Kırsal kesimi çeşitli projelerle desteleyen Tepebaşı, Kadın Üretici Ürün Satış Noktası, Çoban Festivali, Kırsal Kalkınma Kurulu, Güneş Enerjili Hayvansal Sulama Sistemi, Hanımeli Sokak, Süt Toplama Merkezi gibi faaliyetleri var

Tepebaşı Belediyesi yerel üretime ve kadınlara verdiği destekler doğrultusunda Kadın Üretici Ürün Satış Noktası açtı. Satış noktalarında kadınların elinden çıkan el emeği ürünler, kent halkı ile buluştu. Noktada, kırsal mahalle sakini kadınların ürettikleri hamur işi, salça, turşu, reçel, kurutulmuş sebzeler, makarna, mantı, tarhana, tatlı, ev yemekleri, meyve, sebze, el işi, çeyizlik ve örgü gibi ürünler satışa sunuldu. Kızılinler, Çukurhisar, Çalkara, Satılmışoğlu, Keskin, Cumhuriyet, Sakintepe, Yukarısöğütönü, Uludere, Uluönder ve Ertuğrulgazi mahallelerinde ikamet eden kadınların el emeği ürünleri satın alınabilir.

HİÇBİR BELEDİYEDE KIRSAL KALKINMA KURULU YOK

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, açılışta şunları ifade etmişti: “Türkiye’de hiçbir belediyede Kırsal Kalkınma Kurulu yok. Bizim belediyemizde var. O kurul, belediyemizle vatandaşlarımız arasındaki bir bağdır. O bağ çok önemlidir. Neticede de o çalışmalar böyle güzel uygulamalarla sonuçlanıyor. Bugün burada da baktım herkesin yüzü gülüyor. Bu çalışma çok önemli bir çalışmadır. Çünkü ekonomik kriz, ülkeyi yakıyor, kavuruyor. Bunu hepimiz hissediyoruz. O açıdan insanımızın, özellikle kırsaldaki insanımızın bazı desteklere ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları ancak belediyeler fark edebilir. Bu kapsamda biz de Kadın Üretici Ürün Satış Noktası’nı hizmete soktuk. 30 tane üretici kadınımız da bugün burada tezgah açtı. Hayırlı ve bereketli olsun. Bugün buradan hiçbir kadınımız eli boş dönmesin. Bütün kadınlarımızın siftah yaparak, para kazanarak evlerine dönmelerini temenni ediyorum. Evinize döndüğünüzde de, gelininize, komşunuza burayla ilgili önerilerinizi götürün. Onlar da gelsinler burada tezgah açsınlar.”

KENDİMİZİ KANITLAMIŞ OLACAĞIZ

Alanda tezgah açan Ayşe Öner de kendi ürettikleri makarna, mantı, ıhlamur gibi birçok ürünü satışa sunduklarını kaydederek, “Bizi düşünerek burayı hizmete açmaları çok harika” demişti. Satışa sundukları ürünlerin yüzde yüz doğal olduğunu anlatan Emine Batı, şöyle konuşmuştu: “Arkadaşlarla beraber sosyalleşelim, ürettiklerimizi değerlendirelim diye bu uygulamaya katıldık. Ahmet Ataç’a ve bütün ekibine çok teşekkür ediyorum. Ürünlerimiz yüzde yüz doğaldır. Bütün Eskişehirlileri buraya bekliyoruz. Sattığımız ürünlerden elde ettiğimiz gelirlerimizi de evimize, torunlarımıza harcayacağız. Kendi çapımızda yatırımlar yapacağız.” Emine Ünlüer de, burası sayesinde kendi paralarını kazanma fırsatı yakaladıklarını aktararak, “Allah başkanımızdan razı olsun. Çünkü biz ürünlerimizi yetiştiriyorduk ama satamıyorduk. Bu anlamda burası bizim için çok iyi oldu. Burası sayesinde kendi paramızı kazanıyor olacağız. Kendimizi kanıtlamış olacağız. Bizim için her şey çok güzel olacak” diyerek duygularını ifade etmişti. Kızılinler Mahallesi sakinlerinden Emine Çiler, “Burası bizim için çok iyi oldu. Ben bunu senelerdir istiyordum. Sayın başkanımız bizi dikkate aldı ve bizlere bu imkanı sağladı. Herkesin huzurunda ben tekrar kendisine teşekkür etmek istiyorum. Herkesin ellerine ve emeğine sağlık” diyerek duygularını paylaştı.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, üreten kesimlere verdiği destekle Türkiye’ye örnek oluyor. Tepebaşı’nın yıllar önce başlattığı uygulamalarla başta kadınlar kadınlar ve kırsal kesimdekiler olmak üretimler kazanca dönüştü.

