Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu (AHPADİ) Dönem Sözcüsü Avukat Mehmet Ektaş, eskisehir.net yayınında Sedef Medya Grup Başkanı Cihan Yıldırım’ın konuğu oldu. Programda AHPADİ faaliyetleri ve Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi konuşuldu.

Ektaş’ın konuşmasının bazı bölümleri şöyle: “Temsili adalette seçim sistemleri için söylüyorum üç tane seçim sistemi var. Dar Bölge Seçim Sistemi,  Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi ve Genişletilmiş Bölge Seçim Sistemi… Şu an ülkemizde nisbi olarak Genişletilmiş Bölge Seçim Sistemi uygulanıyor. Geçmişte Dar Bölge Seçim Sistemi de uygulandı. Dar Bölge Seçim Sistemi’nde bölgeler daha az sayıda milletvekili çıkaracak kısımlara bölünüyor. Böylece o bölgelerde seçilecek milletvekillerinin almaları gereken oy oranları yükseltilmiş oluyor. Amaç temsilde adalet değil yönetimde istikrarı sağlamak.”

Aynı oyu alan DSP ve CHP…

Geçmişte Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi uygulandı. 1991 seçiminde Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi tercihli oy kullanımı ve çevre barajıyla birlikte seçime gidildi. Bu seçide daraltılmış bölgeler 6’şar milletvekili olarak uygulandı. Oyların yüzde 27’sini kazanan DYP sandalyelerin yüzde 39’unu kazanmıştı. Yüzde 11 oy alan DSP’nin Meclis’teki sandalye karşılığı yüzde 1,5’tu. Yani 7 milletvekili kazanabildi. Dönemin iktidarı kendine avantaj sağlamak için bunu yapmıştı, şimdi de aynı şey geçerli. 1995’te vekil sayısı 550’e çıkarıldı. Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi’nden vazgeçildi. Çevre barajı kaldırıldı. CHP, DSP’nin 1991’de aldığı kadar oy aldı. Yanlış hatırlamıyorsam 47 vekil çıkarmıştı.   

AK Parti 4, CHP 3 olacaktı!

Eskişehir’de 24 Haziran 2018 seçimine bakalım. AK Parti 3, CHP 2, MHP ve İYİ Parti birer vekil çıkardı. Seçim çevresi için 5’li sistemi uygularsak Eskişehir’de iki bölgeye ayrılacak. Bir bölge 4, bir bölge 3 vekil çıkaracak. 2018 seçim sonuçlarını baz alır ve Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi’ni uygularsak AK Parti 4, CHP 3 vekil çıkarır. D'Hondt sisteminin uygulanacağını varsayalım… 2018’de seçmenin yaklaşık yüzde 6’sı TBMM’de temsil edilmezken Daraltılmış Bölge uygulansaydı yaklaşık yüzde 29’u Meclis’te temsil edilmeyecekti. Eskişehir’in yüzde 29’u ‘sen kimsin’ noktasına gelecek. Temsil edilmeme oranı bazı illerde yüzde 30-35’e çıkacak. Ne kadar temsil o kadar huzur e barış demektir. 

Baraj yüzde 20’ye…

Seçim barajı yüzde 5’e inecek deniyor. Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi doğal bölge barajları koyar. Beş vekil olan bir yerde siz koymasanız da otomotik olarak çevre barajı oluşur ve baraj yüzde 20’lerde olur. Kağıt üzerinde baraj yüzde 5’e çekiliyor ama otomotik baraj doğuyor. 

Önceki açıklamasından notlar:

• Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi, demokrasinin kalbine saplanacak hançerdir.

• Seçim, Ya Hepsini Kazan Ya Hepsini Kaybet Kumarı Değildir.

• Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi, Ülke Barajına Bölge Barajı Eklemektir.

• Daraltılmış Bölge Seçim Sistemi, Ülkemizi Ayrıştırır.

• Daraltılmış bölgeler seçim sistemi, iktidarların meşruiyetlerini tartışmaya açacaktır.