Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla Halkbank tarafından verilen esnaf kredilerinin, pek çok esnafın Türkiye’de söz sahibi olmasının önünü açtığını söyledi. Eskişehir’de yer alan iki kooperatiften 2 bine yakın esnafın 523 milyon lira kredi kullandığı bilgisini veren Birsen, krediden yararlanmak isteyen esnaf sayısının gün geçtikçe arttığını bildirdi.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla verilen esnaf kredilerinin, birçok esnafın işlerini büyütmesinde payı olduğunu dile getirdi. Kredilerden yararlanabilmek için Esnaf Sicil Müdürlüğüne kayıtlı olunması gerektiğini vurgulayan Birsen, “Eskişehir’de bu kredilere yoğun talep var. İki kooperatifimizde de kredi kullanımı için sıra oluşmuş durumda” dedi.

Birsen, eskisehir.net’e yaptığı değerlendirmede, esnaf kredilerinin yüzde 50 Hazine destekli olduğunu ifade etti. Oranı yüzde 7,5 olan kredilerin faizlerinin yarısının Hazine tarafından karşılandığını söyleyen Birsen, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kredi limitlerinin artırıldığını da belirtti.

“Yüzde 50 Hazine destekli”

Birsen, esnaf kredilerinin yıllardan beri esnaf ve sanatkarın işini büyütmesi için verildiğini dile getirerek, “Bunlar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığıyla verilen, Halkbank tarafından kullandırılan krediler. Yüzde 50 Hazine destekli… Örneğin, 1 liralık faizin 50 kuruşunu Hazine karşılıyor. Diğer 50 kuruşunu da esnaf ve sanatkar veriyor. Düşük faizli bir kredi olduğu için esnaf ve sanatkarlarımız bu krediye teveccüh ediyor” diye konuştu.

“Bu krediler, esnaf ve sanatkarlar için çok elzem”

“Bu kredilerle büyümüş, Türkiye sanayisinde söz sahibi olmuş insanlar var” diyen Birsen, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bu krediler, esnaf ve sanatkarlar için çok elzem. Ayrıca Cumhurbaşkanlığının almış olduğu yeni bir kararnameyle kredi limitlerimiz 350 bin liradan 500 bin liraya, iş yeri edinme kredilerimiz 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya, araç edinme kredilerimiz de 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya çıktı.”

“Risk durumunuz gözden geçiriliyor”

Birsen, esnaf kredilerinden yararlanmak için Esnaf Sicil Müdürlüğüne kayıtlı olunması gerektiğini söyleyerek, “Yapmış olduğunuz işle ilgili meslek odasına kayıt olabilmeniz için mutlaka Esnaf Sicil Müdürlüğüne kayıtlı olmanız lazım. Bu krediyi kullanabilmek için aranan birinci husus, esnaf ve sanatkar olmak. Ayrıca kredi limitinizin de düzenli olması lazım. Önceden almış olduğunuz kredilerin ödenmiş olması lazım çünkü risk durumunuz gözden geçiriliyor” ifadelerini kullandı.

“Şartlar esnetilebiliyor”

Birsen, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin aracılık ederek borca kefalet etmesiyle bu şartların esnetilebildiğini anlatarak, “Kredi kullanamazsınız gibi bir durum yok. Önceden takibe düşmemiş olmanız bu krediyi kullanabilmenizin önünü açar. Önemli olan takibe ve icraya düşmemek… Birtakım gecikmeli ödemeler göz ardı edilerek, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin borca kefalet etmesiyle, 100 bin lirası kefalete dayalı, 100 bin liranın üstü de ipoteğe dayalı kredi kullanabiliyorlar. Eğer esnaf ve sanatkar 100 bin liranın üstünde kredi kullanacaksa ipotek ve iki kefil vermek zorunda. Eğer 100 bin liraya kadar kredi kullanacaksa sadece iki kefille bu krediyi elde edebiliyor” dedi.