GÜNEŞ ENERJİLİ HAYVANSAL SULAMA SİSTEMİ

Tepebaşı Belediyesi başka bir uygulamasında da Yakakayı Mahallesi’nde bir mezrada, güneş enerjisini kullanarak su sorunu çözdü. Yakakayı Mahallesi Muhtarı Mustafa Ünler, "Burada kullanacağımız su yoktu, hayvanlarımız da susuzdu. Su sıkıntısı çekiyorduk. Su oluğu çok uzun süredir su görmediği için perişan vaziyetteydi. Başkanımıza durumu ilettik. Çok gayret etti ve bugün bu su aktı" demişti. Yapılan sisteme göre güneş panelleri ile elde edilen güneş enerjisi, akülerde muhafaza ediliyor ve bu enerji, su motorunun ve pompanın çalışmasını sağlıyor.

İLK EKOLOJİK PAZAR TEPEBAŞI’NDA

Eskişehir’in ilk Ekolojik Pazar’ını da Tepebaşı Belediyesi açtı. Tepebaşı, sertifikalı ve geniş ürün yelpazesini, sağlıklı beslenme bilincine sahip yurttaşlara ulaştırdı. Makarnadan bakliyata, temizlik malzemelerinden kozmetik ve tekstil ürünlerine, zeytinyağından sebze ve meyveye kadar pek çok ürünün yer aldığı Ekolojik Pazar, kentin uğrak noktalarından birine dönüştü. Sağlıklı ve doğal beslenmenin yaygınlaşmasına katkı veren Ekolojik Pazar’da, ürünlerini tüketiciyle buluşturan üreticiler, sertifikalarını gözle görülür bir yerde bulunduruyor. Tüketiciler de, gönül rahatlığı içinde alışveriş yapıyor.

TEPEBAŞI BOZKIRA HAYAT VERDİ

Belediye’nin BEBKA’ya sunduğu Tarımda Güneş Enerjisiyle Sulama (TARGES) projesi başarılı bulunmuş ve hibe almaya hak kazanmıştı. Bu proje kapsamında fizibilitesi yapılarak ilki Yakakayı’da gerçekleşen Güneş Enerjisi Sulama Ünitesi ikinci olarak Gündüzler’de gerçekleştirdi. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç açılışta yaptığı konuşmada “Küçük ama yapacağı iş açısından çok büyük bir adım daha attık” demişti. Başkan Ataç, konuşmasında şunlara değinmişti: “TARGES, Türkiye’ye örnek olan projelerimizden bir tanesi. Bu yapılan ikinci TARGES Projesi, güneş enerjisi ile yer altındaki suyu çıkartıp çeşmeye basarak buradaki yaklaşık 200 büyük, 3 bine yakın küçükbaş hayvanın sulanmasını sağlayacak. Yakakayı’nda yaptığımız ilk proje ile hayvanlarımızın verimi değişti. Kırsalda hayvancılık olmaz ise insanlarımız burada yaşamlarını sürdüremez bu sebeple köylerimizi korumalıyız.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, üreten kesimlere verdiği destekle Türkiye’ye örnek oluyor. Tepebaşı’nın yıllar önce başlattığı uygulamalarla başta kadınlar kadınlar ve kırsal kesimdekiler olmak üretimler kazanca dönüştü.

