için harita, jeolojik jeoteknik etüd raporu ve uygulama imar planı hazırlanması işi için ihaleye çıkıldığını ve ihalenin 18.08.2020 tarihinde saat 11:00’da TCDD 2. Bölge Müdürlüğünde yapılacağını öğrendik.

Geçmişte hat boyu düzenlemesi nedeniyle TCDD ile Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan çekişme, yakın zamandaki TÜLOMSAŞ deneyimi, en son yaşanan Engelli vatandaşlarımızın ücretsiz seyahat haklarının engellenmesi gibi konular Eskişehir halkında olumsuz hassasiyet yaratmıştır.TÜLOMSAŞ’ın hukuki statüsünün sonlandırılmasının hemen ardından, Eskişehir’de bulunan arazileri üzerinde uygulama imar planı hazırlanması konusunda TCDD’nin ilana çıkması hemşerilerimizdeki kuşku ve endişeleri derinleştirmiştir.

Bilindiği kadarıyla şu günlerde TCDD’nin Ülkemizin neredeyse tamamına yayılmış tapulu arazileri için uygulama imar planı çalışması yoktur. Birden bire Eskişehir’de böyle bir ihtiyacın neden doğduğu anlaşılamamıştır.

Her ne kadar 123 hektarlık arazinin tapusu TCDD’nin ise de, bu araziler Türk Milletinindir, Eskişehir halkınındır.

Bu nedenle TCDD’nin aslında bir kamu malı olan bu araziler üzerinde keyfi bir tasarrufta bulunmayacağına da inanıyoruz.

Eskişehir’in her bir noktasında imar ihtiyacının ne olduğunu en iyi Belediyeler bilir. Eskişehir Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerinin bilgisi ve onayı olmadan yapılacak her imar planı, Eskişehir’in imardan kaynaklanan sorunlarının daha da büyümesine yol açacaktır. Bu nedenle TCDD ile Belediyelerimiz bir araya gelerek sorunu çözmelidirler.

Bu vesileyle bir kez daha hatırlatıyoruz. Eskişehirlilerin talebi; TCDD’nin ihtiyacı olan 84 Adet yüksek hızlı tren seti alımı ihalesinde yerlilik şartını karşılayacak ortak olarak ve üretim tesisi olarak TÜLOMSAŞ’ın tanımlanması, TÜLOMSAŞ’ın milli yüksek hızlı tren üretebilecek modern tesislere kavuşturulması, Eskişehir’de Raylı Sistem Araçları Organize Sanayi Bölgesi kurularak Eskişehir’in raylı sistem araçları üretim merkezi haline getirilmesi, böylece üretim ve istihdam artışı sağlanması, raylı sistem araçları ithalatına bağımlı olan ülkemizin ihracatçı konuma yükselmesidir.

Biz Eskişehir’in gündeminin bu olması gerektiğini düşünüyoruz, sorumluluk sahibi her yetkilinin bu konuya odaklanmasını arzu ediyoruz.

TCDD’yi de, ihaleye çıkılmak istenilen uygulama imar planı işiyle ilgili olarak kamoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmaya ve Belediyelerle işbirliği yapmaya devam etmeye davet ediyoruz."