Denizleri ve balıkları korumak adına 15 Nisan’da başlayan av yasağının 1 Eylül’de (yarın) sona ermesiyle başlayacak yeni sezonu esnaf ve vatandaşlar eskisehir.net’e değerlendirdi.

Hazırlıklarını tamamlayan balıkçılarda heyecanlı bekleyiş sürüyor. Halkın beklentisi fiyatların düşmesi olurken, esnaf ise bol ve bereketli bir sezon yaşanılacağını düşünüyor. Balıkçılar, tezgahların dolmasıyla fiyatların düşeceğini ve bu yıl palamutta bolluk yaşanacağını söyledi.

Fiyatların düşmesini bekliyoruz

52 yaşındaki balıkçı Cavit Aladağ, bol ve bereketli bir sezon beklediklerini dile getirerek, “Bol balık bekliyoruz bu sene. Piyasa yüksek şu an balık bollaşırsa ucuzlamasını bekliyoruz. Her şey üç-dört katına çıktı. Balık piyasası da yükseldi. Balık bol olduğunda fiyatların düşmesini bekliyoruz ancak bu olmazsa daha da yükselebilir fiyatlar. Hazırlıklarımız başladı, 1 Eylül’de tezgahlarımız şenlenecek. Palamut bekliyoruz, çok çıkacaktır. İlk başta tanesini 40 liraya falan satıyoruz. İnşallah çoğaldığı zaman 25-30 liraya kadar düşer” dedi.

Bol olsun vatandaş gönlünce yesin

40 yıllık balıkçı Nihat Çimen, “Palamut falan bol diyorlar. Biz de denize bağlıyız. Ucuzlasın ve vatandaş balık yesin. Et fiyatlarını biliyorsunuz çok pahalı. Eskişehir’in yüzde 50’si emekli, doğal olarak yetiştiremiyor. Ekmek olmuş 5 lira. İnşallah bol olur da vatandaş balık yiyebilir. 20 liralara kadar düşsün isteriz. Geçen sene palamut yoktu. Tanesi 50-100 lira seviyelerindeydi. Vatandaş alamıyordu.

Bir başka balıkçı İsrafil Arslanbenzer, “Geçen yıl hamsi pek olmadı. Bu sene palamut bol diyorlar. Hemen hemen her şeyimizi hazırladık. Bol balık olsun ucuzlasın, halkımız da bol bol yesin” diye konuştu.

Cebimize ve mutfağımıza zarar

Hamile eşine balık alan Muhammet Acar ise “Geçen sene fiyatlardan dolayı pek balık yiyemedik. Bu sezon bolluk bekliyoruz. Hamsinin kilosunun 30 liraya kadar düşmesini bekliyoruz. Daha fazlası cebimize, mutfağımıza zarar. Eşim hamile, çupra istedi. Fiyatlar şu anda yüksek, umarız düşer. Sezon açıldıktan sonra düşecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Palamudun bu sene bol çıkacağı söyleniyor

Balık alışverişine gelen Nejdet Aksu da “Bütçeye göre balıklar var. 50-60 liradan 200 liraya kadar balık var. Ağustos ayı sardalyanın mevsimi, fiyatların düşmesini bekliyoruz. Eylülden sonra bol bol yeriz. Palamudun da bu sene bol çıkacağı söyleniyor. Fiyatlar kesinlikle düşecektir” diye konuştu.

Bakıp geçiyoruz

Yeni sezonda fiyatların uygun olmasını bekleyen 63 yaşındaki Gürbüz Güller, ”Şimdi çupranın tam zamanı ama fiyatı 130 lira. Geçen sene 50 liraya yiyebiliyorduk. İnşallah bereketli bir yıl olur. Geçtiğimiz yıl daha iyiydi fiyatlar. Palamut ve çinekop zamanı yaklaşıyor. Fiyatlar uygun olursa ne ala. Şimdi bakıp geçiyoruz” dedi.