GÜNDE ÜÇ TON SÜT İŞLENİYOR

Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile faaliyete geçirilen süt toplama merkezlerinde, üreticilerin emeği kazanca dönüşüyor. Merkezlerde günde 100 üreticiden 3 ton süt toplanarak işleniyor. Kavacık, Uludere ve Atalantekke’de, Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile hizmete sunulan süt toplama merkezlerinde her gün 100 üreticiden süt toplanarak işleniyor. Mevsim dolayısıyla günlük toplanan süt miktarı 3 ton civarında gerçekleşirken, bu miktar yaz aylarında 5 tonu geçiyor. Başkanı Ahmet Ataç “Süt üreticilerini elimizden geldiği ölçüde destekliyoruz. S.S. Kavacık ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile iş birliğimiz neticesinde, Kavacık, Uludere ve Atalantekke mahallelerimizde hayata geçirdiğimiz süt toplama merkezlerinde, 100 üreticimizin sütleri toplanıyor. Bu üç merkezde günlük olarak 3 ton süt işleniyor ve üreticimizin emeği, kazanca dönüşüyor. Yaz aylarında toplanan süt miktarı 5 tona kadar çıkıyor. Üreticilerimizin sırtındaki yük, artan üretim maliyetleri gün geçtikçe ağırlaşırken, onlara gereken desteği elimizden geldiğince vermeye gayret ediyoruz. Üretimin ne denli değerli olduğunun bilinci ile üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğim” sözleriyle üretimin önemine vurgu yapmıştı.

ÜRETEN KADINLAR HANIMELİ’NDE MUTLU

Tepebaşı Belediyesi’nin kadınların emeğini kazanca dönüştüren bir uygulaması da Hanımeli Sokak… Hanımeli’ndeki renkli ve doğal stantlar Eskişehirlilerin ilgi odağı oluyor. Eskişehir’in simgelerinden biri haline geldi. Haftanın her günü farklı bir konsept Eskişehirlilerin beğenisine sunuluyor. Türkiye’de bir marka haline gelen Beldeevleri’nde eğitim alan kursiyerlerin ve kırsalda üretim yapan kadınların el emeği ürünlerini kent halkıyla buluşturan sokak, hem aile içi ekonomisine katkı sağlarken hem de sosyalleşme anlamında önemli bir rol oynuyor. Sokakta örgü, takı, keçe, makrome, bez çanta ve aksesuar gibi ürünlerini satışa çıkaran kadınlar, aile ekonomilerine de katkıda sağlamanın mutluluğunu yaşıyor. Hanımeli Sokağı, İsmet İnönü Caddesi'nde, Kanatlı AVM yanında yer alıyor. Hanımeli Sokak’ta stant açan kadınları ziyaret eden Ataç, “Kadınlarımıza verdiğimiz sözü tutarak hizmete sunduğumuz Hanımeli Sokak, Mart 2016’dan bu yana kentimize farklı bir renk katıyor. Sokağın adını ‘Hanımeli’ koyduk ki kadının eli değsin, güzel olsun istedik. Kadının yüzü güldüğünde eşinin ve çocuklarının da yüzü güler diye düşündük. Geldiğimiz noktada ise hakikaten de hayata geçirdiğimiz projede amacımıza ulaştığımızı gördük” demişti.

TÜRKİYE’NİN ÇOBANLARI BEŞ YILDIR TEPEBAŞI’NDA

Tepebaşı Belediyesi, Türkiye’nin farklı illerinden gelen çobanları Geleneksel Küçükbaş Çoban Festivali’nde bir araya getiriyor. Festival renkli görüntülere de neden oluyor. Düzenlenen kortejlerde koyun, keçi, yedi koç ve eşekler cadde ve sokaklardan geçiyor. Yerli koyun ırk sergisi, açık arıttırma, çoban forumu, yerli ırklar ve ıslah forumu, çoban köpekleri güzellik yarışması, koyun güzellik yarışması ve kültür ırkları sergisi gibi etkinlikler düzenleniyor. Başkan Ataç etkinlikle ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirmişti: “Çoban dostlarımızın emeğinin boşa gitmemesi gerekiyor. Çok önemli bir görevi yerine getiriyorlar ve gelecek kaygısı yaşamamaları lazım. En önemlisi vatandaşlarımız da bu festivali çok sevdi. Üreticilerimizin ve çobanlarımızın sayısı da aynı şekilde artış gösteriyor. İnanıyorum; bu festival ilerleyen senelerde daha da büyüyecek ve Eskişehir örneği Türkiye’ye yayılacak. Benim de en büyük amacım bu.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, üreten kesimlere verdiği destekle Türkiye’ye örnek oluyor. Tepebaşı’nın yıllar önce başlattığı uygulamalarla başta kadınlar kadınlar ve kırsal kesimdekiler olmak üretimler kazanca dönüştü.

