Eskişehir Ticaret Odası tarafından sürdürülen uluslararası işbirlikleri tüm hızıyla sürüyor. ETO üyelerinin değer katan işbirlikleri kurması amacıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında, Belarus’un Grodno kentinden Eskişehir’e gelen heyet, Eskişehir Ticaret Odasına konuk oldu. Grodno Belediye Başkanı Goy Meçislav Bronislavoviç, Grodno Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sarosek Miroslav Edmundoviç, Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Viktor Rybak ve çeşitli özel sektör ve kamu kurumu temsilcilerinin konuk olduğu toplantıya, ETO Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Şartlar, Emre Demir ve Metin Öztürk ile ESO Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Albayrak da katıldı.

İşbirliği fırsatlarını değerlendirmeliyiz

Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, Belarus heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. İkili işbirliklerinin tanışmayla başlayacağını belirten Güler, bu kapsamda Belediye, Oda, kamu ve özel sektör temsilcileriyle bir araya gelmenin önemine vurgu yaptı. Ayrıca Eskişehir’in Belarus Cumhuriyetiyle artan iş hacmine dikkati çeken Güler, kentin çok önemli yatırımcılarının Belarus’ta başarılı çalışmalar yürüttüğünün altını çizdi. Geçen sene de Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Viktor Rybak’ı ağırladıklarını hatırlatan Güler, 1.5 miyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmanın önemine vurgu yaptı.

Büyükelçi Rybak: Eskişehir önemli ortak

Büyükelçi Rybak Eskişehir Ticaret Odasında her işbirliği sürecinde çok sıcak karşılandıklarını belirten Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Viktor Rybak, Başkan Güler ve ETO yönetimine teşekkür etti. Eskişehir ile Grodno’nun sıcak ilişkilere sahip olduğunu belirten Rybak, Başkan Güler’in altını çizdiği 1.5 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hedefine katıldığını, bu hedefe ulaşmak için yapılması gerekenleri istişare etmek üzere masada olduklarını belirtti. Bu kapsamda Eskişehir Ticaret Odası üyeleriyle çalışmak istediklerini belirten Rybak, iki ülkenin de son derece önemli işbirliği alanlarına sahip olduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte sürdürülebilir ilişkiler için sadece ekonomik işbirliği değil, kültür ve eğitim alanlarında da işbirliğinin önemini vurgulayan Rybak, bu nedenle bu heyetin Eskişehir’de olduğunu belirtti.

Grodno Belediye Başkanı: ilişkiler karşılıklı olmalı

Toplantıda söz alan Grodno Belediye Başkanı Goy Meçislav Bronislavoviç, Türkiye ile Belarus’un son yıllarda gelişen ilişkilerinin her alana yansıdığını belirtti. Bu kapsamda Belarus’un en önemli ihtiyaçlarından birinin Türk ürünlerine aracısız ulaşmak olduğunu değerlendiren Başkan Bronislavoviç, bu amaçla Grodno kentini temsilen yakın ilişkiler içinde oldukları Eskişehir’de bulunduklarına vurgu yaptı. Grodno’da yatırım ve ticaret alanlarında sağlanan kolaylıklar hakkında da bilgi veren Başkan Bronislavoviç ve Grodno heyeti, Eskişehir ve ETO üyeleri hakkında detaylı bilgi aldılar.