Hayat pahalılığı yakacak fiyatlarını da es geçmedi. Odun ve kömür fiyatları bir yılda yüzde 250 artarken, doğalgazda ise bu oran yüzde 165’i buldu. Isınmak için çareler arayan ve bütçesini de düşünmek zorunda kalan vatandaşlar, eskisehir.net mikrofonuna kışı yorgan altında geçireceklerini söyledi. Bazı vatandaşlar ise yüksek doğalgaz fiyatlarından dolayı evlerine soba kurduklarını ifade etti.

“Üşüsek de giyineceğiz”

Yüksek yakıt giderlerinden dolayı kombilerini yakmayacaklarını dile getiren Sırma-Oğuz Ercan çifti, “Ne düşüneyim? Kızgınım… Yakmayacağız, battaniyeye sarılıp oturacağız. Hiçbir çözümüm yok. Fiyatlar çok yüksek, çok kızgınım. İnsanlar ne yapacak? Bilmiyoruz. Doğalgaz ayarını yarıya indireceğiz. Başka çaremiz yok. Üşüsek de giyineceğiz. Yapacak başka hiçbir şeyimiz yok. Vatandaşlar da bizim gibi yapacaklar zaten. Kimsenin çok fazla yakacağını düşünmüyorum. Salonun peteklerini kapatıyoruz mesela” diye konuştular.

“Hiçbir şeye paramız yetmiyor”

Bu kışın zor geçeceğini ifade eden Ercan çifti, “Hiçbir şeye paramız yetmiyor. Alışveriş yaparken çok zorlanıyoruz. Bu kış çok zor geçecek. Herkes de bunu biliyor. Doğalgazı ne kadar kıssak da fatura yine yüksek geliyor. Her anlamda çok kısıtlı gitmeye çalışıyoruz ama yine de faturalar yüksek geliyor. Allah sonumuzu hayır eylesin. Yapacak hiçbir şeyimiz yok çünkü” değerlendirmesinde bulundu.

“Yan gelip yatana sorun olur”

Devletin vatandaşa her türlü kolaylığı sağladığını söyleyen 67 yaşındaki Alattin Çakır ise “Yakıt giderlerinin belirli bir miktarını devlet zaten karşılıyor. Dolayısıyla bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Üretene, çalışana hiçbir sorun olmaz ama yan gelip yatana sorun olur. Bu kış gayet iyi geçer. Her zaman nasıl geçiyorsa bu sene de o şekilde geçer. Hiçbir sıkıntı olmaz. Çalışan için sorun olmaz ama çalışmayan için her zaman sıkıntı olur” yorumunu yaptı.

“Tayyip Erdoğan ‘İşsizlik yok’ diyor”

Ekonomik durumu düşük vatandaşların faturalarını ödemekte zorlanacaklarını kaydeden 83 yaşındaki Haşim Atçı da “İşin içinden çıkması mümkün değil ama parası olanlar için normal. Parası olmayanlar için çok zor. Benim için problem yok ama çöp ya da pazardan artık toplayanlar için çok zor… Bir de işsiz olanlar için çok zor. Dünya kadar işsiz var. Tayyip Erdoğan ‘İşsizlik yok’ diyor. Ben Türkiye İş Kurumunun haberini dinledim, işsizlikte büyük oranda artış var. Hatta kurum işsizlere para ödeyemez hale gelmiş. Vaziyet bu şekilde yani…” bilgisini verdi.

“Vatandaşın tasarruf edecek durumu kalmadı”

Atçı, “Vatandaşın tasarruf edecek durumu kalmadı ki… Nasıl tasarruf edecek? 5 bin 500 lira asgari ücretle vatandaş ne yapabilir? Dün BİM’e gittim. 4 tane ürün aldım, 100 lira para verdim. 1 salam, 5 süt, 1 meyve suyu, 1 tane de tost ekmeği aldım. 100 lira… Asgari ücret kazanan bir vatandaş 4 kere markete gittiği zaman tutarı nasıl ödeyecek? Zorlanacak…” dedi.

“Geçinmek için soba kurdum”

Durumu “Gelen düğün, bayram” şeklinde açıklayan 67 yaşındaki Halil İbrahim Işık ise “Ne diyeyim? Bana özel gelmiyor ki bu. Türkiye çapında oluyor. Fiyatlar çok pahalı. Yapacak bir şey yok. Ne yapalım? Alıştık… Ben mesela bir tane soba kurdum, doğalgazı da düşükte yakıyorum. Odunla, kömürle evi ısıtıyorum. İkisini bir arada götürmeye çalışıyoruz. Bütçemizin yettiği kadar… Doğalgazı en düşük ayarda yakıyorum. Sobaya da odun, kömür koyuyorum. Bu şekilde takviye yapıyoruz. Geçinmek için en kolay yol neyse o yola doğru gidiyoruz. Vatandaşlar tasarruf yapmak istiyorsa yorganın altına girecek, doğalgaz yakmayacaklar. Nasıl tasarruf yapacaklar ki?” diye konuştu.

“Üzerimize 5 yorgan mı atacağız?”

Kışı geçirmenin zor olacağını ifade eden 69 yaşındaki Mustafa Bayar, “Promosyon ödemelerimizi de hala alamadık. Verdikleri para ne ki? Odun zaten getiremiyoruz. Ağaçhisar Mahallesi’nde evimiz var. Oradaki Çatacık ormanlarından 1 dal odun getiremiyoruz. Devlet zaten kömür de vermiyor. Alanlar da garibanım diyenler fakat çift maaşları var. 2 ton kömür alıyorlar. Öbür gariban alamıyor. Başka nasıl olacak? Geçinmek mümkün değil. Ne yapacağız bilmiyorum. Üzerimize 5 yorgan mı atacağız? Bilmiyorum yani…” yorumunu yaptı.

“Ev kirası olmuş 2-3 bin lira…”

Yakıt giderlerinin artmasının sebebini Suriyeli sığınmacılara bağlayan 47 yaşındaki Cengiz Tunca ise “Konuştuğun zaman ırkçılıkla suçluyorlar. Onlar mı ırkçı yoksa biz mi? Biz kendi ülkemizde 3’üncü sınıf vatandaş olduk. Adamlar savaştan kaçtı, geldi. Bizim her gün Mehmetçik’imiz ölüyor, bunlar her gün buralarda geziyor. Ev kirası olmuş 2-3 bin lira… Nasıl geçinecek bu vatandaş? Suriyelilere çocuk parası veriyor, kendi vatandaşına geldiğinde alay edermiş gibi 2 ayda bir 200 lira para veriyor. Bununla nasıl geçinecek vatandaş?” ifadelerini kullandı.