SAKİNTEPE’YE SOĞUK HAVA DEPOSU

Tepebaşı Belediyesi’nin Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Kaynak Verimli Soğuk Hava Deposu Projesi de BEBKA’dan 400 bin Lira hibe desteği aldı. Ataç, “Yapılacak proje, Eskişehir’de yenilenebilir enerji kullanılarak kaynak verimli soğuk hava deposu olma özelliği ile örnek olan tek proje konumunda. Sakintepe Soğuk Hava Deposu’nun çatısının güneş panelleriyle donatılarak, elektrik üretmesi ve üretim fazlası elektriğin şebekeye verilmesini planlıyoruz. Böylece, soğuk hava deposunun giderlerinden başı çeken elektriğin, güneş enerjisinden üretilerek tasarruf edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ BİLGİLENDİRİLDİ

Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği arasında imzalanan “Düve Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” protokolü kapsamında Kızılcaören Mahallesi’ndeki büyükbaş hayvan sahiplerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Kızılcaören Mahalle Muhtarı Fesih Akkuş, Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Serhat Aydın, Veteriner Hekimler Derneği Eskişehir İl Temsilcisi Yücel Ekici, Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri ve büyükbaş hayvan yetiştiricileri katıldı. Toplantıda, Veteriner Hekimler Derneği Eskişehir İl Temsilcisi Ekici tarafından sunum yapıldı. Ekici sunumunda; süt maliyeti nelerden oluşuyor, rasyon (günlük yem) hazırlarken nelere dikkat edilmeli, düve yetiştiriciliğinde kayıt tutmanın önemi ve işletmeye getirisi, aile tipi işletmenin önemi ve maliyeti artıran faktörler konularında yetiştiricilere bilgi verdi.

MODERN HAYVANCILIĞI YERİNDE İNCELEDİLER

Eskişehirli 46 üretici Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu’nun organizasyonuyla Bursa’daki modern küçükbaş yetiştirme işletmelerini yerinde inceleme fırsatı buldu. Tepebaşı Belediyesi’nin öncülüğünde, üretimi ve üreticiyi desteklemek hedefiyle oluşturulan Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu, bilgilendirme ve uygulama tekniklerini tanıtmak amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu son olarak Bursa’da faaliyet gösteren damızlık koyun işletmelerini ziyaret koyun-keçi yetiştiriciliği hakkında teknik inceleme gezisi düzenledi.

TEPEBAŞI KIRSAL KALKINMA KURULU

Tepebaşı Belediyesi üretimi ve üreticiyi desteklemek amacıyla Kırsal Kalkınma Kurulu oluşturdu. Tepebaşı Belediyesi tarafından tarım ve hayvancılık ile ilgili sorunların masaya yatırılması, üreticilerin günümüz koşullarına uyum sağlamaları, tarımsal alanda yaşanan gelişmelerin takip edilebilmesi gibi hedefler ile oluşturulan Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu’nun ilk toplantısında konuşan Ahmet Ataç, şunları ifade etti: “Bugün gerçekten Eskişehir ve bölgesi için önemli bir gün. Kırsalda bir boşluk, bir nemelazımcılık veya terk edilmişlik gibi duyguların hakim olduğunu biliyoruz. Kırsalla ilgili ne varsa yok edilmeye çalışılıyor. Yazık değil mi, bu ülke yıllarca kendini besleyebilen 7 ülkeden biriydi. Şimdi bakıyoruz, öz varlıklarımız bir yere itilmiş, tamamen ithalat üzerine çalışan bir sistem var. Bunları görünce üzülmemek mümkün değil. Bugün kırsalda bütün mağdur gruplar bir araya gelecek, beraber olacağız arkadaşlar. El birliğiyle yapacağız ve kimseden gocunmayacağız. Dediğim gibi, yan yana olacağız, dik duracağız. Yolumuz açık olsun arkadaşlar.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, üreten kesimlere verdiği destekle Türkiye’ye örnek oluyor. Tepebaşı’nın yıllar önce başlattığı uygulamalarla başta kadınlar kadınlar ve kırsal kesimdekiler olmak üretimler kazanca dönüştü.