Haber: Atahan Gezer

12-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Anadolu Fest, Valilik tarafından yayınlanan “kent genelinde 19 Mayıs ve siyasi parti faaliyetleri hariç etkinliklerin iptali” kararıyla birlikte engellendi. Karara tepki yağarken yaşanan olay, “sosyal hayata müdahale” tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Konu hakkında eskisehir.net’e konuşan Avukat Hüseyin Akçar, kararın "hukuksuz" olduğunu ve Vali Erol Ayyıldız’ın "yetkisini kötüye kullandığını" öne sürdü.

İşte Akçar’ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları;

Hukuksuz bir kararla karşı karşıyayız

“Gerçekten hukuksuz bir kararla karşı karşıyayız. Yasaklama kararı diye başlamış; yasaklama kararının içini çok güzel doldurmuş kendilerince; tırnak içerisinde… İl İdare Kanunu’nun 11’nci Maddesi’nin A ve C Fıkralarından bahsetmiş. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na dayanakta bulunmuş. Demiş ki; 17’nci ve 19’ncu maddeleri… Ben bu maddeleri okuduğumda zaten bu maddeler burada duruyordu. Daha öncesinde de duruyordu; dün de duruyordu, bugün de duruyor, yarın da duruyor… Acaba ne oldu da; suç işlenmesine yönelik bir tehdit, belirti görüldü de böylesi önemli bir festival; değerli sanatçıların katıldığı bir festival iptal oldu? Ismarlama bir karar... Yukarıdan mı verildi? Yoksa birileri mi ısmarladı? Burası kayıtsız kaldı ama büyük bir hukuki fecaate yol açtı diye düşünüyorum.”

İdarenin keyfi bir kararı

“Kabul etmek mümkün değil. İnsanların özel hayatına dair, böylesine idarenin keyfi bir kararı artık idarenin takdir yetkisinin, kanunun okunmasının, belirtilmesinin yanlış anlaşıldığının da bir göstergesi... Burada diyor ki; ‘Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde…’”

Değerli sanatçıların olduğu bir festival kamu güvenliğini bozuyorsa…

“Birden fazla sanatçı var; Levent Yüksel, Can Bonomo, Sagopa Kajmer… Bunun gibi çok değerli sanatçıların olduğu bir festival kamu güvenliğini bozuyorsa biz bütün sanatsal faaliyetlerimizi kapatalım gitsin o zaman... Neye göre, kime göre? İl İdare Kanunu’nun bu maddesindeki bu belirtileri kendilerine göre yorumlamış olmalılar ki; buradaki ’15 günlük yasaklayabilir…’ Bu da kişiye; yani valiye bir takdir yetkisi sunuyor. Bu takdir yetkisini çok açık ve net bir şekilde kötüye kullandığını düşünüyorum ben.”

Böyle bir durum olmasa bu festival yapılırdı

“Bunun sebebini de; altını özellikle çiziyorum, bu benim kendi şahsi kanaatimdir; burada bir alkol durumu olduğundan bahisle böyle bir şeyin yapıldığını da yüzde yüz bir şekilde zannediyorum. Kendi yorumum ama yüzde yüz bir şekilde zannediyorum. Eğer böyle bir durum olmadığı takdirde de bu festivalin yapılacağını da öngörüyorum. Böylesine bir durumu kamu güvenliğini tehdit edecek şekilde öne sürmek veya sürülmesini sağlamak da ayrıca bir abesliktir diye düşünüyorum. Biz ‘sosyal hukuk devletiyiz’ diyorsak eğer; kamu güvenliğinin ortadan kalkmasını engelleyecek tedbirleri almak da yine Valiliktedir. Böyle bir festivalin sanat şehri olan Eskişehir’de yapılması gerektiğine inanıyorum. Bir an önce bu karardan dönülmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Yürütmeyi durdurma kararını bekliyoruz

“Şu anda yürütmenin durdurulması yönünde İdare Mahkemesine bir başvurunun yapıldığını biliyorum. Bir an önce; telafisi güç zararlar doğacak çünkü… Bir an önce İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararını vermesini bekliyoruz. Çünkü bu kadar hazırlık yapılmış; maliyet var, biletler satışa çıkmış… Böylesine yakın tarihte bir yasaklamanın olması -9 Mayıs gibi- hiç öngörülebilecek bir şey değil.”

Özel hayatı ne Valilik ne de başka bir makam değerlendiremez

“İnsanların özel hayatını kendi takdir yetkileriyle sınırlandırabilmelerini de hiç anlam vermiyorum. Onun için esefle kınıyorum. Ona destek verenleri de kınıyorum; çünkü özel hayata kimsenin söyleyecek lafı bulunmamaktadır. Bunları değerlendirecek ne Valilik ne de başka bir makam diye düşünüyorum.”

Vali Bey yetkiyi özele indirgemiş ve festivale monte etmiş

Akçar’a Vali Ayyıldız’ın 15 günün ardından tekrardan yasaklama kararı alıp alamayacağı da soruldu. Akçar, şu şekilde cevap verdi;

“Hakkı var, kanunda var… İl İdare Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu, valiye genel çatıda bir yetki vermiş. Ama Vali Bey o yetkiyi büyük bir ihtimalle özele indirgemiş ve festivale tamamen monte etmiş durumda… Burada ‘kamu güvenliğini sağlamaktan sorumlu olduğu’ yazıyor. Eğer ben yanlış okuyorsam hukukçuları açıklasın. Desinler ki; ‘Burada bir kamu güvenliği vardır. Şöyle bir kamu güvenliği vardır…’ Aynı maddede diyor ki; ‘İl sınırları içerisinde, huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindedir. Bunun için vali gereken kararları alır.’ Vali niye o bölgede gerekli kolluk kuvvetinin de oraya tahsisinin veya görevlendirilmesinin sağlanıp, daha iyi bir güvenlik sağlanmasının kararını almadı da yasaklama kararı aldı? ‘Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu…’ Bir festivalin nasıl bu kategoriye sokulduğunu düşünürsünüz? ‘Ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde…’ Buyurun; ciddi belirtilerini de anlatın.”