Covid-19 salgın sürecinde üniversite eğitiminin yüz yüze yapılamamasının, şehir ekonomisine maliyetinin yüksek olduğunu belirten CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, yüz yüze eğitimin Ekim ayında yeniden başlayacak olmasının sevindirici olduğunu; ancak, barınma sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyleyerek açıklamalarda bulundu:

DEVLET YURTLARI YETERSİZ

Süllü, “Eskişehir’de 70 binin üzerinde üniversite öğrencisi varken 8 bin kişilik KYK yurdu bulunuyor. Bu yetersiz sayı, öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamıyor. Sürekli üniversite açmak ile övünen iktidar, üniversite eğitimini sadece derslik yapmaktan ibaret görüyor ve hiçbir eğitim planlaması yapmadığı gibi, barınma ile ilgili bir politika da geliştirmiyor.” diyerek Sivrihisar’daki durumu örnek gösterdi.

SİVRİHİSAR’DA KIZ ÖĞRENCİLER NEREDE KALACAK?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sivrihisar Meslek Yüksek Okulu’na bu yıl kayıt yaptıran 47 kız öğrencinin kalacak yerinin olmadığı bilgisini veren Jale Nur Süllü, “İlçede KYK’nun sadece erkek yurdu olmasından dolayı mağduriyet yaşanıyor. Eskişehir merkezden o kadar yolu her gün gidip gelmek, zaman ve maliyet açısından çok zor. Ayrıca, ilçede yeterli sayıda kiralık daire bulunmuyor.” dedi.

KYK BURSU ZAMMI, YURT ZAMMI İLE GERİ ALINDI

Üniversite öğrencisine 100TL zam yaparak 650TL. burs veren AKP İktidarının KYK’na yurtlarına % 20 zam yaptığını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, “Artan yemek, yol, barınma maliyetlerini düşünmeden zam yapılıyor, bursun yarısı ise devlet yurdu ücreti olarak geri alınıyor. Üstüne üstlük daha adım atmadığı devlet yurdunun Eylül ayı ücreti de öğrenciden talep ediliyor. Öğrencilere insanca bir yaşam ve bilimsel, parasız eğitim hakkı için sosyal devlet ilkesi çerçevesinde barınma ve gıda artışları göz önünde bulundurularak burslarda iyileştirme yapılması şarttır.” dedi.

AİLE ve ÖĞRENCİLER DERTLİ

Süllü, KYK yurtlarının yetersiz kalması nedeni ile öğrencilerin özel yurt ve apartlara yöneldiğini; ev kiralamak zorunda olduğunu, bunun da günümüz koşullarında aileleri zorladığını söyledi. Ailelerin, gelen zamlarla alım gücünün düşmesi ile kendi yaşamlarını sürdürmekte zorlandığını söyleyen Süllü, dişlerinden tırnaklarından artırarak çocuklarına para gönderebilen ailelerin, yurt ücretlerinin yüksekliğinden yakınmakta haklı olduğunu belirtti.

ÖZEL YURT İŞLETMECİLERİ DE DERTLİ

“Aileler dertli, ama özel yurt işletmecileri de dertli” diyen Süllü, yüz yüze eğitimin yeniden başlamasının, öğrencilerin evlerine dönmesi sonrası boş kalan özel yurt işletmelerinin yaralarını saramadığını belirtti. “Yaklaşık iki yıldır kapalı olan özel yurt ve öğrenci apartları 2021-2022 üniversite öğretim dönemine sancılı giriyor.” diyen Süllü, özel yurtların artan maliyetlerle fiyatlarını KYK ile aynı yüzde 20 oranda, arttırdıklarını ve geçen yıl çok zor durumda kaldıklarını, çok sayıda işletmenin kapandığını aktardıklarını dile getirdi.

Jale Nur Süllü, yeterli destek alamayan özel yurt işletmecilerinin, yeniden kapanma endişesi içinde artan maliyetlerle işletmelerini sürdürebilmenin derdinde olduğunu, öğrenci ve ailelerin de devlet yardımından yoksun bir şekilde üniversite eğitiminin mali yükünün altından nasıl kalkacağını kara kara düşündüğünü söyledi. Dr. Jale Nur Süllü, tüm bu mağduriyetleri görmeyen iktidarın ise sosyal devlet anlayışı ve planlamadan yoksun politikalarıyla barınmadan, gıdaya, elektrik ve doğalgaza yaptığı zamlarla toplumun gündeminden uzak, haksızlıklara yol açtığını vurguladı.

Yüksek Öğretim Kurumu yurtlarının yetersizliği, Sivrihisar’da yaşanan mağduriyeti verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyan Süllü, sorunların çözümü için, ilgili kurumları göreve davet etti.