Odunpazarı Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantıları 17’nci 1’nci oturumuna ait gündem maddeleri görüşülmesi adına ilgili komisyonlara gönderildi.

Gündem dışı konularda ise Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap Projesi tartışmalara sahne oldu.

Meclis toplantısında konuyu gündeme getiren Ak Parti BB ve Odunpazarı Belediyesi Grup Başkan Vekili Murat Özcan şunları kaydetti:

Halkın çilesine biz son veririz

“TOKİ ve Odunpazarı Belediyesi arasında bir protokol var. Bu protokole bağlı olarak yapılması gerekenler var. Kimse kafasına göre hareket edemez. Hem kanunen hem de protokolden dolayı edemez. Hala ‘Engelleyecekler’ diyorsunuz. Buradan şunu anlıyoruz. Galiba sizin burayı yapmaya niyetiniz yok. Açık ve net bir şekilde söylerseniz, halkı bu konuyla ilgili çok fazla ümitvar olmasını gerektirecek bir durum olmaz. Belediye, Kazım Kurt bunu yapmazsa ne olur? Halk ortada kalacak değil. Biz bu konuda inisiyatifimizi alırız. Halkın çilesine son veririz. 2014 yılında imar yapma yetkisini alan sizsiniz. 2018’e kadar 4 yıl bir imar yapmak için ne beklediniz?”

“Eğer 2019 Yerel Yönetimler Seçimlerine, 4-5 ay kala bu yapıyorsa, bir imar yapmayı 4 sene erteliyorsa bir belediye başkanı, seçim gelince aklına Karapınar geliyor olmasının muhatabı biz değiliz, belediye başkanı olarak Kazım Kurt’tur.”

TOKİ’nin eli kolu bağlanmış oldu

“Herkes iyi bilsin ki biz protokole uygun olarak daha önce Etap 1’i yaptık. Etap 2’yi de yapıyorduk, Kazım Kurt TOKİ’yi buradan kovdu. Şeytanlaştırdı ve ‘istemiyoruz’ dedi. ‘Bu ikinci projedir neden istemiyorsunuz’ dedik ‘ben yapacağım’ dediniz. Ek protokolle imar yapma yetkisini istediniz. Neden imar yapma yetkisini sadece istediniz de dönüşüm yetkisini istemediniz? Hepimiz iyi biliyoruz ki imar yapma masa başında yapılan bir iştir, çıkarsınız halka ‘ben buranın imarını’ yaptım. Oy kazanırsınız hatta bunun üzerinden politikalar da üretirsiniz. Bunun ya tamamının yetkisi istenmeliydi ya da tamamı siz TOKİ’ye bırakacaktınız. İmar yapma yetkisi Kazım Kurt’ta olduğu için TOKİ’nde eli kolu bağlanmış oldu. Belediye olarak üzerinize düşenleri yapmazsanız TOKİ’nin de bir ey yapma şansı olmuyor.”

“Tartışmalara girmedik ve oy birliğiyle katıldık. Halkımız orada ciddi anlamda bir mağduriyet yaşıyor. TOKİ l belediyenin arasında ‘imarcılık fantazilerine’ kurban edilmesiniz istemiyoruz. TOKİ’ye gittik ve ‘haklı olabilirsiniz, imarcılık yapmasını becerememiş bir belediye olabilir ama bu sefer de mahkemeye verirseniz iş çok uzayacak. Biz bu konuda mahkemeye gitmenizi istemiyoruz, sevabıyla günahıyla imarın kabul edilmesini istiyoruz’ dedik. Karapınar- Alanönü-Huzur ve Erenköy halkının hatrı için kabul ettiler.”

8 senede imar yaptım, 18 senede dönüştüremem diyorsanız…

Odunpazarı Belediyesi yapamam diyorsa ‘biz yaparız’ diyen Özcan, “Halka TOKİ bizi engelledi, Ak Partililer bu projeyi engelliyor havası yaratılmak istendi. Bu fırsatı sizlere vermedik. Kazım Kurt, tekrar mahkemeye gidilerek 150- 200 tane bile konut yapmama izin vermediler diye bir altyapı oluşturmaya çalışıyor. Kuru tartışmaları artık bırakalım. Şu anda Kazım Kurt’un 2014 yılında almış olduğu yetkiye göre, yapmış olduğu son imar çalışmasına göre, şu anda imar yapma işi mahkemeye taşınmadığını göre artık önünüzde imar için bir engel yok. Odunpazarı Belediyesi burayı dönüştürebileceğine inanıyor mu inanmıyor mu? Eğer belediye ben burayı imarını 8 senede yaptım, 18 senede burayı dönüştüremem diyorsanız, bunu söyleyin… Biz TOKİ’ye dönüştürürüz.” İfadelerini kullandı.

Neymiş kaçak inşaatmış…

8 senede Ihlamurkent, Vadişehir gibi iki tane mahalleyi bitirmiş, Etap 1’i yapmış bir TOKİ, Allah izin verirse Etap 2’yi de yapar. Daha önce sosyal konut yapmak için uğraşmış ama başta Kazım Kurt olarak üzere belediyelerin açmış olduğu davalardan dolayı 250 hektardan 150 hektara dönmüş ve 3 senedir mahkemelerle uğraşmış bir TOKİ bugün sosyal konutlarına başlamış, gidiyor. Asıl engelleme sizin orada hektar düşürmenizde…Biz her yıl sosyal konut yapıyoruz. Neymiş kaçak inşaatmış. TOKİ’nin inşaatı kaçak inşaat oluyor… Odunpazarı Belediyesi’nin bu konudaki tavrı işleri kolaylaştıracak bir tavır değil. Söz konusu o mahallelerdeki garibanlarsa hepimiz birbirimize yardımcı olalım.”

Ak Parti BB ve Odunpazarı Belediyesi Grup Başkan Vekili Murat Özcan konuşmasını şöyle bitirdi:

Halk bir sene daha kaybetmesin

“Odunpazarı Belediyesi’nin imar çalışması bitsin, askıya çıksın ve yapıp yapamayacağını halka görüşsün. Daha sonra tekrar görüşelim. Halk isterse Ankara’ya gitmemizi, yetki konusunda bir sorunu varsa Odunpazarı Belediyesi’nin biz devreye girmeyi taahhüt ediyoruz. Ama eğer yapamayacaksa da seçime kadar oyalanmasınlar şimdi söylesinler biz şimdiden üstümüze vazife alalım ki Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi’nde yaşayan halk bir sene daha kaybetmesin.”