Saint Josse Belediye Başkanı da seçilen Emir Kır, Devlet Bakanlığı da yaptı. Yine Emirdağlı Emin Özkara, Hasan Koyuncu ve Şevket Temiz de Brüksel Bölge Parlamentosu’na girmeyi başardı. Onlarca Emirdağlı da meclis üyesi seçildi…

Özel sayımızda Belçika’daki Emirdağlıların siyasette neler yaptığından bahsetmesek olmazdı. Bu konuyu bize kim anlatır diye düşününce o ismin yakınımızda olduğunu gördük. O isim Eskişehirlinin de yakından tanıdığı Cemal Çavdarlı’ydı. Öğretmen Evi’nin bahçesinde buluştuğumuz Çavdarlı ile keyifli ve verimli bir sohbet gerçekleştirdik. Çavdarlı, sözlerine şöyle başladı: “Belçika’ya ilk giden Karacalar Köyü’nden Ahmet… Kubat’ın köyü… Yörük köyü… Yıl 1962… İngiltere diye çıkar ama Belçika’da karar kılar. O günün ifadesiyle ‘ucu pullu mektuplarla’ kendi köylüleri başta olmak üzere o civardan insanları Belçika’ya davet eder. Elindeki ineğini, tarlasını, varını yoğunu satan kendini oraya atar. Şu anda Belçika’da yaklaşık olarak 180 bin civarında Emirdağlı var.”

Türkiye mi büyük, Emirdağ mı büyük
“Belçika devlet dairelerinde defalarca şu soruyu duyduk; Türkiye mi büyük, Emirdağ mı büyük! Bizde şaka için “Emirdağ Cumhuriyeti’nin Türkiye vilayetindeniz’ derdik. Yani Belçika’daki Emirdağlıların sayısı “Türkiye mi büyük, Emirdağ mı’ noktasına gelmiş. Bizimkilerin genellikle yoğunlukta olduğu yer, getto halinde bulundukları yer Gent, Brüksel, Anvers’tir. Gent’te 30 bin insanımız var. Bunların yüzde 90’ı tamamen Emirdağ ve köylerinden olan koloni halindedir. O nedenle Gent, kriminal olayların daha az olduğu bir şehirdir. Çünkü sosyal kontrol mekanizması var. Son yıllarda ne yazık ki artık kantarın topuzu kaçıyor. Bazı değerlerin buhar olup uçtuğu bir dönemi yaşıyoruz.”

Çavdarlı’nın hikâyesi…
1969’da rahmetli babam Fransa’da işçi. Hastalığı nedeniyle Emirdağ, Karakuyu köyüne geri döner. Hastalığı geçince yeniden Fransa’ya gider. 1974 yılında Belçika işçi açığı nedeniyle kapıları açtı. Babam da Belçika’ya gider. İlkokul üçteyken Belçika’ya adım attım. Şubat 1975… İlk ve ortaokulu Belçika’da bitirdim. Liseyi Eskişehir’de imam hatip lisesinde okudum. Gent Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler okudu. Belçika Kraliyet Liselerinde 23 yıl sosyal bilimler öğretmenliği yaptı. Çavdarlı, genel olarak din derslerine girdi. Kimi zaman tamamı gayrimüslim olan liseli öğrencilerden oluşan sınıflara İslam’ı anlattı. Brüksel’de sonradan adı Türk Kültür Merkezi olan Merkez Camii olarak bilinen dernekte uzun yıllar yöneticilik yaptı.

