MARKA OLAN SÜREÇTEN KAZANÇLI ÇIKACAK
Albayrak Makine Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Albayrak, ESOHABER’de Deniz Çağlar Fırat’ın Ekonomi Sohbetleri programının konuğu oldu. Albayrak, şöyle konuştu: “Raylı sistemler üzerine çalışan bir firmayız. Stratejik bir sektör… Havacılık sektörüyle ivme kazanan, geleceği olan bir sektör. 2019 yılı bizim açımızdan çok iyi geçti. 2020’ye umutlarla girdik. Umudumuzu hala kaybetmedik. Marka olan bu süreçten kazançlı çıkacak. Marka olan için krizler fırsattır. Sarar, Eti, Lande, Lava gibi üretim yapan, marka olan bu işten kazançlı çıkacak. Ben ümitliyim. Dünya bu krizi yönetemedi. Süper Güç dediğimiz Amerika’sı, Avrupa bile iyi yönetemedi. Kovid dünyayı dize getirdi.”

TÜRKİYE BU İŞE HAZIRLIKLI YAKALANDI
“Atlamış olduğumuz bazı şeyleri hatırlattı bize. Öncelikle birey olduğumuzu, ailemiz olduğunu, onlara vakit ayırmamız gerektiğini, sağlığımızın ne kadar kıymetli olduğunu, paranın bir noktada ikinci planda olması gerektiğini bize farklı bir şekilde hatırlattı. Her şeyin yerinden oynadığı bir zaman dilimine giriyoruz. Her şeyin görüngesi değişiyor. Finansın yörüngesi değişecek, ticaret değişecek… Dünyada bir Çin gerçeği vardı. Bu konuda bende, sektörümde muzdarip. Türkiye’de raylı sistemler konusunda en çok ithalatı yapan ülke Çin’dir. Bu noktada ülkeler artık bir B Planı çıkarmak zorunda. Her şeyi Çin’den almak değil. Onun için 2020-2021 çok umutluyum. Çünkü Türkiye bu konuya çok hazır. Başta sağlık sektörü ve altyapısı olmak üzere Türkiye bu işe hazırlıklı yakalandı desek yeridir.”

HAZİRAN SONRASI PATLAMA YAŞANACAK
“Kovid’den sonra dünya durdu. En çok ihracatımızı AB’ye yapıyoruz. Şu an Avrupa Birliği tabiri caizse kepenk kapattı. 60-70 gündür… Bundan bizde ister istemez etkilendik mi? Etkilendik… Ama Haziran ve Temmuzdan sonra bir patlama yaşanacağı kanaatindeyim. Dövizin yükselmesi bizim için bir avantaj. Çin’in pazardan azalması… Türkiye’nin genç nüfusu… Bazı siparişler hızlandı. Bazı sektörler çok avantajlı çıkacak. Tekstil, elektronik, seramik, yazılım gibi sektörler çok avantajlı çıkacak. İthalatı kesmemiz lazım. Ek gümrük vergileri geliyor, ben bunun gelmesinden yanayım. Kendi aracımızı, trenimizi üretmemiz lazım. Havacılık sektörü bugün şov yapıyor. İHA’lar, SİHA’lar… Hazirandan sonra daha iyi olacak.”