Gurbetteki hemşerilerine seslenen Koyuncu: yüzünüzü Emirdağ’a dönün. Emirdağ geçilecek bir yer değil, Emirdağ gezilecek bir yer. Bu da sloganız olsun. Emirdağ geçilecek değil gezilecek bir yer.

Gurbetin Başkenti, tarım ve hayvancılığın başkenti, yeni dönemde sanayinin de başkenti olacağız. Bölgenin en hızlı büyüyen sanayisiyiz. Türkiye’de tüketilen dondurulmuş patatesin yüzde 70’ini üreteceğiz.

Dünyada 370 bin Emirdağlı var

Emirdağ, 2 bin 100 kilometre toprağıyla Afyonkarahisar’ın yüzölçümü en büyük ilçesi. Nüfus olarak Afyonkarahisar’ın dördüncü büyük ilçesiyiz. 69 köyümüz, iki beldemiz, merkezde de 13 mahalle var. Yörük, Türkmen, Karabağ gibi kökenleri olan çok güzel tarihi bir yer. Gastronomi anlamında geniş bir yelpazesi olan bir ilçe. İnşallah da önümüzdeki yıllarda çok büyük bir sanayi şehri olacak. 200 binden fazla küçükbaş hayvan varlığımız var. 30 binden fazla da büyükbaş hayvan varlığımız var. Bizim burası Gurbetin Başkenti, tarım ve hayvancılığın başkenti, inşallah yeni dönemde de sanayinin başkenti olacağız. Dünya üzerinde yaşayan Emirdağ kütüğüne bağlı 370 bin hemşerimiz var. Bunun 100 binden fazlası Eskişehir’de yaşıyor. 200 binden fazla kişi de yurt dışında yaşıyor. Emirdağ’ın nüfusu ise şu anda köylerle beraber toplam 43 bin… Merkez nüfusumuz 22 bin… 2021 yılı TÜİK verilerine göre ilçemiz nüfusu kır yerleşmeleri dahil olmak üzere 42 bin 327’dir. Türkiye’de yaklaşık 1300 yerleşim birimi var. Emirdağ, nüfus artış oranıyla Türkiye’nin nüfusu en hızlı artan 16. ilçesi olmuştur. Geçen yıl da 18’nci ilçe oldu. Rekorlar kıran bir ilçeyiz. Biz artık göç vermiyoruz, göç alıyoruz. 1960’lı yıllardan itibaren başta Belçika olmak üzere birçok Avrupa ülkesine göç vermiştir.

Emirdağ’ın önünde hiç kimse duramaz

Emirdağ OSB 2004 yılında kurulmuş ama 2019’dan sonra ciddi bir atağa kalktık. Türkiye’de doğalgazını kendisi veren iki OSB’den birisi Emirdağ OSB’dir. Altyapısını tamamen bitirdik, üstyapısını da bitirmek üzereyiz. Birinci Bölge’yi 2019’dan sonra tamamladık, yatırımcılara tahsis ettik. İkinci Bölge’ye geçtik, burayı da geçen yılın sonunda bitirdik, yatırımcılara tahsis ettik. Artık Üçüncü Bölge’ye geçelim dedik. Bir milyon 650 bin metrekare bir alan Üçüncü Bölge’ye geçtik. Kamulaştırmaya başlamak üzereyiz. Yer tahsisi yapacağımız fabrika sahipleri neredeyse hazır. Bu Üçüncü Bölge’de artık Ankara asfaltına çıkıyoruz. Emirdağ-Konya asfaltındaydık, şimdi Afyon-Ankara asfaltı üzerine çıkıyoruz. Bu saatten sonra Emirdağ’ın önünde hiç kimse duramaz, sanayi anlamında… Çok ciddi fabrikalarımız geldi. Kimi üretime başladı, kimine yer tahsisi yaptık, kimi de inşaata başladı devam ediyor. Sanayiyi çok önemsiyoruz. Çünkü bir yerin kurtuluşu sanayiden geçer. Bölgenin en hızlı büyüyen sanayisi Emirdağ OSB. Bu yılın sonunda Türkiye’de tüketilen dondurulmuş patatesin yüzde 70’ini Emirdağ üretmiş olacak.

