Balık sezonunun başlamasıyla çeşit çeşit deniz ürünleri de tezgahları süslemeye başladı. Balık fiyatlarının artan maliyetler sebebiyle ikiye, üçe katlandığını vurgulayan esnaf, vatandaşa destek olabilmek için fiyatları olabildiğince düşük tutacaklarını söylüyor.

Ülke olarak ekonomik anlamda zor dönemlerden geçildiğini kaydeden esnaf, kırmızı et fiyatlarıyla kıyaslandığında balığın adeta ‘bedava’ kaldığını dile getirerek, vatandaşları balık tezgahlarına davet etti. Vatandaşlar ise geçen senelerde balık alabildiklerini fakat artan fiyatlar nedeniyle artık bu imkana sahip olmadıklarını söylerken, fiyatların düşmesinin de zor olduğunu savundu.

‘Bu sene yerli palamut ucuz’

Doğu Karadeniz Balıkçılığın sahibi 55 yaşındaki Selahattin Arslanbenzer, yeni sezonun yerli palamut yılı olduğunu belirterek, “Bu balık her 4-5 yılda bir yoğunlaşır. O sene de bu sene, palamut ucuz. Tanesi 500-600 gram geliyor, 30 liraya satılıyor. Geçen sene yoktu. Dört senedir yoktu hatta. Karides var, 50 lira. İstavrit 35 lira. Uskumru 30 lira. Keserbaş dediğimiz barbun var, 150 lira kilosu. Normal barbun ise 100 lira. Bako mezgit var, irisi 150, orta boyu 70 lira. Dil balığımız var, 50 lira. Çupra 130 lirayla 150 lira arasında değişiyor” dedi.

‘Müşteri balığı özlemiş’

Arslanbenzer, geçen sene balık fiyatlarının daha düşük olduğunu dile getirerek, “Türkiye’de çupra ve levreğin ihracatı olduğu ve dövizle verdikleri için bu sene Türkiye’ye çok sıcak bakmıyorlar. Yurt dışına gönderiyorlar. Ondan dolayı bu sene çupra ve levrekte biraz yükselme var. Geçen sene çupranın kilosu 60 liraydı, bu sene 120 ile 150 lira arasında. İki katına çıktı. Tezgahı daha yeni açtık ama satışlarda artış var. Müşteri talep ediyor. Gerçekten balığı özlemişler. Özellikle de hamsiyi” diye konuştu.

‘Balık çoğaldıkça fiyatlar düşecek’

Taşbaşı’nda uzun yıllardır balıkçılık yapan 52 yaşındaki Cavit Baba da bereketli bir sezon beklentisi içinde olduklarını söyleyerek, “Balık çeşitleri de gittikçe çoğalıyor. Fiyatlar yavaş yavaş aşağıya düşüyor. Sezon içerisinde gün geçtikçe fiyatlar değişir. Çoğu balığın fiyatı aşağıya düşer. Sezon açılalı daha iki gün olmasına rağmen çoğu balığın fiyatı düştü. Örneğin, yazın 100 liraya sattığımız balık şu anda 40-50 lira. Balık çoğaldıkça da fiyatlar düşecek” dedi.

‘60 liralık balık oldu 150 lira’

Baba, sezon içinde balığın çoğalmasıyla tezgah aralarındaki rekabetin de artacağını ifade ederek “Tezgahtan tezgaha her balıkta genelde 10-20 lira oynar. Fiyatlar arttı, çünkü geçen senenin enflasyonuyla bu senenin enflasyonu bir değil. Geçen sene şimdiki fiyatlara göre her şey yarı yarıyaydı, şu anda beş katı olmuş. Bu sadece balıkta olan bir şey değil. Balık da tabi buna göre; mazotu var, algısı var, vergisi var… Ona göre fiyatlar da artıyor. Yine de yiyecekler arasında en ucuzu balık. Fiyatı sabit kalan balıklar da var, yurtdışından dolarla alınan balıklar da var. Yurtdışından gelen balıklarda yarı yarıya bir fiyat artışı oldu. 60 liralık balık oldu 120-150 lira… Fakat kendi denizlerimizden çıkan balıkların fiyatları günden güne değişiyor ve aşağıya düşüyor. Sezon yeni başladı. Vatandaş da yavaş yavaş balığa ısınacak. Canı çeken alıyor zaten” değerlendirmesinde bulundu.

