Bu yıl 15. kez düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun açılışı yapıldı. 5- 17 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek sempozyum birçok sanatçıya, konsere, yarışmalara ve sergilere ev sahipliği yapacak.

Eski ETİ fabrikasında yapılan açılış törenine TBMM Başkanvekili Haydar Akar, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, CHP İl Başkanı Recep Taşel ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Eskişehir dünya markası oldu

Açılış töreninde konuşan TBMM Başkanvekili CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, “Dünyada kar turizmi var. İnsanlar kayak yapmak için dağlara gidiyorlar. Deniz turizmi var Akdeniz’e, Ege’ye gidiyorlar. Başka turizm çeşitleri de var. Ama belediye turizmciliği dünyada ilk Eskişehir’de yapılıyor. Çünkü Türkiye’nin her tarafından insanlar belediye icraatlarını görmeye Eskişehir’e geliyorlar. Böyle sempozyumlarla birlikte diğer ülkelerden de gelip görmeye başlayacaklar diye düşünüyorum. Belediyecilik yol, asfalt yapmak değildir. Bir belediye başkanı bunları yaptı diye başarılı olmaz. Eğer insanlar kentte mutluysa, onlara dokunabildiyse, onların ihtiyaçlarını karşılayabildiyse eğer, başarılı belediye başkanı budur. Kent sokaklarında 200 tane güzel eseri kent halkına sunmuşsa başarılı belediye başkanı budur. Eskişehir sayın Büyükerşen’in izinden, sayın Ahmet Ataç ve Kazım Kurt’la birlikte gerçekten bir dünya markası, dünya kenti oldu. Daha da gelişeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Değer bilmek önemli

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise, “Değerli olmak çok önemlidir. Ama değer bilmek de bir o kadar önemlidir. Belediye başkanımız arkadaşlarıyla beraber güzide şehre çok büyük değerler katmış. Ama Melih’i ve Savaş’ı unutmamış. Ondan önce bu kentte değer verenleri de unutmamış. Değer bilmek gerçekten çok önemli. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum. İstersek sevgiyi ve sanatı yaşarız. İyiliği ve güzelliği de yaşarız” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise “Çok ciddi sıkıntılar geçirdik ama direncimizi kaybetmeden bu yıllara kadar geldik. Pişmiş toprak Tepebaşı’nın özelliğidir, ilk kiremidin 1926’da Tepebaşı’nda yapılması bir milattır. O dönemde ve sonrasında kurulan fabrikalar ile Eskişehir ekonomisine itici bir güç olmuştur. Sempozyum kapsamında bugüne kadar ortaya çıkan 200’e yakın eser, Eskişehir’imizin sanat envanterine katıldı ve kentimize de eşsiz bir güzellik katıyor. Şehrimiz bu eserler ile adeta bir açık hava müzesine, belediye hizmet binamız ise sanat galerisine dönmüş durumda. Eskişehir’in sanat ile anılan, sanat yapılan, sanatçıya sahip çıkılan bir şehir olmasında da Tepebaşı Belediyesi olarak büyük katkılarımız olduğuna inanıyorum. Halkımız burayı ziyaret ederek sanat ya da sanat eseri bir yana, bizzat sanatçılar ve sanat eserinin ortaya çıkış hikayesine şahit olabiliyor. Yani bu sempozyumda en önemli özellik olarak, sanatın halk ile buluşması öne çıkıyor. Bizim sempozyumumuz halkın sempozyumudur. Bu sayede bu kadar büyüyüp bugünlere kadar gelmeyi başardı. En büyük teşekkürü, sanatın ve sanatçının daima yanında olan, bizleri asla yalnız bırakmaya Eskişehir halkına borçluyuz. Halkımızın bu desteği sürdükçe, bizler de sanata katkı vermeye, etkinliklerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Dileğim, sempozyumun sürekliliğidir” dedi.