Haber Merkezi

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şube Başkanı Faik Alkan, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde siyasilerin, eğitim emekçilerinin gerçek sorunlarını görmezden gelerek “demagojik” açıklamalar yaptığını söyledi. Alkan, “Başta siyasiler olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı bürokrasisine sesleniyoruz, lafla peynir gemisi yürümez” dedi.

Alkan, yaptığı yazılı açıklamada, 24 Kasım’ın, Eğitim Sen açısından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmenlik” unvanının verildiği günün ötesinde bir şey ifade etmediğini dile getirdi.

“Bugün öğretmenlere methiyeler düzenler sadece gerçekleri örtmeye çalışmaktadır” diyen Alkan, öğretmenlere insanca yaşayacak bir ücret verilmesi gerektiğini savundu.

Alkan, şunları kaydetti:

“Mustafa Kemal Atatürk'ün de vurguladığı gerçeklik ortadadır. Bir toplumun uygarlık düzeyi öğretmene verdiği değerle ölçülür. Sözde Öğretmenlik Meslek Kanunu ile eşit işe eşit ücret politikası ortadan kaldırıldı. Kamusal eğitimin bitmesinin neticesinde öğretmenler hedef gösterildi ve itibar suikastına uğratıldı. Öğretmenlerin yüzde 90’ına yakını ekonomik yoksulluk içinde… Öğretmenlerin yüzde 95’ine yakını kitap başta olmak üzere sinema, tiyatro gibi mesleki gelişimine katkı sunan sanatsal faaliyetlere bütçe ayıramıyor. Çok tatil yaptığı söylenen öğretmenlerin, yurt dışına çıkma oranı yüzde 1 bile değildir. Yurt içi tatile gidenlerin oranı ancak yüzde 5’tir. Eğitimde şiddete ve mobbinge uğrayan öğretmenlerin oranı, gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda oldukça fazladır. Barınma ve ulaşım, Eskişehir de dahil birçok ilde öğretmenler için temel sorundur. En ucuz kira 5 bin lira, en yakın ilçeye ulaşım ise bin 200 liradır. 24 Kasım’da gerçekleri konuşalım.”

Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, “Mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin maaşını bırakın, 28 yıllık öğretmenin 10 bin 600 lira olan maaşıyla nasıl yaşanılabilir? Ücretli öğretmenler ise asgari ücret düzeyinde maaş almaktadırlar” diyerek, “Devlet eli sömürme bu olsa gerek… Öğretmenlerin gerçekliği bu istatistiklere sığmaz” değerlendirmesinde bulundu.