“Kredi için sıra oluşmuş durumda”

Eskişehir’de esnaf kredilerine yoğun bir talep olduğu bilgisini veren Birsen, “İki kooperatifimizde de kredi kullanımı için sıra oluşmuş durumda. Önemli derecede plasman sıkıntımız var. Bu plasman sıkıntımızı milletvekillerimize, bakanlarımıza ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine ileterek, Eskişehir’in plasman ihtiyacını karşılamaya ve bu sırayı bir an önce eriterek, esnaf ve sanatkarın kredi taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Eskişehir genelinde 523 milyon lira kredi kullanıldı. Plasmanlarımız da her ay artıyor” bilgisini verdi.

“Üyelerimizin yarısından fazlası kredi kullandı”

Birsen, esnaf kredilerinin faiz oranının yüzde 7,5 olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

“İş yeri edinme ve taşıt alımlarında geri ödeme 10 yıl, iş yeri işletme kredimizde de 5 yıl. Altışar aylık eşit taksitlerle 10 taksitte almış olduğunuz krediyi ödeyebiliyorsunuz. Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin sicil müdürlüğüne kayıtlı 21 bin 327 esnaf ve sanatkar var. Çift işletmelerle birlikte 23 bine yakın işletmemiz var. Bunların yarısından fazlası bu krediyi kullanmış durumda. Kullanmak isteyen üye sayımız da her gün artmakta.”

“Bu krediyi alıp düğün yaparsak…”

Birsen, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu krediler istihdama destek vermek, iş yerimizde çalışan sayısını artırmak, iş yerimizi yenilemek ve günün koşullarına uygun hale getirebilmek için kullanılmalı. Bu krediyi alıp düğün yaparsak, evimizdeki eşyayı, arabamızı yenilersek geri ödemekte zorlanırız. Bu şekilde kullanıldığı zaman bu kredi, ne ülkeye ne de kendimize fayda getirir. Bu nedenle bu kredileri mutlaka yerinde kullanmalıyız. İş yerimizi yenilemeli, büyütmeli ve günün koşullarına taşımalıyız.”

“850 esnaf 295 milyon lira kredi kullandı”

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er de Ocak 2022’den bugüne kadar 850 esnafın 300 milyon liraya kredi kullandığını anlatarak, “Şu anda bekleyen 200’ün üzerinde talep var. Esnaf kredilerinde faiz oranı 11 Ekim’de yüzde 9,5’tan 7,5’a indirildi. Kredi limitleri de 350 bin liradan 500 bin liraya yükseltildi. Bu oran sıfır araç ve iş yeri alacak esnaf için de 1,5 milyon liraya çıkartıldı. 11 Ekim’den bu yana da 350 esnafımız kredi başvurusunda bulunmuş. Bunların 150’si kredi kullanmış” diye konuştu.

“Böyle bir kredi dünyada yok”

Er, “Yıllardan beri bu görevi yürütüyorum, böyle bir talep görmedim. Yetişemiyoruz… Plasman konusunda sıkıntılarımız var. Hiç kimseye ayrım yapmadan, kredileri vermek için uğraşıyoruz. Sistemden talep edilen kredileri insan ayrımı yapmadan veriyoruz. Bu rakamlar, Eskişehir esnafına dağıtılan rakamlar… Böyle bir kredi dünyada yok. 4-5 yıl ödemeli, vadeli… Esnafımızdan temennimiz, bu kredilerin geri dönüşünün güzel olması… Bu kapı esnafa her zaman açık kalsın” bilgisini verdi.

“Bin 13 esnafa 220 milyon kredi verdik”

Eskişehir Yunusemre Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Cantek ise Ocak 2022’den bu yana bin 13 esnafın 220 milyon lirayı aşkın kredi kullandığını belirterek, “851 de başvurumuz bekliyor. Kredi faizlerinin düşürülüp limitlerinin artırıldığı 11 Ekim’den bu yana da 612 esnaf kredi başvurusunda bulundu. Bunların 120’si 29 milyon 100 bin lira kredi kullandı” dedi.