‘Halkımızın daha makul fiyatlara balık yiyebileceğini umuyorum’

Kurtuluş Kapalı Pazarı’nın yıkılmasıyla Taşbaşı’nda satış yapmaya başladığını kaydeden bir başka balıkçı esnafı 48 yaşındaki Adnan Yılmaz ise şimdilik satışların iyi durumda olduğunu dile getirerek, “Hamsi olsun, palamut olsun… İnşallah bu sene çinekop ve lüfer de olursa halkımızın daha makul fiyatlara balık yiyebileceğini umuyorum. Şu anda hamsi 50 lira, istavrit 70 lira, çupra-levrek 150 lira civarı. Yerli palamut da 75-80 lira arasında değişiyor. Palamudun büyüklüğüne göre 100 liraya kadar çıktığı oluyor” bilgisini verdi.

‘Fiyatlar 3-4 katına çıktı’

Yılmaz, “Geçen seneyle bu seneyi kıyaslamak biraz abes olur çünkü rakamlar gerçekten çok değişti. Geçen sene en güzel palamutları 30 liraya kadar sattığımız oldu. İlerleyen süreçte zaten palamut olmadı. Eğer bu sene balık biraz daha bollaşırsa fiyatlar da düşer tabii ki. Fakat bu sene balık fiyatları geçen seneye göre 3-4 katına çıktı. Daha yeni başladık. Dün bir, bugün iki… Bir hafta sonra fiyatlar daha da netleşir diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘Vatandaşın balıktan başka alabileceği bir şey kalmadı’

Yılmaz, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Günümüzdeki durumu geçen seneyle kıyaslarsanız takdir ederseniz ki ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Allah vatandaşımıza yardım etsin. Biz de elimizden geldiği kadar fiyatları makul tutmaya çalışacağız. Neticede vatandaşımızın alabileceği balıktan başka bir şey kalmadı. Kış sezonu geliyor, et olmuş 250-350 lira… Bir kilo hamsi ise 50 lira. Etin yanında balık bedava kalıyor. Halkımızın balığa daha çok ilgi göstermesini tavsiye ederim. Güzel sardalyamız var, istavrit geliyor, hamsi geliyor… 40 lira, 50 lira, 60 lira… Çok uçuk rakamlar değil.”

Vatandaş fiyatların düşeceğine inanmıyor

Konu hakkındaki görüşlerini eskisehir.net’e anlatan vatandaşlar ise balık fiyatlarının düşeceğine inanmadıklarını söyledi.

‘Fiyatlar daha düşmez’

Taşbaşı balık çarşısından zaman zaman balık aldığını belirten 65 yaşındaki Hüseyin Özer, “Balık fiyatlarını pahalı buluyorum. Hayat iyice pahalılaştı. Balık fiyatları daha düşmez. Yeni çıktı daha bunlar. Havalar sıcak giderse düşer diye düşünüyorum” yorumunu yaptı.

‘Bende para yok, alamayacağım’

Balığı parası olanın alabileceğini dile getiren bir başka vatandaş ise “Bende para yok, o yüzden alamayacağım. Bu kadar basit… Geçen sene alabiliyorduk. Hatta her sene alıyorduk. Balıklar daha tezgahlara yeni geldi, birkaç gün sonra bakacağız. Bu devirde balık fiyatları düşmez. Mazot-benzin düşerse, bir de paçamız düşerse düşer” değerlendirmesinde bulundu.

Balık fiyatları

  • Palamut (Tane) 30 TL
  • Levrek (Kg) 140 TL
  • Çupra (Kg) 120 TL
  • Barbun (Kg) 80 TL
  • Hamsi (Kg) 50 TL
  • İstavrit (Kg) 35 TL