Doğalgaz yatırımı nüfusu artırdı

Seçimden önce Emirdağlı hemşerilere bir söz verdik; beş yılda 10 yıllık çalışacağız. Gece de dahil çalışıyoruz. Çok güzel işler yaptık. Altyapı… Mesela doğalgaz biz göreve geldiğimizde 353 hanede doğalgaz vardı. 2021 sonu itibariyle yaklaşık 10 bin haneye doğalgaz arzı sağladık. Bu yıl bu rakama 5-6 bin daha ilave edeceğiz. 2022 sonunda 15-16 bin hanede doğalgaz olacak. 19-20 bin hanemiz var. Yüzde 80-85’ine ulaşacağız. Doğalgaz önemli, doğalgaz bizim nüfusumu da artırıyor. Gurbette olan özellikle emekliler doğalgaz olunca ‘artık Emirdağ’da yaşayalım’ diyorlar. Kömür derdi yok, soba derdi yok, artık Emirdağ’da yaşayabilirim diyor.

Her mahalleye Halk Fırın

Her mahalleye bir fırın söz verdik. Göreve geldiğimizde 10 mahalle vardı, şu an 13 mahallemiz var. Bugün itibariyle yedi mahallemize fırını yaptık. Yeri, yakıtı, personeli hepsi bizden… Hanımlar sadece evde bükmesini, böreğini, ekmeğini yapıyor bizim fırındaki arkadaşa teslim ediyor. Pişirip ücretsiz teslim ediyoruz.

Kadınlara özel merkez

Aziziye Kültür Merkezi yaptık. Bodrumla beraber altı katlı bir bina… Bu binanın bodrum katına sadece hanımlarımızın gidebildiği bir yüzme havuzu yaptık. Bir yıldır faaliyette… Bilenler yüzüyor, bilmeyenlere de öğretiyoruz. Spor salonu, sauna, duşlar var. Hanımlar rahatça gidip yüzle veya spor yapabildiği bir alan. Bunun bir üst katında yine sadece hanımların gidebildiği kadınlar lokali var. Aynı katta kadınların eğitim alacağı sınıflar oluşturduk. Eğitmenler Afyon’dan, Eskişehir’den geliyor kadınlara eğitim veriyorlar. Bunun bir üst katını kadın kooperatifi yaptık. Hanımlarımız kendi ürettiği ürünleri internet üzerinden, Emirdağ pazarında hem de Eskişehir ve Afyon pazarında satabiliyor.

Lezzetler ve kilim tescillendi

Eskişehir’e veya başka yerlere gittiğimizde “Emirdağ Güveci, Emirdağ Dolgulu Köftesi, Emirdağ Yoğurdu, Emirdağ Yumurtalı Pidesi” diyoruz ama bugüne kadar tescil alınmamış. Biz hemen bu ürünlerin tescilini, coğrafi işaret tescilini aldık. Çünkü Emirdağ aynı zamanda gastronomi şehri… Yine Emirdağ Kilimi’nin tescilini aldık. Yaklaşık bine yakın motifin tescilini aldık.

Kütüphane her gün 23’e kadar açık

Göreve geldiğimizde çok küçük ve dar bir alanda bir kütüphane vardı. İnanın ne gençler, ne çocuklar oraya gidip kitap okumuyor, ders çalışmıyor. İnternet falan yok. Buna ilişkin eksikliğimizi gördük ve hemen harekete geçtik. 800 metrekare bir alan… Kadın Kooperatifi’nin üstü… Valimiz, Kaymakamımız, İl Kültür ve Turizm Müdürümüzle beraber bir protokol yaptık. Yer bizden, siz mevcut kütüphaneyi buraya taşıyın… Elektriği, suyu, yakıtı hepsi bizden… Ama tek bir şartım var dedim. Normalde pazar ve pazartesi iki gün kapalı olur halk kütüphaneleri… Akşam da 17.00’den sonra yine kapalı olur. Çocuklar okuldayken kütüphane açık, çocukların ders çalışması ya da kitap okuması gereken saatlerde kütüphane kapalı. Böyle bir uygulama olmaz. Akşam 17.00’ye kadar memurlar, 17.00’den 23.00’e kadar da biz belediye olarak işletiyoruz. Hafta sonları da işletiyoruz. Çay, kahve, internet, yiyecek hepsi var. Buyursunlar gelsinler… Yeter ki vakitlerini burada geçirsinler.

