Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında tercih yapacak gençlere meslek liselerini tercih etmeleri çağrısında bulunarak, “Meslek liselerinde okuyan gençlerimiz ülkenin geleceğinde bugünden söz sahibi olacaklar. Çünkü sanayi, ihracat, teknoloji ve hizmet sektörleri ile büyüyoruz. Tercihlerinde meslek liselerine de yer veren gençlerimiz bu alanlarda en çok ihtiyaç duyulan güç haline geldiler” yorumunda bulundu.

Yeni bir dönem
Meslek liselerinde yepyeni bir döneminde kapılarının aralandığını açıklayan Kesikbaş, işsizlikten daha önemlisi mesleksizlik sorunun bu sayede aşılabileceğini de belirterek, şöyle devam etti;
“Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) ve Eskişehir Sanayi Odası arasındaki işbirliği çerçevesinde imzalanan ‘Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü’ ile yeni bir döneme girdik. Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz ile birlikte çalışmalar yapacağız. Müfredatı sanayicilerimizin ve iş insanlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda, burada okuyan gençlerimizin hayata bakış açılarını genişleterek gerçekleştireceğiz.”
Bu işbirliğinin yanı sıra ESO’nun mesleki eğitime yatırım yaptığından bahseden Kesikbaş, 10 milyon TL’ye yapılacak merkezin Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içerisinde olacağını vurguladı.
ESO Meslekî Eğitim Merkezi; ESO-MEM’in hem mesleki eğitim merkezi hem de endüstri 4.0 merkezi olacağını ifade eden Kesikbaş, 22-35 yaş arası askerliğini yapmış, yetişkin, işe ihtiyacı olan ama bir vesile ile ekmeğini eline alamamış gençlerin burada meslek sahibi olacağını bildirdi.

Bu imkânlar hiçbir lisede yok
Meslek liselerinin şimdinin ama en çok da geleceğin okulları olduğunun altını çizen Kesikbaş, meslek liselerindeki imkânların hiçbir okulda olmadığına dikkat çekti.
Bu imkânların neler olduğuna ilişkin bilgi veren Kesikbaş, “Buradaki gençlerimiz ESO üyesi firmalarda beceri eğitimi ve staj imkânlarına sahip olurken yine Odamız üyesi firmalarda istihdam edilebiliyorlar. Ayrıca gençlerimiz eğitimine devam ederken erkenden sigortalı olma süreçleri başlıyor. Stajları sayesin de cep harçlıklarını çıkarabiliyorlar ve başarılı öğrenciler burs alabiliyor. Mezuniyet sonrası teknisyen unvanını kazanan gençlerimiz üniversite düşünürlerse ön lisans programlarını tercihte ek puan kazanıyorlar. Meslek lisesi mezunu olarak kolay iş bulabilen gençlerimiz devlete işe alımda ise öncelikli oluyorlar. Yine meslek lisesinden mezunu olduğunda ‘İş yeri Açma Belgesi’ne de sahip olurken yurtdışında geçerli Europass Sertifikasını sahip oluyorlar” diye konuştu.