Özcan, Haftalık programında Sedef Medya Grup Başkanı Cihan Yıldırım’ın sorularını yanıtladı. Eylül ayından beri devam eden programın son bölümü Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde yapıldı. Özcan, şunları kaydetti: “Post-kovid denilen kovid sonrası dönemde herkese düşen görevler var. Hükümete, akademisyene, gazeteciye, esnafa, siyasetçiye, belediyeciye herkese düşen bir görev var. Sosyoloji, siyaset, ihtiyaçlar, bakış açıları değişiyor. Bende belediyelere ‘böyle ortamlarda kriz ve pandemi anlarında herkese düşen bir görev var da acaba belediyeye düşen görev yok mu’ diye soruyorum. Sizi bir fedakarlığa çağırdığımız zaman bundan kastınız bütçenizin yüzde 1’ini oluşturan sosyal yardımlarla, bütçenizin yüzde 2,5 ile 3 arasını etkileyen kira gelirlerinizin azalmasıyla mı sadece izah edeceksiniz vatandaşa olan desteğinizi.”
Hükümet’ten çok rahat bir şekilde istiyoruz
“İş hükümet tarafına geldiği zaman her şeyi çok rahat bir şekilde istiyoruz. Ve üstelik de çok şeyler verilmesine rağmen isteniyor. Belediyeye ‘sizde bazı uygulamalarınızla vatandaşın cebini ilgilendiren konularda inisiyatif alın. Belediyenin vatandaşa doğrudan dokunacağı alan taşıma ücretleri ve su parasıdır. Bu konudaki önergelerimiz hep boşta kaldı. Siz buralarda fedakarlık yapmayacaksınız da ne yapacaksınız? Bunun bir maliyeti var, evet doğru. Önerge veriyoruz kimsenin dikkatini çekmiyor. Vatandaşların ve basın mensuplarının dikkatini çekmiyor. Dini ve mille bayramlarda belediyeler bedava taşımacılık yapardı.”
ESKİ’de para var, kar var
“75 milyon karı Büyükşehir Belediyesi’ne aktaran, hatta Büyükşehir Belediyesi hatrına kredi çekip Büyükşehir’e veren ESKİ, 15-20 milyon arasında kar eden ESKİ’ye ‘arkadaş bu senede para kazanma veya az kazan veya az parayı Büyükşehir’e aktar ama en azından halkın cebini ilgilendiren böyle bir durumda yüzde 40’lık zamla hatta bunu da deklare et biz böyle bir zam yapacaktık ama vatandaşın bütçesine katkı olsun diye yapmıyoruz de. ESKİ’de para var, kar var. Geçen sene enflasyon oranındaki zam talebini oybirliğiyle geçirdik. Bir önceki yıl yüzde 80’e varan zamma itiraz etmiştik. ESKİ gerekirse bir sene kar etmeyecek ama vatandaşın cebine dokunacak hizmette bulunacak. Bizim talebimiz bu. ESKİ’nin bütçesine zarar vermeyecek bir talep bu. Ret oyu vermemizin gerekçesi budur.”
Birkaç gün önce olağanüstü toplanan ESKİ Genel Kurulu’nda yüzde 40 zam talebi görüşülmüş, AK Partili üyeler ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve iki CHP’li üyenin hayır oyuyla zam talebi reddedilmişti.