Bugüne kadar yaklaşık altı bin ameliyat yapan Doç. Dr. Selami Doğan, kalbi durdurmadan dört-beş damara by-pass yapabiliyor. Eskişehir’de bunu yapabilen tek cerrah… Türkiye’de de 5-10 kişiden biri… 

Beş yıldır Özel Ümit Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Selami Doğan, “1960 senesinde Emirdağ’ın Arslanlı köyünde doğdum. Sonra bizim köy Çifteler’e geçti. Aslında Çifte Emirdağlı’yım. Altı yaşında Almanya’ya gittik. İşçi ailesinin çocuğuyum. İlkokul birinci sınıfı Arslanlı’da okudum. Almanya’da birinci sınıfı tekrar okudum. Bütün Emirdağlılar Belçika’ya gitmiş ama babam Almanya’ya gitmiş. Köln’de büyüyorum. 1994 yılına kadar Köln’deydim. İlk, orta, lise ve tıp eğitimim Köln’deydi. 1994 yılında Köln Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Asistan olarak Özel Frankfurt Kalp Merkezi’nde başlıyorum. Ardından Frankfurt Üniversitesi’nde ihtisasımı yapıyorum. Alanımda kendimi geliştirdim. O günlerde göğüs kafesini tam açmadan küçük delik ya da küçük kesilerden kalbe ulaşım yollarını araştırıyoruz. O tür yöntemleri geliştiriyoruz. ABD’ye gittim… Robotik kalp cerrahisiyle çok uğraşıyorum. 90’lı yıllarda bu alanda dünyada lider pozisyonuna geliyoruz. Benim bütün uzmanlık,  doçentlik dönemim ve ilimsel çalışma odağım Robotik kalp cerrahisi. Bu alanın öncülerindenim… Böyle bir ekipte yetiştim. 1999’da ilk kendi açık kalp ameliyatlarımı yapmaya başladım. Yani tam 20 sene önce…”

RAHAT TÜRKÇE KONUŞAMIYORDUM
Türkçe’yi sonradan öğrenen birisiyim. Emirdağlıyım. Anne ve babadan ne öğrendiysek onunla idare ettik… İlk geldiğimde bu kadar rahat Türkçe konuşamıyordum. 2008 yılında Eskişehir’e geldim. Sakarya Hastanesi’nde çalıştım. Uyum sağlamada biraz sorun oldu. Alman kafa, Alman disiplini… Türkiye biraz karışık… 2009’da Almanya’ya geri döndüm. 2011’de Türkiye’ye geri geldim. Göçmenlik yoğun yaşadığım bir şey… 

ESKİŞEHİR’DE KALP AMELİYATI OLMAZ
Çok değil 8-10 yıl önce… O dönemde Ümit Hastanesi yok, Acıbadem diye bir yer yok. Sağlık piyasası çok farklıydı. Kalp ameliyatları her yerde yapılmıyor. 2008’de geldiğimde bir üniversite kalp ameliyatı yapıyor. Bir de Sakarya Hastanesi… Eskiden hastalar kalp ameliyatı için Ankara, İstanbul’a giderdi. Toplum ‘Eskişehir’de kalp ameliyatı olmaz’ diye düşünüyordu. Düşük bir komplikasyon oranıyla başarılı bir ameliyat yapan cerrah yoktu burada. 2008-2009 döneminde 300 vaka yaptık biz. Dokuz ayda 300 açık kalp yaptık. Çok yoğun çalıştık. Bu hızlı yükseliş herkesin işine gelmedi. Bazı konularda destek görmedik. Tekrar Almanlar’a başvurduk, Almanlar bizi havada kapıyor. Orada istediğim yerde çalışabiliyorum. Almanya’da veya Türkiye’de… Frankfurt Üniversitesi’nde yerim hazır. 

RİSK ORANI YÜZDE 1’E DÜŞÜYOR
Klasik, eski kalp ameliyat yöntemi kalbi durdurarak yapılıyor. Kalbi durdurursanız, kan dolaşımını kalp-akciğer pompasına veriyorsunuz. Yani hastayı kalp-akciğer makinesine bağlıyorsunuz ve bütün kirli kanı çekip temizleyip döndürüp tekrar hastaya geri veriyorsunuz ve bütün organlar makineden besleniyor. Bu yöntem 40-50 senelik eski bir yöntem. Bu yöntemde komplikasyon oranı biraz daha yüksek. Komplikasyon; kanama, organ yetmezliği, felç durumu, ölüm oranı… Kalp ameliyatı riskli bir şey. Kalbi durdurarak yaptığınızda yüzde 3-5 arası ciddi komplikasyon gelişiyor. Kalbi durdurmadan ameliyat yaparsanız bu risk oranı yüzde 1’e düşüyor. Yani üç dört kat dana az riskli, organ koruyucu bir yöntem.

KALP ÇALIŞIR VAZİYETTEYKEN DAMAR DİKİYORUZ
Kalbin ön yüzüne, kalbi durdurmadan çok cerrah kolayca ulaşabilir. Ama kalbin yan yüzüne ve arka yüzüne kalp çalışır vaziyetteyken ulaşmak ciddi zor bir yöntem. Bunu yapan Türkiye’de 5-10 kişi var. Eskişehir’de sadece ben varım. Çalışan kalpte tek damar by-pass yapan 50 kişi vardır belki… Ön tarafta olduğu için ulaşım kolay oluyor. Ama biz ne yapıyoruz? Kalbi durdurmadan ve tansiyonu düşürmeden kalbi kaldırıyoruz arkaya da ulaşabiliyoruz. Kalbi sağ tarafa doğru geçiriyoruz yan tarafa da ulaşabiliyoruz. Kalp çalışır vaziyetteyken damar dikiyoruz. Kalp çalışırken dört-beş damar ameliyatı bizim için çok rutin ve doğal bir şey… Almanya’da bütün kalp ameliyatlarının 15-18’i çalışan kalpte… ABD’de py-pass’ların yüzde 20-25’i… Türkiye’de yüzde 5-10 arası… Bugüne kadar yaklaşık altı bin kalp ameliyatı yaptı. Bunların 4 bin 500’e yakını da py-pass ameliyatı…