Çocukların eline oyalanması için verilen tablet telefon gibi teknolojik aletlerin kullanımı küçük yaşlara kadar indi. Çocuklar da anne ve babalarından gördüğü teknoloji aletlere kısa sürede adapte olarak kullanmaya başlıyor. Telefon, tablet ve bilgisayar gibi mecralarda işlemleri kolayca yapabilen çocuklar, çevresindekiler tarafından zeka göstergesi olarak görülüyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikolog Yelda Öge, teknolojik aletler ve çocukların davranışları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

“Çocukların telefon tablet kullanması üstün zeka belirtisi değildir” 
Teknolojinin çocukların hayatından tamamıyla çıkarılmasının mümkün olmadığını, 1.5-2 yaşlarındaki çocukların bile telefon tablet gibi teknolojik aletlerin kullanabildiğini belirten Uzman Psikolog Yelda Öge, çocuklara zarar vermemesi adına kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Ailelerin en çok yaptığı hatalardan birinin, telefon tablet kullanabilen çocukları üstün zekalı olarak nitelendirmek olduğunu söyleyen Öge, “Çocukların parmaklarını açıp kapatıp onlarla ilgilenmesi yada tabletle ilgileniyor olması bunları çocuğunuzun zeka göstergesi olarak kabul edemeyiz ve çocuğunuzun buna bağlı olarak üstün zekalı ya da zeka seviyesinin diğer çocuklardan farklı olduğunu söyleyemeyiz” şeklinde konuştu. 

“Teknolojik aletlerin kullanımı öğrenilmiş bir davranıştır” 
Telefon tablet gibi aletlerin kullanımının öğrenilmiş bir davranış olduğunu belirten Uzman Psikolog Yelda Öge, “Çocuklarımız nasıl yemek yemeyi, kaşık tutmayı büyüklerini ve çevreyi gözlemleyerek öğreniyorsa tablet ya da telefonla ilgilenmesi de benzer bir öğrenilmiş davranış kalıbıdır. Sadece ebeveynleri model alarak, gözlemleyerek bu davranışları öğrenirler. Bu yüzden bunun bir zeka göstergesi olduğunu ya da buna bağlı olarak çocuğunuzun üstün zekalı olduğunu söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.