Türkiye’nin en büyük millet bahçelerinden biri

Millet Bahçesi’nin ihalesini yaptık. Toplam 300 bin metrekare bir alana Millet Bahçesi yapıyoruz. Türkiye’nin en büyüklerinden olacak. Bölgenin en büyüğü olacak. İçinde her şey olacak. Spor sahaları, tenis kortları… İçine çok güzel bir gölet yapıyoruz. Bu göletin içinde kayıkla gezeceğiz. Yaklaşık dokuz bin metrekarelik bir alanı sadece gölete ayırdık. Emirdağ’ı çok güzel gören bir yerde… En tepesinde, Adaçalı dediğimiz mevkinin hemen eteklerinde… Emirdağ Karacalar üzümü çok meşhurdur. Buraya dört bin adet Karacalar üzümü diktik. Bunun kolonyasını yapmakla ilgili de girişimimiz var. Badem ağacı diktik… Hobi bahçeleri var, çocuk oyun alanları var, piknik yapacağımız alanlar var, kafeterya var. Buraya komşu illerden gelenler olacağını düşünüyoruz.

Lütfen yüzünüzü Emirdağ’a bi dönün

Eskişehir’de pek çok STK ve oda başkanı Emirdağlı… Orada ciddi bir varlığımız var. Bizim onlardan tek bir isteğimiz var. Biz Emirdağ’a kimseden para falan istemiyoruz. Göreve geldiğimde de söyledim; Bizde Adaçalı kadar para var! Biz kimseden para istemiyoruz. Ama gerek gurbette yaşayan gerekse Eskişehir’de yaşayan vatandaşlarımız lütfen yüzünüzü Emirdağ’a bi dönün. Emirdağ’da neler oluyor? Sadece seçim zamanında veya sadece bayramlarda mezara gitmek için, arefe günü mezara gitmek için Emirdağ’a bakmayın. Emirdağ çok büyüyor, Emirdağ çok gelişiyor. Biz Türkiye’de ve bölgemizde rekorlar kırmaya çalışıyoruz. Emirdağ’ını büyütmeye çalışıyoruz. Lütfen Emirdağ’a doğru yüzünüzü bi dönün. Yatırım yapmak istiyorsanız Türkiye’nin kesişim noktası burası zaten. Keza Eskişehir’den yatırım yapmaya gelen firmalarımız zaten var. OSB’ye, çarşı merkeze ticaret yapmak için gelenler var. Emirdağlı deyince gözümüzde sadece dolar işareti görülmesin. Emirdağlı sadece para kazanılacak insanlar değil. Emirdağlı gerçekten mert, yiğit, girişimci, çok zeki insanlardır. Bizim beynimizden, zihnimizden, memleketimizden faydalanıyorsunuz ama bunu yaparken de yüzünüzü Emirdağ’a dönün diyorum. Emirdağ’a sık gelin. Evet, yolların kesişim noktasındayız ama Emirdağ geçilecek bir yer değil, Emirdağ gezilecek bir yer. Bu da sloganız olsun. Emirdağ geçilecek değil gezilecek bir yer.

Yüzde 50’si gurbetçilere yönelik

150 bin kişiye yetecek kadar binamız var ama 22 bin nüfusumuz var. Devletin yardımı da 22 bin üzerinde oluyor. Ama 150 bine göre hizmet yapıyoruz. Yaz ayları geldi… Su sıkıntısı, eskiden de oluyordu. 22 bin kişiye göre su ayarlanıyor ama yazın 150 bin oluyoruz. Çok şükür bunu da çözdük ilave 4-5 kuyu açtık. İlave depolar yaptık. Geçen yıl, gurbetçimizin en yoğun geldiği yıldı, pandemiden hemen sonraydı… Arızalar dışında su eksikliği, su kesintisi olmadı. Gurbetçilerimizi her daim bekliyoruz. Yaptığımız işlerin belki de yüzde 50’si gurbetçilere yönelik.

Yeni projeler, yeni hizmetler…

Olimpik yüzme havuzu da yaptık. Yeni bir spor salonu geliyor. Gençlik Merkezi yapıldı. Pazaryerinin üstünü 30-40 yıldır herkes kapatmak istiyordu. Uzun çarşı ve pazaryeri ikisinin de üzerini kapattık. Alışveriş hijyenik ortamda yapılsın diye… Yoğurt Pazarı yaptık. Emirdağ Yoğurdu meşhur… Ucuz fiyatlara işyerleri kiraladık. Yoğurt, peynir, tereyağ açıkta satılmıyor artık. Kültür, spor, sağlık, eğitim, sanayi, gastronomi alanlarında da ciddi işler yaptık. Meydan Proje’miz var. Altı katlı bina olacak. Hem Meydan Oteli, hem işyerleri olan bir merkez… Bu yılın sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Yakın zamanda oyun-eğlence merkezi ve AVM projemiz var. Çalışmaları yapılıyor şu an…