Ektaş'ın açıklamasının tamamı şöyle:

İYİ Parti İl Teşkilatı olarak, Eskişehir’e istihdam kazandıracak, Eskişehirliye iş, aş olacak büyük sanayi yatırımlarının kurulması gerektiğini çok uzun süredir gündemde tutuyor, önerilerimizi sıralıyor ve özellikle iktidar partisi milletvekilleri ile il başkanını bu konuda öncülük yapmaya davet ediyorduk. Geçmişte, otomobil fabrikası ve yan sanayii yatırımlarını ıskalayan İlimiz için, avantajlı alanların uçak ve raylı sistem araçları üretimi olduğunun da altını çiziyor, Organize Sanayi Bölgesinde “Demiryolu Organize Sanayii Bölgesi” projesinin hayata geçirilerek Eskişehir’in global pazarda söz sahibi raylı sistem araçları üretim merkezi olması gerektiğini belirtiyorduk.

Son günlerde, Sanayi Odası Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ’ın Alpu’da, URAYSİM tesisleri yanında Raylı Sistemler İhtisas Organize Sanayii kurulması konusundaki çıkışını çok önemsedik. Raylı Sistemler İhtisas Organize Sanayi Projesi İlimizin ekonomik geleceği açısından hayati öneme sahiptir. Bu projeyi tekrar gündeme getirdiği için Sanayi Odası Başkanımıza teşekkür ediyoruz.

Sanayi Odası Meclisinde her yönünün enine boyuna tartışılarak görüşüldüğü düşündüğümüz bu projenin planlama aşamasının tamamlandığını ve teknik detaylar üzerinde çalışıldığını yine Sayın KESİKBAŞ’ın kamuoyuna yansıyan beyanlarından öğrendik.

Bu aşamaya gelmiş bir projenin en önemli paydaşı ve birinci karar alıcısı siyasi irade ve bu bağlamda Sanayii Ve Ticaret Bakanlığının olması gerekir. Ancak, AK Parti İl Başkanlığı ve AK Parti Milletvekilleri, Eskişehir’e istihdam kazandıracak böylesine önemli bir proje hakkında hala olumlu açıklama yapmamışlardır. Bu suskunluk bizlere, bu projenin sadece Sanayi Odası Başkanlığının vizyonu olduğunu, siyasi iktidar katında herhangi bir karşılığının olmadığını düşündürmektedir.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde, Demiryolu Lojistik Köyünün bulunduğu Hasanbey yakınlarında Raylı Sistemler Organize Sanayi alanı olarak ayrılmış çok geniş bir alan olduğu bilinmektedir. Eskişehir Organize Sanayi Genişleme Bölgesi de Eskişehir-Ankara Karayolu üzerinde tarım arazileri dışında tepelik alanda oluşturulmuş, o alanda da bir çok fabrika faaliyete geçmeye başlamıştır. Yine, Raylı sistemler kümelenmesi, uzun yıllardır İlimizde raylı sistem üretiminin gelişmesi konusunda çaba harcamaktadır. Ancak, gerek Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığının ve gerekse Raylı Sistemler Kümelenmesi Başkanlığının da İhtisas Organize Sanayiinin Alpu’da kurulması konusunda beyanda bulunmaması da bizlerde soru işaretlerine neden olmuştur.

Eskişehir yerel yönetim sorumlularının da, anılan projenin Alpu’da yapılmasına olumlu bakmadıkları kamuoyuna yansıyan beyanlarından anlaşılmaktadır.

Alpu Ovası, Ülkemizin en verimli tarım arazilerinden biridir. Alpu Ovasındaki tarımsal faaliyetler, sadece Alpu ve Eskişehir için değil Türkiye için önemlidir. Alpu’da tarımın ve tarım alanlarının korunması önemlidir. Sanayi talep ve yatırımlarının tarımsal faaliyet ve alanlara zarar vermesi kabul edilemez. Geçmişte yaptığımız planlama hatalarıyla Eskişehir Ovasını nasıl yok ettiğimiz ortadadır. Aynı hataları Alpu’da tekrarlamamamız gerekir. Kaldı ki, bugün itibarıyla, ihtisas organize sanayii için Alpu’da önerilen ve mera vasfını yitirmiş çorak arazi olarak nitelendirilen bölgenin neresi olduğu, koordinatlarının ne olduğu gibi hususlar da dahi kamuoyunun bilgisi bulunmamaktadır. URAYSİM kapsamında yapılması planlanan yaklaşık 50 kilometre demiryolu hattının geçeceği güzergahtaki tarım arazilerine vereceği zarar ortayken İhtisas Organize Sanayiinin planlandığı alandaki belirsizlik Alpu Halkında kaygıları arttırmaktadır.

Raylı Sistemler İhtisas Organize Sanayiinin Alpu’da kurulması durumunda; mahkeme kararları nedeniyle şimdilik rafa kalmış kömürlü termik santralle ilgili hevesleri tetikleyip tetiklemeyeceği, Alpu Ovasını raylı sistemler dışında başkaca sanayi yatırımları için cazibe merkezi haline getirip getirmeyeceği, uzun dönemde gelecek başkaca sanayi yatırımları, dış göçler nedeniyle ihtiyaç olacak yapı, yol, ticaret alanları ve trafikten Alpu Ovasının zarar görüp görmeyeceği, URAYSİM’e özellikle test yolları üzerinden yüklenen misyonun ve bu bağlamda raylı sistemler ihtisas organize sanayii ile URAYSİM arasında kurulmak istenen bağın  zorunlu olup olmadığı, sanayinin yaratacağı istihdam ve ekonomik büyüklükle neden olacağı çevre zararları arasında makul ve kabul edilebilir orantı olup olmayacağı hususları başta olmak üzere konunun bir çok yönünün çok detaylı olarak ele alınması gerekir.

İYİ Parti İl Teşkilatı olarak, konunun değerlendirilmesi için çalıştay düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi partiler dahil tüm taraflarının bir araya geleceği çalıştayda, konu tüm yönleriyle ele alınmalı ve özellikle mevcut çalışmaların hangi boyutta olduğunun, ihtisas organize sanayiinin Alpu’da mı yoksa başka bir alanda mı konumlandırılmasının daha doğru olacağının tüm şeffaflığıyla  tartışılması gerekmektedir.

Konunun öncüllerini göreve davet ediyor, Eskişehir halkına saygılarımızı sunuyoruz.