Tepebaşı Belediyesi, hizmete sunduğu bin metreküp kapasiteli Sakintepe Soğuk Hava Deposu’yla üreticilerin mahsullerinin muhafaza edilmesi noktasında büyük bir kolaylık sağlamayı sürdürüyor.

Hijyen ve teknoloji açısından birinci sınıf hizmet veren Sakintepe Soğuk Hava Deposu sayesinde üreticilerin büyük emeklerle ürettiği ürünler, serbest piyasa şartlarındaki fiyat dalgalanmalarından olumsuz etkilenmiyor. Yılın 12 ayı üretim yapan, Tepebaşı ve komşu bölgelerden gelen üreticiler, soğuk hava deposunu kullanabiliyor. Böylelikle tarladan çıkan ürünler, satış aşamasına kadar tazeliğini ve değerini muhafaza edebiliyor. Üreticinin ve emeğin yanında olan Tepebaşı Belediyesi, bölge üreticisine sağlamış olduğu bu imkan ile birlikte, ülke ekonomisine de katkı sağlamaya devam ediyor. Ayrıca küçük üreticilere belirli bir metrekarelik alana kadar ücretsiz kullanımı sağlanan depo, zirai ürünlerin donma riskine karşı da ürünlerin korunmasını sağlıyor.

Soğuk havalarda da üreticinin yanında

Tesiste, 2022 yılında kıvırcık marul, ıspanak, elma, kuşkonmaz, maydanoz, taze soğan, mor lahana, karnabahar, bakla, enginar, brokoli ve havuç olmak üzere 462 ton yaş sebze ve meyve muhafaza edildi. Üreticilere, yükleme ve tasnif noktasında da hizmet verilen Sakintepe Soğuk Hava Deposu’nda; ürünlerin kısa sürede tazeliğini kaybetmeden ya da donmadan vatandaşla buluşması sağlanıyor.

Güneşten temiz enerji üretimi başladı

Öte yandan ülkenin temiz enerji alanında öncü belediyelerinden olan Tepebaşı, Sakintepe Soğuk Hava Deposu’nda da güneş enerjisi üretimine başladı. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından yürütülen 2021 Yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında, Tepebaşı Belediyesi “Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Kaynak Verimli Soğuk Hava Deposu” başlıklı proje ile hibe almaya hak kazandı ve merkezde Haziran 2022 itibari ile elektrik üretiyor. Belediye yetkilileri, Tepebaşı'ndaki küçük üreticilere ücretsiz olarak hizmet veren merkezin çatısına yerleştirilen güneş panelleri ile elektrik üretildiğini, üretim fazlası elektriğin de şebekeye verildiğini kaydetti. Gerçekleştirilen dönüşüm ile Sakintepe Soğuk Hava Deposu’nun giderleri arasında başı çeken elektriğin, güneş enerjisinden üretilerek tasarruf edilmesi sağlanıyor. Merkeze yerleştirilen 270 adet panel, 96 Kw güç kapasitesine sahip ve yapılan hesaplamalar sonucu yıllık 149.319 MWh üretim bekleniyor. Böylelikle sistemin kendisini ortalama 4 yıl 3 ay gibi bir sürede amorti etmesi planlanıyor.

Depodan istifade eden üreticiler ise kendilerine böyle bir imkanın sağlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, emeklerinin karşılığını almalarında büyük katkısı olan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’a teşekkürlerini iletiyor.