Eskisehir.net ekibi esnafı dinledi…

EV SAHİPLERİ DE OLUMSUZ ETKİLENDİ
Soner Yüksel ve Cihan Yıldırım, Yenibağlar ve Eskibağlar mahallelerinde cadde ve sokakları dolaştı. Eskisehir.net, Yılmaz Büyükerşen Bulvarı başta olmak üzere esnafın derdine ortak oldu. Görüş aldığımız esnaflardan biri “Sadece esnaf değil ev sahipleri de olumsuz etkilendi. Kimse yok, alan yok. Bu durumdan herkes muzdarip. Yeni yılı, yeni dönemi bekliyoruz. İkinci dönemde yüz yüze eğitim başlamazsa çoğu küçük esnaf dükkânını kapatır. Borçların ertelenmesini bekliyoruz. Her şeyi devletten beklemek gibi oluyor ama evet bekliyoruz. Caddeler boş, öğrenci nadir olarak geçiyor. Öğrenci de mağdur. Oturmadığı aparta, eve kira veriyor” dedi.

ÖDEMEM MÜMKÜN DEĞİL
Bir diğer esnaf ise şöyle konuştu: “Kimsenin elinden bi şey gelmiyor. Biraz daha devleti yanımızda görmek istiyoruz. Günün en yoğun saati dükkân bomboş. 1000 lira toplanan yerden 100 lira gelirse ne yapacaksınız? Bu aydan itibaren 10-12 bin lira kredi ödemem var. Gerçekten çok çaresiziz. En zor günler ve geceleri geçiriyoruz. Personel, kiralar, devlete karşı ödemeler… Nasıl ödeyeceğiz, nasıl çevireceğiz bilmiyoruz. Ciddi bir destek bekliyoruz. Normal zamanda zaten zor çeviriyorduk. Son iki üç yıldır sıkıntılıydı. Şu an ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kredileri ödeme gibi bir durumumuz yok. Herhalde kendi kendimize eriyip yok olup gideceğiz. Altı ay ödemesiz kredi aldım. Günü geldi. Ödemem mümkün değil. İyi günde vergi ödedik, istihdam yarattık. Şimdi gün tersine döndü. Kötü gün… Yıllarca verdik, hep verdik. Şu anda da devletin yanımızda olması gerekiyor.”

ÖĞRENCİ YOK, ESNAFIN HALİ ORTADA
Apart sahibi bir esnaf “Öğrenci yok, esnafın hali ortada. Böyle giderse kışı kimse atlatamaz. Gerçekten perişan haldeyiz. Daha da kötüye gidecek gibi görünüyor. Diğer illerde açılan üniversiteler var, Eskişehir’de neden açılmıyor? Gerekli görüşmeleri yaptık ancak sonuç alamadık” dedi.

SOKAKTAN İNSAN GEÇMİYOR
Kafe sahibi esnaf da istek ve sorunlarını şöyle dile getirdi: “Çok bi şey söylemeye gerek yok. Esnaf kan ağlıyor. Dükkâna aldığımız ürünlerin son kullanma tarihleri bile geçiyor. Üniversitenin en azından yarı zamanlı açılmasını bekliyoruz. İşlerimiz çok azaldı. Hep boş oturuyoruz. Sokaktan insan geçmiyor. Hibrit modeli istiyoruz. Öğrenci olmayınca kentin bi anmalı kalmıyor.”