Eskişehir iş ilanları için tıklayın

Eskişehir Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen ‘Geri Dönüştür Dünyayı Değiştir’ projesinin devamı niteliğinde olan projede eğitmenlik yapan Reyhan Ayşe Dondemir, projeye kendi evinde eski malzemeleri dönüştürerek başladığını belirterek “Daha sonra bu işi sadece evde yapmamam gerektiğini ve insanlara da yararlı olmam gerektiğini düşündüm. Zaten dikiş hocası olduğum için bu iş üzerine eğitim almıştım. Böylece hem çevreye hem de aile bütçesine katkıda bulunmak istedim. Bunun için de dört yıl önce Kent Konseyi’ne slayt halinde bir proje hazırlayarak Başkan Nuray Akçasoy’a bir sunum gerçekleştirdim ve kendisi tarafından çok beğenildi. Bu kapsamda derslerimiz dört yıldır devam ediyor. Başlangıçta 15-20 kişilik bir kursiyer grubuyla işe başladık. Ardından bu sayı sürekli artmaya başladı. Şu anda yetmiş kişiye eğitim veriyorum” ifadelerini kullandı.

İLK SORUMUZ: SENİN NEYE İHTİYACIN VAR?

Kursun amacının evde kullanılmayan atıl malzemeleri geri dönüştürmek olması sebebiyle ‘son derece masrafsız’ olduğunun altını çizen Dondemir, bu anlamda kursiyerlere ilk olarak ‘Senin neye ihtiyacın var?’ sorusunu sorarak işe başladıklarını vurgulayarak “Herkes evinde ne gibi malzemeler varsa onları kullanıyor diyebilirim. Evinde hangi malzeme varsa onu getiriyor ve ne yapmak isterse onu yapıyor. Kesinlikle sadece bir obje yapılmasını dayatmıyoruz. Ben sadece kursiyer ne yapmak isterse onu yaparken kendisine yardımcı oluyorum. Örneğin bir kazak getiriyorsunuz ve o kazak geri dönüşümle hırka, yelek gibi ürünlere dönüşüyor. Aslına bakarsanız o kadar farklı şeylere dönüşüyor ki… Ben bu işe kursiyerleri ilk başlattığımda elli ürünle başladım ve şu anda dört yüz elli ürünü geçti. Her yaptığımız sergide de farklı ürünleri sergiliyoruz. Kesinlikle aynı ürünleri koymuyoruz. Her seferinde farklı tasarımlar gerçekleştiriyoruz” sözlerini kaydetti.

KURSA BAŞTAN BAŞLIYORLAR

Kursa olan yoğun talepten dolayı vatandaşların artık kontenjan bulmakta zorlandığını anlatan Dondemir “Her gün derslere fazladan üç beş kişi kayıt olmaya geliyor. Kursumuz üç ay sürdüğü için üç ayda bir kursiyerleri yeniliyoruz. Fakat talep o kadar fazla ki; bazı kursiyerler üç aylık eğitimini tamamlamasının ardından tekrar kayıt olarak eğitimine devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

EMEK OLMADAN YEMEK OLMUYOR

Atıl malzemeleri geri dönüştürmenin kolay bir iş olmadığının ve ciddi bir emek gerektirdiğinin altını çizen Dondemir “Emek olmadan maalesef yemek olmuyor. Emek olacak ki; bu ürünler ortaya çıksın. Kursiyerler ürünleri severek yapıyorlar. Gerçekten bu işi gönül vererek, severek yapan kişiler var. Güzel şeyler ortaya çıkıyor. Dantellerimiz, oyalarımız, yazmalarımız ve dar gelen kıyafetler gibi eski şeyler mutlaka buradan tasarım olarak ayrılıyorlar. Burada hiçbir şey çöpe atılmıyor. Örneğin küçük eski parçaları küpeye dönüştürdük. Herkese gelin, gezin, görün diyoruz” dedi.

DİKİŞ FAVORİ BRANŞIM

Kursiyer Fatma Turgut ise, dikişin her zaman için kendisinin favori branşı olduğunu belirterek “63 yaşımdayım ve yaklaşık otuz yıldır her türlü kursa katılmaya özen gösteriyorum. Fakat bu kursun anlamı benim için çok farklı. Çünkü 14 yaşımdan beri dikişle uğraşıyorum. Her şeyi tekrardan dikerek yenilemek hoşuma gidiyor. Ben daha çok giyilmeyen eski kotları değerlendirmeyi seviyorum ve kurs bünyesinde de bu alanda çalışmalarda bulunuyorum. Eski kotlardan çantalar ve yelekler yapıyorum. Kısacası giyilmeyen her türlü şeyi farklı ürünlere dönüştürmeyi seviyorum” ifadelerini kullandı.

KURS BANA HAYAT VERİYOR

Kurs bünyesinde yapılan çalışmalardan çok memnun olduğunu anlatan Turgut “Kursu çok seviyorum. Çünkü bu kurs hayatıma hareket kazandırıyor. Ev hanımı olduğum için hayatıma hareket katıyor ve adeta bana hayat veriyor. Kursun hayatıma kattığı heyecan ve koşuşturma kendimi genç hissetmemde yardımcı oluyor. Yaptıklarım takdir ediliyor ve bu da benim çok hoşuma gidiyor” dedi.

YETENEKLERİMİZİ FARK ETTİK

Eğitmen Reyhan Ayşe Dondemir’in halası olduğunu belirten kursiyer Ayten Dondemir, kurs sayesinde gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkardıklarını belirterek “Kursa geldiğim için çok mutluyum. Burada çok güzel el emekleri ortaya çıkardık. Masa örtüsünden hırkalar, şallardan elbiseler yapıyoruz. Elbiselerden tutun çantalara, oyuncaklardan takılara kadar çok geniş kategoride ürünlerimiz var. Ben daha çok eski kıyafetleri bozarak giyim üzerine çalışıyorum.  Fakat her kategorideki ürünlerden elimden geldiği kadar yapmaya çalıştım” ifadelerini kullanırken, sergiye katılımın gayet iyi durumda olduğunun altını çizdi.

GÜZEL İŞLER ORTAYA ÇIKARDIK

Başka bir kursiyer olan Mübeccel Zülfikar ise “Kurstan çok memnunuz. Hocamızın sayesinde çok güzel ürünler yaptık, güzel işler ortaya çıkardık. Torunlarımız ve çocuklarımız için oyuncaklar, kot yelekler ve çantalar yaptık. Bunları hep yaratıcılığımızı kullanarak ortaya çıkarıyoruz. Örneğin ben yoğurt kabından makyaj çantası yaptım, gören şaşırıyor. Vatandaşlar da sergiye yoğun ilgi gösteriyorlar. İlgi gösteren herkese çok teşekkür ediyoruz” sözlerini kaydetti.

Haber-Atahan GEZER