Türk seçmen Belçika’da parti kurabilir
Onlarca Emirdağlının da meclis üyesi seçildiğini ifade eden Çavdarlı, şunları kaydetti: “Seçimlerde organize olabilsek daha fazla milletvekili çıkarabiliriz. Ciddi bir potansiyelimiz var” diye konuştu. Partiler benim dönemim ve öncesinde siyasi partiler ‘Demokraside renklilik olsun, bu insanlar da bu ülkede yaşıyor, seçimlere renk katsınlar, aday gösterelim’ mantığıyla işe bakıyorlardı. Ama şimdi bizim insanımız seçmen potansiyelini çarçur etmeden, daha nitelikli, tecrübe ve donanım sahibi insanlarımızdan müteşekkil adaylarla çıkmalı. Bir adım daha ileri gidiyorum… Mevcut Türk seçmen orada bir parti kurabilir. Anayasal bir haktır. Kavgaya, gürültüye gerek yok. Ki orası daha medeni, imkânlar geniş… Böyle bir siyasi yapılanmaya gidilse Türk seçmenler ama olgun bir şekilde kabileciliği bırakarak, sizin köylü bizim köylü mantığını bırakarak… Liyakat… Kim bu işte ehildir? Kim burada, sadece bizimkilere değil içinde yaşadığı topluma da katkı sunacak, bu ülkenin ekmeğini yiyip suyunu içiyoruz, bu ülkeye vergi veriyoruz o nedenle bu ülkenin siyasi, ekonomik değerlerine katkı sunacağız. Biz orada doğup büyüme nesiliz. O parti bu parti bizimle top gibi oynamasın. Biz bu toplumun parçasıyız. Biz dördüncü kuşak, atalarımızın uğramış oldukları haksızlıkları da bu ülkeden medeni bir şekilde söke söke alacağız. O mağduriyetleri de gündeme getireceğiz. Birileri gibi takiyye yaparak değil doğrudan ırkçılığın mağduru olmuş jenerasyonun torunları olarak biz varız. Hollanda’da böyle bir parti kuruldu. Şu anda parlamentoda üç vekilleri var.”

Bir ilke imza atma imkânım oldu
Belçika’nın siyasi yapısı hakkında bilgi veren Çavdarlı, “Belçika’da Federal Meclis var. Onun paralelinde Senato var. Senato biraz semboliktir. Bütün güç Federal Meclis’tedir.  Bu ikisinin altında Frankofanlar’ın (Fransızca konuşanların) Valon Bölgesi’ne ait meclisi var.  Alman azınlığın, Alman toplumunun kendi meclisi var. Altı milyon 400 bine yakın nüfusuyla Flemenkler’in, Flamanların (benim olduğum bölge) kendi meclisi var. Bir de Başkent Brüksel’in kendi meclisi var. Federal Meclis 150 milletvekili. Bu Federal Meclis’e 18 Mayıs 2003 yılındaki seçimde Valon, Flaman, Brüksel bölgeleri dahil olmak üzere toplum 31 tane Türk kökenli aday katıldı. Farklı siyasi partilerden, farklı bölgelerden…  Emirdağlı olarak âcizane bendeniz böyle bir ilke imza atma imkânım oldu.
 Belçika Federal Meclisi’nin siyasi ve genel tarihinde ilk defa en tepedeki yasama organına giren Federal Milletvekili oldum. Koalisyon ortağı olarak hükümette bulunduk. Dört yıl Federal Milletvekilliği yaptım. Seçimler artık beş yılda bir yapılıyor. Belediye seçimleri altı yılda bir yapılıyor” dedi.

Emir Kır sahneye çıkıyor
Çavdarlı, şöyle devam etti: “2004’ün haziran ayında eyalet meclisinin seçimleri oldu. İlk defa Emirdağlı hemşerimiz Emir Kır milletvekili seçildi. 21 Temmuz 2004’te aynı zamanda Brüksel Bölge Parlamentosu’nun Devlet Bakanı olarak atandı. Temizlik, Tarihi Anıtlar ve Sit Alanlarından Sorumlu Devlet Bakanı oldu… Emirdağlı hemşerimiz Emin Özkara da Brüksel Bölge Parlamentosu’na seçildi. 26 Mayıs 2019’daki genel seçimde Emir Kır yine Federal Meclis Milletvekili oldu. Emin Özkara yine Brüksel Bölge Parlamentosu’nda… Yine Emirdağlı Hasan Koyuncu da Brüksel Bölge Parlamentosu’na seçildi. Çeltik’ten Şevket Temiz arkadaşımız da Brüksel Bölge Parlamentosu’na girdi. Ona da Emirdağlı gözüyle bakabiliriz.”
Çavdarlı, “Yaklaşık bir milyon 200 nüfusu olan Brüksel’in 19 ilçesi var. O ilçelerden biri Saint Josse… Yaklaşık Emirdağ kadar nüfusu olan bir yer. Emir Kır aynı zamanda Saint Josse Belediye Başkanı’dır. Arkadaşımızın ikinci dönemidir. Belediye seçimleri altı yılda bir yapılıyor. Belçika’da hem belediye başkanı hem milletvekili olabiliyorsunuz” diye konuştu.