Tepebaşı’ndaki dönüşüm çalışmalarını değerlendiren Başkan Ataç, “Tepebaşı, ambalaj atıklarının geri dönüşümünde, neredeyse İngiltere’deki rakamlara yaklaştı. Avrupa’da Tepebaşı’nın bu başarısı konuşuluyor” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Akka Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Akbaş ile makamında bir araya geldi.

Ziyarette Başkan Ataç ve Akbaş, Tepebaşı’nda sürdürülen geri dönüşüm çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu. Buluşmada ayrıca Akbaş, Akka Geri Dönüşüm tarafından sürdürülen çalışmalar hakkında Başkan Ataç’a bilgiler aktardı.

“Tepebaşı, Avrupa seviyesine ulaştı”

Geri dönüşüm çalışmalarına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Akbaş, “2007’den bu yana sözleşme kapsamında Tepebaşı’nda ambalaj atıklarını topluyoruz. Bu atıklardan plastik grubunu tamamen ham maddeye dönüştürüyoruz. Son geliştirdiğimiz sistem ile dönüştürdüğümüz plastik malzemelerden üretim yapıyoruz. Bu ürünleri Türkiye’de birçok belediye ve Avrupa’da birçok ülkeye satıyoruz. Bu anlamda, 30 yıldır yer aldığımız sektöre sürekli olarak yatırım yapıyoruz. Gelinen son noktada, Tepebaşı, Avrupa seviyesine ulaşmış durumda. Türkiye genelinde atıkların yüzde 8’i dönüştürülürken, bu oran ilçemizde yüzde 30’lara yaklaşıyor. Tepebaşı Belediyesi ile yaptığımız çalışmalar neticesinde ilçemiz, ambalaj atığı konusunda Türkiye’nin tartışmasız lideri konumundadır” diye konuştu.

“Geri dönüşümde rakamlarımıza yaklaşabilen bir belediye yok”

Özellikle plastik geri dönüşümden yeni torba yapılıyor olması, geri dönüşümde çok başarılı bir nokta. Bir atığın bu kadar verimli şekilde değerlendirilmesi bir başarıdır. Yurt içindeki belediyeler ile birlikte, Almanya, Belçika, İsrail gibi ülkelere bu torbalar ihraç ediliyor. O ülkelerde de atık plastik var ama biz kendi atığımızı yeni bir ürüne çevirerek dış ülkelere satıyoruz. Bu çok önemli, çevrecilik budur. Çevreciliğin temeli budur. O açıdan ben Muhsin Bey’i ve ekibini kutluyorum. 13 yıldır birlikte çalışıyoruz, bu birliktelik kapsamında Tepebaşı, ambalaj atıklarının geri dönüşümünde, neredeyse İngiltere’deki rakamlara yaklaştı. Bu da karşılıklı iş birliği ile hareket etmenin neticesidir. Avrupa’da Tepebaşı’nın bu başarısı konuşuluyor. Türkiye’de zaten dönüşümdeki rakamlarımıza yaklaşabilen bir belediye yok. Bundan dolayı Tepebaşı Belediyesi’nin kararlılığı ve Akka’nın iş birliği ile iftihar ediyoruz. Çevre konusunda bu kadar emin adımlarla hareket edilmesi ve bu rakamlara ulaşılması, gerçekten mucizevi bir başarı. Hem belediyemiz hem de ilçe olarak Sıfır Atık Belgesi almayı başararak öncü ilk kurum olmamız da bu başarının bir göstergesi” sözlerini kullandı.

Ziyarette Başkan Ataç, Akka tarafından geri dönüşüm ile üretilen torbaları inceleyerek, Akbaş’a başarılarının devamını diledi.